S-a terminat „Definitivatul”, urmează „Titularizarea”

0
1750

Proba scrisă din cadrul examenului național de definitivare în învățământ, sesiunea 2020, s-a desfășurat, pe 22 iulie, începând cu ora 10:00, în centrul de examen – Colegiul Național ”Frații Buzești” Craiova. Din păcate, unul dintre candidaţi a fost prins încercând să fraudeze examenul, acesta aflându-se la a treia tentativă de a intra definitiv în în văţământ. Dacă la celelalte a picat, acum a vrut să „fure” startul. Conform legislaţiei, o sesiune, care este anuală, nu va mai fi abordabilă pentru respectivul, dar, cel mai bine ar fi, pentru toată lumea, scoaterea acestui cadru didactic din sistemul de învăţământ.

Dintre cei 155 de candidați validați pentru susținerea probei scrise, 14 candidați au fost absenți și un candidat a fost eliminat pentru tentativă de fraudă. „ Examenul s-a desfăşurat în condiţii optime şi menționăm că nu s-au înregistrat  candidați cu temperatura peste maximul admis. Din cei care şi-au depus dosarele, 17 candidați s-au retras din proprie iniţiativă, solicitând anularea lucrării. În acest caz, lucrarea scrisă nu este evaluată, iar în statistici candidatul respectiv se consideră retras, cu dreptul de a se înscrie în sesiunea imediat următoare, conform prevederilor legale. Din păcate am avut acel caz de încercare a fraudării examenului. Subiectele, precum și baremele de evaluare au fost asigurate de către Centrul National de Politici și Evaluare în Educație și vor fi afișate, după susținerea probei scrise, pe site-ul subiecte.edu.ro  și la avizierele centrelor de examen”, a precizat prof. Alexandru Gîdăr, inspectror general – adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj şi preşedinte al Comisiei Judeţene de Mobilitate a Personalului Didactic Preuniversitar.  Primele rezultate vor fi afișate în data de 29 iulie în centrele de examen și pe site-ul definitivat.edu.roContestațiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 29 iulie, după afișarea rezultatelor, și pe 30 iulie, până la ora 12:00.  Rezultatele finale se afișează la centrele de examen și pe site-ul anterior menționat, în data de 4 august 2020. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puțin 8 (opt) pentru promovarea examenului. Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

Tot în aceste zile, s-au încheiat înscrierile pentru concursul de ocupare a posturilor didactice din învăţământul preuniversitar. În  Dolj, au fost înregistrate 789 de candidaturi.” Cea mai mare concurenţă este, în acest an, la educatoare, unde sunt trei posturi vacante şi 190 de înscrişi. În ceea ce-i priveşte pe  învăţători, sunt şase posturi titularizabile şi 18 candidaţi pe loc. Înscrierile la concursul naţional pentru ocuparea posturilor didactice din învăţământul preuniversitar s-au desfăşurat în perioada 9-16 iulie. Practic, candidaţii au avut şase zile în care să-şi depună dosarul. În anul 2019 erau faţă de 960 de candidaţi. Cei mai mulţi candidaţi sunt la educatoare – 190, apoi la învăţători – 109 , la matematică – 64 şi la limba română – 57. Cea mai mare concurenţă pentru titularizare este la educatoare – 63 de candidaţi pe post. La nivelul judeţului Dolj sunt doar trei posturi. La învăţători sunt şase posturi vacante.
Conform metodologiei, pentru ocuparea posturilor didactice pentru titularizare în învăţământul preuniversitar candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7” a mai spus Alexandru Gîdăr.

La muzică, în continuare, probleme

La nivelul judeţului Dolj, cele mai multe posturi vacante sunt la muzică, unde sunt 64 de posturi vacante pe patru ani, care pot fi ocupate pe perioadă nedeterminată de cei care nu sunt titulari. Dintre aceste posturi, 41 sunt la diverse instrumente muzicale, fiind şi două posturi de informatică, patru posturi didactice pentru pregătire practică, patru posturi la Palatele Copiilor. În acelaşi timp,  sunt  posturi întregi cu viabilitate de unul, doi sau trei ani, care  pot fi ocupate pe perioadă nedeterminată doar de cadrele didactice, care sunt deja titulare şi susţin concurs. Cadrele didactice care nu sunt titulare, dar care  vor accepta un post cu termen mai mic de patru ani, vor avea contract pe perioadă determinat. În Dolj, concursul se va organiza în trei centre: pentru învăţători şi educatoare,  la Liceul „Matei Basarab“ din Craiova;  Liceul Energetic, pentru limba şi literatura română, limba latină, limba rromani, limbi moderne, socio-umane, învăţământ special, istorie, geografie, arte; Liceul „Traian Vuia“ din Craiova pentru matematică, informatică, fizică, chimie, educaţie fizică şi sport, religie, discipline tehnice.