Nu e Devis, ci de coşmar! / Briceag pentru seppuku

0
160

Universitatea Craiova – Concordia Chiajna 1-1

Au marcat: Băluţă 13 / M. Cristescu 23.

Severin, stadion: „Municipal”, spectatori: 1.000.

Universitatea Craiova: Calancea 5 – Dimitrov 5, Spahija 6, Kelic 5, Briceag 3 – Gustavo  5 (75 Bărbuţ) 5, Screciu 4, Zlatinski 5 (63 Rossi) 6, Bancu 5 (85 Al. Popescu) – Băluţă 7 – M. Roman 5. Antrenor: Devis Mangia

Concordia Chiajna: Bălgrădean 6 – Albu 6, Tipuric 6, Zeba 6, Bucurică 6 – Grădinaru 6 (56 Buleică) 5, V. Gheorghe 6, R. Costin 5, Cristescu 7 (90 Kortzorg) – Pena 6 (71 Batin) 5, Răducanu 5. Antrenor: Vasile Miriuţă.

Arbitru: Lucian Rusandu 6.

Cu câteva zile înaintea supermeciului cu AC Milan, Universitatea Craiova a prestat jalnic în faţa Concordiei Chiajna, remizând la Severin

craiovaNu am vrut să se întâmple, dar: „V-am spus!” Cuvântul Libertăţii a atras atenţia încă dinaintea startului campionatului că instalarea lui Devis Mangia pe banca tehnică a Ştiinţei a fost o mare greşeală şi că echipa, chiar dacă s-a întărit în vara aceasta, este departe de jocul spectaculos etalat în sezonul trecut, cu Gigi Mulţescu la timonă. Nici măcar eficienţi, pe stil italian, nu sunt alb-albaştrii, fiindcă s-au împiedicat de o echipă, Chiajna, la fel de modestă precum cea întâlnită în prima etapă, CSMP Iaşi. Şi fanii olteni au simţit farsa, nu-i poţi păcăli cu un rezultat, aşa că doar vreo câteva sute au venit pe “Municipal” să fie chinuiţi de căldură şi de jocul groaznic al favoriţilor. Anumiţi oficiali din club au sărit ca arşi când am tras un semnal de alarmă în privinţa lui Mangia, dar nu pentru a-şi apăra noul tehnician şi a-i oferi linişte, ci pentru că sunt nişte „yesmeni”, care nu îndrăznesc să prezinte realitatea suporterilor, patronilor sau oraşului, ci aşteaptă doar să mai treacă luna şi să mai încaseze un salariu, în timp ce Ştiinţa este pe cale să piardă un sezon. Sâmbătă, la Severin, am asistat la unul dintre cele mai nereuşite jocuri ale Craiovei de când a revenit în Liga I.

Fără Barthe, care ne-a obişnuit cu “accidentările” invocate după fiecare meci, şi fără Ivan, vândut la ruşi, Craiova a dat gol repede, prin singurul jucător care-şi continuă upgrade-ul şi anul acesta, Alex Băluţă. Gustavo a aruncat o minge peste toţi fundaşii adverşi, Bancu a încercat să tragă la poartă şi i-a ieşit un assist pentru căpitanul echipei, care a fost letal. În loc să profite de avantajul luat prematur, Craiova s-a împiedicat singură. Briceag a vrut să-i provoace un infarct lui Mangia, care tocmai îl anunţase ca secundul lui Băluţă la banderolă. Fundaşul a driblat la marginea careului, iar ilfovenii au speculat prostia sa.  Problema Craiovei n-a fost neapărat gafa lui Briceag şi nici măcar rezultatul de egalitate, acelaşi înregistrat de altfel şi sezonul trecut, ci jocul prestat, unul deprimant, opus celui de pe vremea lui Gigi Mulţescu. Dacă anul trecut aveam ocazii într-un meci câte aveam într-un tur, acum am tânjit după una mai acătări până la final. Chiar dacă i-a dat gol, Miriuţă s-a asigurat că-i reduce raza de acţiune lui Băluţă, fiindcă restul alb-albaştrilor sunt inofensivi. Un plus în joc a adus italianul Fausto Rossi, care a demonstrat rapid că are viziune în joc, pasează excelent, joacă din prima şi verticalizează, doar agresivitatea îi lipseşte, deşi probabil încă nu este 100% din punct de vedere fizic. Abandonat în avanposturi, Roman nu este jucat de coechipieri decât în situaţii disperate, având o singură minge în careu, pe care a trimis-o cu capul pe lângă poartă. Oricum, Craiova nu a asimilat încă jocul cu un astfel de atacant, pivot, de careu, care primeşte cu spatele la poartă, fiind deprinsă cu raidurile unor atacanţi rapizi precum  Ivan sau Măzărache.

