“Trebuie să protejăm mai bine jurnaliștii și să sporim transparența și echitatea în mediul online”

0
413

Conform unui studiu independent realizat de Centrul pentru pluralism şi libertate în mass-media, a existat o stagnare sau o deteriorare generală în ceea ce privește riscurile la adresa pluralismului mass-mediei în toate țările vizate — cele 27 de state membre ale UE plus Regatul Unit, Albania și Turcia. Studiul, luând în considerare, pentru prima dată, impactul evoluțiilor digitale, analizează amenințările și atacurile fizice și digitale asupra jurnaliștilor, condițiile lor de muncă, dar și aspecte precum pluralismul pieței, independența față de mediul politic și incluziunea socială.

Vicepreședinta Comisiei pentru valori și transparență, Věra Jourová, a declarat: „Acest studiu este un semnal de alarmă. Trebuie să protejăm mai bine jurnaliștii și să sporim transparența și echitatea în mediul online, în special în contextul campaniilor electorale. De asemenea, trebuie să sprijinim sectorul mass-media, care a fost grav afectat de criza COVID-19, respectându-i în același timp independența. Comisia nu poate duce această luptă de una singură: mă bazez pe statele membre pentru a inversa această tendință”. 

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat: „Instrumentul de monitorizare a pluralismului mass-mediei evidențiază atât oportunitățile oferite de transformarea digitală, care trebuie valorificate, cât și provocări — variind de la rolul pe care îl pot avea platformele online, la  siguranța digitală a jurnaliștilor și a profesioniștilor din mass-media. Întrucât criza provocată de coronavirus va accentua și mai mult aceste tendințe, le vom aborda într-un mod holistic pentru a încuraja redresarea ecosistemului mediatic.” 

Constatările studiului reprezintă o sursă importantă de informații pentru primul raport privind statul de drept, programat pentru luna septembrie, care va aborda în mod specific pluralismul în mass-media. Acestea vor fi incluse, de asemenea, în Planul de acțiune pentru democrația europeană, în Planul de acțiune pentru sectorul mass-media și audiovizual și în actul legislativ privind serviciile digitale, toate urmând să fie prezentate în cursul acestui an.

Instrumentul de monitorizare a pluralismului mass-mediei este cofinanțat de UE, ca parte a unei serii de proiecte menite să sprijine pluralismul și libertatea presei, descrise în fişa informativă În plus, astăzi, 23 iulie, Comisia a pus la dispoziție un studiu privind utilizarea abuzivă a legilor privind defăimarea (acțiuni strategice în justiție împotriva mobilizării publice — SLAPP) care amenință activitatea jurnaliștilor. Acest studiu și răspunsurile ce vor fi colectate cu privire la SLAPP în cadrul consultării publice privind Planul de acțiune pentru democrația europeană vor contribui la orientarea acțiunii Comisiei în acest domeniu.