Doi ofiţeri ai SRPT Dolj la puşcărie pentru şantaj

0
392

Au primit câte 1 an şi 6 luni închisoare cu executare

Cei doi ofiţeri din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Craiova trimişi în judecată în anul 2012 de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pentru şantaj, Alexandru Petrişor şi Mihai Dumitru Ardelean, au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi la câte 1 an şi 6 luni de închisoare cu executare. Sentinţa a rămas definitivă miercuri, 22 iulie a.c. la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cei doi fiind încarceraţi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova în aceeaşi zi. Magistraţii Curţii Supreme le-au menţinut celor doi pedepsele primite pe fond la Curtea de Apel Craiova, însă au admis apelul lui Alexandru Perişor în privinţa sumei de 16.000 lei pe care trebuia să o achite uneia dintre părţile vătămate, scutindu-l de această obligaţie. Cei doi au fost prinşi în flagrant, la începutul lunii aprilie 2011, şi cercetaţi ulterior în stare de libertate, pentru că ar fi ameninţat doi administratori ai unor firme de transport persoane, determinându-i să le plătească 30.000 de euro.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj au anunţat, ieri, că au pus în executare mandatele de executare a pedepsei cu închisoarea emise de Curtea de Apel Craiova pe numele lui Dumitru Mihai Ardelean, de 41 ani, din Craiova şi Petrişor Alexandru, de 51 de ani, tot din Craiova, ambii condamnaţi la câte 1 an şi 6 luni închisoare pentru infracţiunea de şantaj. Cei doi, ofiţeri ai Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Craiova, au fost încarceraţi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova pentru ispăşirea pedepselor.

Prinşi în flagrant în 2011

Reamintim că cei doi ofiţeri craioveni, comisarul-şef Alexandru Petrişor, şeful Biroului de Investigare a Fraudelor din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Craiova la momentul respectiv, şi inspectorul principal Mihai Ardelean, subalternul său, au intrat în atenţia oamenilor legii pe 24 februarie 2011, după ce un doljean a formulat un denunţ împotriva lor la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj. Bărbatul a declarat că, în 2008, a împrumutat de la cei doi suma de 10.000 de euro, cu o dobândă lunară de 10%, iar până în 2010 a fost nevoit să le achite poliţiştilor peste 40.000 euro. De asemenea, în baza aceluiaşi împrumut, prin constrângeri şi ameninţări, denunţătorul a rămas şi fără două microbuze de transport persoane. Ofiţerii Anticorupţie i-au sesizat pe procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, cei doi ofiţeri fiind prinşi în timp ce primeau 5.000 de lei de la denunţător. Din aceasta sumă în buzunarele lui Petrişor Alexandru au fost găsiţi 4.000 de lei, iar la Ardelean 1.000 de lei. „În fapt, s-a reţinut că inculpaţii Alexandru Petrişor şi Ardelean Mihai-Dumitru, profitând de funcţiile deţinute, au exercitat ameninţări şi presiuni asupra a două părţi vătămate, administratori ai unor societăţi comerciale având ca obiect de activitate transportul intern de persoane, în scopul determinării acestora să le plătească suma de 30.000 de euro, reprezentând contravaloarea unui împrumut acordat anterior şi dobânda aferentă, în procent de 6%-10% lunar. Părţile vătămate au fost obligate să înstrăineze mai multe autovehicule către inculpaţi, drept garanţie sau să achite rate de leasing pentru autoturisme deţinute de inculpaţi, în contul plăţii împrumutului şi dobânzilor fixate discreţionar de către aceştia”, comunicau la momentul respectiv reprezentanţii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova.

ÎCCJ l-a scutit pe Alexandru Petrişor de plata a 16.000 lei

Dosarul în care Alexandru Petrişor şi Dumiru Mihai Ardelean au fost deferiţi justiţiei s-a înregistrat la Curtea de Apel Craiova pe 26 noiembrie 2012. După doi ani de judecată, pe 14 octombrie 2014, magistraţii Curţii de Apel Craiova au pronunţat sentinţa în cazul celor doi ofiţeri. Cei doi au fost găsiţi vinovaţi de şantaj şi au fost condamnaţi la câte 1 an şi 6 luni închisoare cu executare. În plus, Petrişor Alexandru a fost obligat de instanţă să-i achite unuia dintre administratori suma de 16.000 lei, fiecare inculpat având de plătit, în plus, şi câte 1000 de lei cheltuieli judiciare către stat. Sentinţa Curţii de Apel Craiova a fost atacată de cei doi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Miercuri, 22 iulie a.c., ÎCCJ a pronunţat sentinţa definitivă. Cei doi inculpaţi au rămas cu pedepsele primite pe fond, Alexandru Petrişor obţinând la apel scutirea de plata sumei de 16.000 lei: „Admite apelul declarat de inculpatul Alexandru Petrişor împotriva sentinţei penale nr. 297 din 14 octombrie 2014 pronunţată de Curtea de Apel Craiova – Secţia penală şi pentru cauze cu minori. Desfiinţează în parte sentinţa penală atacată şi rejudecând: În temeiul dispoziţiilor art. 22 alin.1 Cod procedură penală constată că partea civilă Minea Nicuşor Cătălin a renunţat la pretenţiile civile formulate împotriva inculpatului Alexandru Petrişor. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii penale atacate. Respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul Ardelean Mihai Dumitru împotriva aceleiaşi sentinţe. Definitivă”, se arată în încheierea de şedinţă a ÎCCJ.