Nu doar jocul este încâlcit, dar şi atmsofera este tensionată, jucătorii par în pragul rebeliunii, aşa cum s-a observat şi la meciul de debut, cu Iaşiul. Mangia n-are soluţii şi a început deja să urle la margine, în timp ce jucătorii nu-i înţeleg nici limba, nici manifestările, nici metodele. Recomandat ca un antrenor care promovează tinerii, Mangia nu i-a impus pe Burlacu, Petre sau Bârzan, apariţii remarcabile în finalul sezonului trecut. Dimpotrivă, chiar şi Screciu este în vizibilă scădere de formă, iar în această perioadă e în teren numai pentru că este jucătorul „under”.

Din păcate, meciul cu Milan, care putea fi o sărbătoare, Craiova îl abordează într-o stare precară, atât ca joc, cât şi ca moral. Ştiam că vom fi eliminaţi, dar puteam să o facem demn. Mai grav este că sezonul este pe cale să fie ratat din start, cu acest Devis Mangia, care nu este deloc de vis, ci de coşmar.

Băluţă: „Am fost lenţi la construcţie”

Ca de obicei, Alexandru Băluţă a avut un discurs realist după meci, admiţând greşelile şi jocul modest: „Nu a fost un meci reuşit, mă aşteptam să câştigăm fără probleme. Am dominat, păcat că s-a întâmplat să greşim la gol. Trebuie să învăţăm din acest meci, iar la următorul meci să ne mobilizăm mai bine şi să nu pierdem. După primul gol, mă aşteptăm să mai înscriem. Trebuie să fim mult mai atenţi la ce ne transmite mister şi cred că vom avea de câştigat. Cred că în anumite momente am fost cam lenţi la construcţie. Trebuie să ne punem la punct, să jucăm mai în viteză”, a afirmat Băluţă. Aflat la două reuşite în tot atâtea meciuri, căpitanul Craiovei speră într-o prestaţie reuşită contra celor de la AC Milan: „Sper ca la meciul cu Milan să reuşim un joc bun. Îmi doresc să înscriu şi contra lor. Ar fi extraordinar pentru mine, fantastic. Pentru noi, obiectivul principal este campionatul. Nu trebuie să ne îngrijorăm, trebuie să jucăm de plăcere, pentru că va fi un  meci fantastic şi un stadion plin. Toată lumea este înnebunită să vină la meci”. Băluţă a recunoscut că Ivan este o pierdere importantă: „Sincer, ne-a lipsit Ivan, dar au venit jucători noi şi sper să fie buni şi ei şi să ne ajute. Gândul meu nu este la plecare în momentul acesta. Vreau să realizez cât mai multe în tricoul Ştiinţei, să ridic un trofeu şi să reuşim mai mult decât anul trecut”.

După meci, Devis Mangia ne-a mai spus încă o dată cât de puternică este Milan, de parcă ar mai exista vreun microbist care ar pretinde altceva. Ca o explicaţie pentru jocul dezastruos, italianul pretinde că jucătorii şi-au pierdut încrederea la 1-1. „Am făcut acea eroare individuală la golul egalizator, apoi jucătorii şi-au pierdut încrederea, semn  că moralul este scăzut în rândul echipei, deşi tot el ar fi responsabili şi cu acest aspect.

De partea cealaltă, Vasile Miriuţă a declarat: „Toată lumea se aştepta să pierdem la Craiova. Băieţii mei s-au mobilizat extraordinar, ne-am închis bine, pentru că le-am arătat la analiza video că au jucători ca Băluţă, Gustavo şi ne pot crea mari probleme. Poate cu puţin tupeu puteam scoate mai mult la final. Eu sunt un antrenor care ridică repede moralul jucătorilor şi voi face o echipă bună”.