Noua aripă a spitalului Filantropia, preluată de la Primărie

0
883

Primăria Craiova predă în administrare noile corpuri de clădiri către spitalul Filantropia, procedura de recepţie a lucrărilor fiind încheiată încă de săptămâna trecută. În decurs de o lună, urmează să se obţină autorizaţia medicală de funcţionare din partea Ministerului Sănătăţii şi să fie mutate acolo trei secţii medicale – Medicală 1, Medicală 2 şi Fizioterapie. Autorităţile locale au explicat că transferul aparaturii şi al pacienţilor se va face treptat, astfel încât să nu fie afectată în nici un fel activitatea medicală.

spitalRecepţia între constructorul SC Recon şi Primăria Craiova, în calitate de beneficiar al lucrărilor, fiind încheiată, se trece la pasul următor: predarea clădirilor către spital. Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a CLM de joi, se află un proiect de hotărâre prin care se propune darea în administrare a corpurilor de clădire către Spitalul Filantropia. „Datorită faptului că, potrivit actului încheiat de Comisia de recepţie, toate lucrările de construcţii, echipamente şi dotările acestui obiectiv au fost finalizate şi recepţionate, investiţia ,,Amenajare clădire pavilion pentru secţii aferente Spitalului Filantropia” (P.T.+Ex) şi ,,Împrejmuire parţială teren (laturile de Nord, Est şi Sud)” se poate transmite în vederea administrării şi exploatării de către Spitalul Clinic Municipal Filantropia”, se arată în raportul proiectului de hotărâre.

Conducerea spitalului va solicita autorizaţia de funcţionare

După ce propunerea va fi votată de consilieri, se va putea face, efectiv, operaţiunea de predarea a clădirilor. În documentaţie se menţionează că darea în administrare se va face printr-un proces-verbal care va fi încheiat între cele două părţi, Primăria Craiova şi conducerea Spitalului Filantropia. Primarul Mihail Genoiu va fi împuternicit să semneze acest proces de predare-primire a bunurilor, care vor fi evidenţiate în două anexe ce fac parte integrantă din proiectul de hotărâre. Pe site-ul municipalităţii, la secţiunea dedicată Consiliului Local, sunt publicate toate proiectele de hotărâre ce urmează a fi discutate în şedinţa de joi, prin urmare şi acest proiect, însă nu şi anexele respective. După ce va primi în administrare clădirile, conducerea spitalului Filantropia este îndreptăţită să facă demersurile pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare din partea Ministerului Sănătăţii.

Scheletul a fost expertizat de autorităţi

spital (2)Noul sediu de spital a fost construit de municipalitate cu bani de la bugetul local, pe un amplasament care fusese abandonat încă din 1992. Scheletul aparţinea iniţial Spitalului de Boli Infecţioase, fiind ridicat acolo în ideea de a se construi o secţie medicală în care să fie trataţi bolnavi infestaţi cu HIV. Au fost ridicate doar fundaţiile, apoi proiectul nu a mai fost continuat. Foarte mulţi ani, şantierul a fost abandonat. În anul 2014, municipalitatea a venit cu propunerea de a construi acolo. Pentru a putea merge mai departe, autorităţile au preluat mai întâi în administrare pavilionul extern de la spitalul de Boli Infecţioase, apoi s-a comandat o expertiză tehnică pentru a se vedea dacă structura de rezistenţă mai poate fi folosită, expertiză care a fost realizată de SC Concept SRL Craiova şi votată apoi de consilierii municipali, în februarie 2015.

Recomandarea expertului: o altă locaţie pentru instalaţiile de climatizare

spital (1)Au fost analizate toate cele patru corpuri de clădire şi s-a constat că acestea au fost ridicate în decursul a trei ani, 1991-1993, având la bază un proiect elaborat de SC Procon SRL Craiova. Toate cele patru imobile au fost proiectate să aibă aliniament la stradă şi cu o structură asemănătoare – subsol, parter şi trei etaje. Clădirile trebuia să comunice între ele, fiind legate prin coridoare de trecere. Expertul a recomandat să se păstreze această structură şi să fie făcute consolidări suplimentare. De asemenea, a făcut o obiecţie expresă în ceea ce priveşte amplasarea instalaţiei de climatizare. Având o greutate mare, care a fost apreciată la 6 tone, expertul a propus autorităţilor să nu instaleze aparatele de răcire a saloanelor pe partea superioară a clădirilor, ci pe terasa articulaţiilor dintre corpuri.

O investiţie de 33 milioane de lei

spital (3)În toamna lui 2015, Primăria Craiova a scos la licitaţie lucrarea, care a fost adjudecată de o asociere de mai multe firme, al cărui lider a fost SC Recon SRL din Craiova. La începutul lunii noiembrie 2015, autorităţile au semnat contractul de execuţie cu acest constructor pentru o valoare adjudecată de 33,61 milioane de lei (fusese estimată la 36 milioane de lei). Termenul de execuţie a fost stabilit la 24 de luni, însă SC Recon a promis că va încerca să îl termine cu şase luni mai devreme, în martie 2017. În linii mari, firma executantă s-a ţinut de acest termen, la sfârşitul primăverii spitalul fiind aproape terminat. La mijlocul lunii mai, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, alături de fostul primar, ministrul Lia Olguţa Vasilescu, au inspectat lucrările şi s-a arătat mulţumit de infrastructura sanitară construită de municipalitate.

Spitalul Filantropia are probleme locative

spital 4Reamintim că autorităţile locale, în speţă fostul primar Olguţa Vasilescu, au luat decizia de a se amenaja acest nou spital după ce s-a constatat că Spitalul Filantropia are probleme din ce în ce mai mari cu sediul său. Autorităţile au pornit, la vremea respectivă, o campanie de reabilitare a spitalelor din subordine, ocazie cu care s-a constatat că imobilele în care funcţionează acum Filantropia sunt foarte vechi şi nu pot suporta nici măcar lucrările de intervenţii, care le-ar afecta şi mai mult rezistenţa. Pe de altă parte, spitalul a pierdut câteva corpuri – cele de lângă fosta Curte de Apel –, care au fost revendicate de fostul proprietar, în speţă de Casa Judeţeană de Pensii. Aceasta, la rândul ei, trebuie să se mute din locaţia în care funcţionează în prezent întrucât clădirea a fost revendicată şi ea de urmaşii foştilor proprietari, familia Gaespel, care a deţinut acolo un magazin de prezentare al utilajelor agricole pe care le produceau în fabrica proprie.