Sorina Pintea: Spitalele se confruntă cu o criză majoră de sânge

0
154

Spitalele din Capitală, dar şi din întreaga ţară, se confruntă cu o criză majoră de sânge, a anunţat, marţi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, precizând că va fi reorganizat sistemul de transfuzie de sânge, pentru a creşte numărul donatorilor.

“În general, în lunile de vară, Bucureştiul şi nu doar se confruntă cu o majoră criză de sânge. Este vorba despre perioada concediului, sunt multe accidente rutiere, sunt operaţii planificate, astfel încât nevoia de sânge este foarte mare, iar numărul donatorilor scade. În mod normal, cererea zilnică a spitalelor din Bucureşti este de 1.000-1.500 de componente zilnic, iar pentru a asigura necesarul de sânge ar fi nevoie de 300-400 de donatori pe zi. Azi, până la această oră, erau înscrişi 140 de persoane, ceea ce este insuficient. Asta înseamnă foarte multe probleme. Prezenţa mea aici (n.r. – Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti) este un semnal de alarmă şi o rugăminte pentru cei care pot să doneze să o facă”, a declarat, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în cadrul unei vizite la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti.

Sorina Pintea anunţă că va fi reorganizat sistemul de transfuzie de sânge. “Din punct de vedere legislativ este posibil să fie nevoie de câteva modificări la care lucrăm acum, dar cred că asta nu va ajuta foarte mult dacă nu există dorinţa de a dona. În primul rând este reorganizarea sistemului de transfuzii din România. Nu vorbesc de nevoia de dotare a centrelor de transfuzii care se cunoaşte că este cenuşăreasa zonei medicale în acest moment. Printr-o legislaţie nouă îl vom reconfigura, reconstrui şi îi vom stabili noi coordonate. (…) Este vorba de opt centre regionale pe care le vom defini. (…) Este o reconfigurare care sperăm noi că va ajuta. (…) Saptamana viitoare va fi postată propunerea de modificare pe transparenţă decizionala si va urma cursul legal”, a mai precizat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii informează că vor fi stabilite opt centre de transfuzie sanguină în regiunile de dezvoltare. Ulterior, acestea vor fi dotate cu aparatele necesare.

“În acest moment există centre de transfuzii judeţene. Vom stabili opt centre de transfuzii pe regiuni de dezvoltare pe care ulterior le vom transforma inclusiv în centre de colectare a plasmei. Reorganizăm tot sistemul de transfuzii. (…)Testările sângelui vor fi în zone pilot, nu putem face peste tot că nu avem finanţări. Le organizăm apoi ne orientăm ca să fie dotate. Ele (n.r- centrele de transfuzii) n-au mai fost în atenţia noastră de foartă multă vreme. Odată reorganizate le vom şi dota, vor fi şi centre de vaccinare, însă vom vedea. (…) Le vom dota cu aparatura specifică necesară. În primul rând frigidere, centrifugii, aparate pentru analize”, a mai adăugat Sorina Pintea. (Sursa: Mediafax)