Street Delivery ajunge pentru prima dată în Craiova, pe strada „Popă Șapcă”!

0
512

După București, Timișoara, Iași și alte orașe din țară, vine rândul Craiovei să se implice în evenimentul de responsabilitate civică Street Delivery, derulat de Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților din România, care în 2018 are tema „Smart Cities?”. Street Delivery militează pentru un oraș care să ofere bucurie locuitorilor săi și în care pietonilor le este acordată aceeași importanță ca și celorlalți participanți la trafic. Vizată în Craiova, în perioada 7-9 septembrie, este o stradă din zona centrală, „Popa Șapcă”, pentru care a fost lansat un apel de proiecte. Astfel, până pe 14 august a.c. puteți să propuneți soluții, idei și concepte „care pot schimba, inspira și transforma orașul în care trăim împreună”.

„Automatismele la care apelăm zilnic ne deteriorează mediul și bunăstarea, fără a ne determina însă să facem o schimbare. Suntem conștienți că automobilul este pe punctul de a cuceri fiecare metru de promenadă, dar parcă, pe zi ce trece, facem loc și mai mult bulevardelor”, spun organizatorii Street Delivery. Evenimentul ajunge pentru prima dată în Craiova, pe „Popă Șapcă”, stradă care între 7-9 septembrie 2018 a.c. va fi redată pietonilor. Tema din acest an este „Smart Cities?”, iar cei care doresc să propună un proiect cu care să participe sunt așteptați să o facă până pe data de 14 august.

«Chestionăm capacitatea tehnologiei de a ne face mai deștepți, mai înțelepți, mai buni. Invităm cetățeni, organizații și companii să propună moduri prin care orașele noastre să devină mai inteligente, mai vii, mai prietenoase cu locuitorii lor. Ce este, în fond, un „Smart City”? un oraș dominat de tehnologie sau unul în care oamenii aplică noile dezvoltări pentru o conviețuire mai plăcută? Un buzz-word de marketing sau o direcție inevitabilă a marilor aglomerări urbane? Ne apropie oare noile tehnologii sau ne îndepărtează și mai mult unii de alții, afectând comunitatea? Așadar, un oraș „smart” își șterge trecutul pentru nou sau se îngrijește de propria sa memorie și identitate? Ce poți face într-un oraș în care sistemul de reciclare nu există sau funcționează defectuos? Cât de „smart” e să ai propria grădină pe bloc sau pe acoperișul clădirii în care lucrezi? Tema e mult mai vastă decât nișa tech, iar proiectele pe care le vom găzdui nu se rezumă la IT. Credem că a fi deștept înseamnă și să apreciezi lucrurile bune din trecut, să le dezvolți prin retro-inovare», spun organizatorii Street Delivery.

Chiar dacă nu intenționați să participați cu un proiect, le puteți transmite acestora ce vă preocupă în oraș, cum ați vrea să trăiți, ce vă împiedică să o faceți mai lipsit de griji. Contact pentru întrebări sau discuții despre proiecte: Corina Radu (tel. 0722.304.153).

 

 

Misiunea Street Delivery este aceea de a reinventa și de a întări rolul structural pe care spațiul public îl joacă în viața locuitorilor cetății, prin convertirea peisajului urban în spațiu viu. Street Delivery a reprezentat, începând cu 2006, un cadru în care societatea civilă, artişti, arhitecţi, muzicieni, locatari pot oferi o alternativă la felul în care este percepută locuirea oraşului.