Dolj, examenul de Definitivat , proba scrisă : 18 absenţi, 9 retraşi

0
433

În județul Dolj , astăzi  s-a desfăşurat proba scrisă a examenului de Definitivat în învăţământul preuniversitar, la 28 de discipline. Din cei 240 de candidaţi înscrişi iniţial, au fost aşteptaţi 229, ceilalţi retrăgându-se între timp. La proba de astăzi, care s-a ţinut la Centrul de examen de la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova, au fost înregistraţi 18 absenţi, alţi 9 retrăgându-se în timpul examinării.

FOTO : arhivă

Candidaţii validaţi a trebuit să îndeplinească , în mod cumulativ, următoarele condiții: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an; calificativul pentru anul școlar în curs „Bine” sau „Foarte bine”; media aritmetică a notelor obținute la inspecția la clasă și la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8,00 (dar note nu mai mici de 7,00 la fiecare din probele respective). Disciplinele de examen cu cel mai mare număr de candidați înscriși au fost: învățământ preșcolar în Limba română (78), învățământ primar (42), Matematică (15), Educație fizică și sport (13) . La polul opus s-au aflat disciplinele: Religie ortodoxă și Limba latină,  cu câte un candidat înscris.

Primele rezultate vor fi afișate în data de 30 iulie, în Centrul de examen și pe site-ul definitivat.edu.ro.  Primele rezultate vor fi afișate în data de 30 iulie, în Centrele de examen și pe pagina dedicatăContestațiile se depun la Centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 30 iulie (până la ora 20:00) și 31 iulie (până la ora 12:00), dar şi online. Rezultatele finale se afișează la centrele de examen și pe site-ul anterior menționat, în data de 06 august. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care, pentru promovarea examenului, trebuie să fie de cel puțin 8 (opt). Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare. Informații suplimentare despre organizarea și desfășurarea examenului național pentru definitivare în învățământ, precum și despre programele specifice pentru examen sunt disponibile pe site-ul definitivat.edu.ro.

În Dolj, se aşteaptă o rată de promovare de peste 70%

La examenul de astăzi, au fost predat 202 lucrări, la Centrul de la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova. “Susţinerea probei scrise s-a desfăşurat în condiţii optime, nefiind înregistrate evenimente nedorite. Din cei 229 de candidaţi înscrişi, au absentat 18, iar alţi 9 s-au retras de-a lungul celor patru ore de examen, din motive personale. Cei care nu promovează, au dreptul de a susţine Definitivatul în trei sesiuni gratuit. Faţă de anii anteriori, au fost aşteptaţi 229 de candidaţi, faţă de 192 în 2023, respectiv 174 în 2022. Am discutat cu mai mulţi dintre cei prezenţi şi mi-au spus că nu a fost foarte dificil, astfel că ne aşteptăm la o rată de promovare de peste 70% “, a precizat prof. Irina Ştefana Broscaru, inspector general – adjunct al învăţământului doljean, preşedinte al Comisiei Judeţene de Definitivat.