Craiova, mai atractivă pentru englezi decât India și China

0
304

Portsmouth Aviaton, o mare companie din Marea Britanie, este tot mai interesată să-și mute la Craiova afacerile pe care le deține acum în țări din afara Uniunii Europene, precum India și China. Un brand în domeniul filtrelor de apă în Anglia, investitorul englez a tatonat de mai mult timp terenul și se pare că preferă Craiova înaintea unor orașe din ale țări, precum Bulgaria și Macedonia, datorită facilităților pe care autoritatea locală i le oferă.

Discuțiile cu reprezentanții Portsmouth Aviaton sunt avansate și depind acum de deciziile pe care investitorii englezi le vor lua în următoarele două săptămâni. Primarul Lia Olguța Vasilescu a declarat, ieri, într-o conferință de presă la care au luat parte și mai mulți reprezentanți ai mediului de afaceri din Marea Britanie, că investitorilor le-au fost prezentate toate facilitățile care le sunt oferite și că multe dintre ele le-au părut englezilor „niște lucruri nesperate”. „Le-am prezentat până acum facilitățile din parcul industrial, faptul că ajutorul de stat este direcționat către zonele cu un șomaj destul de mare. Chiar dacă sună rău, este unul dintre avantajele noastre faptul că, fiind șomajul mare, automat și forța de muncă este mai ieftină și ajutorul de stat este direcționat către aceste zone”, a declarat Olguța Vasilescu.

Calcule englezești

Respectivii investitori produc filtre de apă și tatonează terenul în România, și mai cu seamă în Dolj, de mai multe luni. Cei de la Portsmouth Aviaton au făcut și un prim test al apei, la Dăbuleni. Se pare însă că, de această dată, englezii sunt interesați să-și mute aici chiar afacerile pe care le dețin în afara Uniunii Europene. Primarul Lia Olguța Vasilescu a explicat și de ce. „La această dată, englezii își cam relocă toate capacitățile pe care le au în China, India. Acolo a crescut foarte mult costul forței de muncă, plus că pentru toate produsele plătesc taxă de intrare în Uniunea Europeană. Și atunci sunt direct interesați să producă tot ceea ce vând în UE tot într-o țară a UE, mai ales dacă sunt avantajați din punctul de vedere al costurilor”, a menționat primarul Craiovei.

Craiovenii vor produce filtre de apă pentru bulgari și macedoneni

Mai devreme de 16 luni, fabrica nu poate să fie mutată, asta în condițiile în care autoritățile locale și investitorul vor lucra împreună pentru a scurta toate termenele posibile. „Mie mi s-au părut a fi foarte interesate companiile care au venit ieri aici. Sigur că o fabrică nu se mută peste noapte și este foarte bine că se întâmplă acest lucru”, a mai spus primarul Craiovei. Călin Humă – cel care promovează imaginea Craiovei în Marea Britanie prin intermediul biroului de consultanță care a fost deschis în regiunea Hampshire – a declarat că investitorul de la Portsmouth Aviaton intenționează să facă și angajări, dar numărul exact al muncitorilor va fi dictat de modul în care vor merge vânzările fabricii de la Craiova. Cert este că, într-o primă fază, vor fi angajate 100 de persoane. Dar acest număr va crește pentru că investitorul plănuiește să facă din fabrica din Bănie un centru regional care să producă filtre de apă și pentru Bulgaria și Macedonia.

Încă un investitor părăsește China pentru Craiova

O altă firmă care este interesată să-și extindă afacerile în Craiova este un investitor în domeniul circuitelor integrate. „Un investitor atrage după el și alți investitori dacă mediul de afaceri este prietenos. Ca dovadă faptul că, după ce a fost acea negociere cu filtrele de apă, au început să apară și alți investitori”, este de părere primarul Craiovei. Potrivit autorităților locale, și această firmă tinde să-și mute una din fabricile importante pe care le are în afara UE, respectiv în China, tot la Craiova. „Intenția lor este să reducă treptat activitatea din China și să o mute cât mai aproape de Marea Britanie. Am încercat să îi convingem – și cred cu succes – că România, mai precis Craiova, este locul unde ar putea toate condițiile pentru a-și deschide această fabrică. Săptămâna viitoare ne vedem iar și o să continuăm aceste discuții la modul cel mai concret”, a adăugat Olguța Vasilescu. Investitorul intenționează să-și așeze afacerile aici în trei faze. În prima parte, vor fi angajate 50 de persoane în domeniul circuitelor integrate, apoi, în funcție de ce se întâmplă, se va mări numărul. „Ei vor ca din România să vândă în restul Europei, ceea ce nu pot face din Marea Britanie din cauza costurilor de producție foarte mari”, a explicat, la rândul lui, Călin Humă.

Bănia, într-un documentar al BBC2

Primăria Craiova și-a propus să promoveze și mai bine facilitățile pe care le oferă investitorilor, cu atât mai mult cu cât trendul este ca multe companii mari să-și reloce în Europa toate fabricile pe care le au deschise pe alte continente. „Noi suntem în competiție cu statele din jurul nostru, dar din fericire guvernul român și autoritățile locale din Craiova au oferit o serie de facilități, iar reacțiile pe care noi le vedem sunt pozitive”, a mai declarat primarul Craiovei. Pe lângă ajutorul de stat oferit de guvern, vin și facilitățile municipalității, cum ar fi scutirea de plata taxelor pentru o perioadă și cazarea în parcul industrial fără plata utilităților. Un mare avantaj pentru investitori este și aeroportul din Craiova, care le facilitează un transport mai ușor și rapid. „Programul nostru pentru anul viitor este ca biroul Craiovei va fi deschis și în alte zone din Marea Britanie, în alte două regiuni. Vom crea și o expoziție permanentă în centrul multifuncțional a firmelor engleze, să fie o aripă a industriei din Marea Britanie aici”, a menționat Călin Humă. Drumul către piață al unei companii din Marea Britanie în Craiova va fi prezentat și într-un documentar realizat de postul de televiziune BBC2, documentar pentru care se filmează în această săptămână la Craiova.