Festivalul de datini şi obiceiuri „Tradiţiile verii”, în Piaţa Prefecturii

0
1178

Fiecare anotimp își are obiceiuri și tradiții specifice activităților din lumea satelor românești. Mai cunoscute sunt cele de iarnă, dar și vara există unele tradiții legate de Sânziene sau Drăgaica, de seceriș, invocarea ploii în timpul secetelor lungi, Paparude, frământarea aluatului din noua recoltă etc. Anul trecut, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj a organizat, pe esplanada Teatrului National „Marin Sorescu”, prima ediție a unei ample manifestări, Festivalul de datini și obiceiuri „Tradițiile verii”, la care au fost invitate ansambluri folclorice din județul Dolj, dar și din diferite zone etnografice ale țării. Cea de-a II-a ediție a manifestării se va desfășura vineri, 26 iulie, în Piața „Mihai Viteazul” din Craiova, și va reuni într-un spectacol, ca va începe la ora 17.00, ansambluri din Sibiu, Mehedinți, Gorj și Dolj.

Cinci ansambluri folclorice, într-un spectacol în aer liber

«Vara este anotimpul lui Cireşar, Cuptor şi Gustar, luni ale anului cu activităţi specifice, dar şi cu tradiţii şi obiceiuri asemenea. (…) Tuturor acestor secvenţe străbunii noştri le-au dedicat diferite obiceiuri pe care Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, prin proiectul cultural „Tradițiile verii”, demarat în anul 2012, încearcă să le readucă în memoria publicului spectator într-o amplă manifestare în aer liber la care să participe formaţii neprofesioniste din judeţul Dolj şi din alte zone etnofolclorice ale ţării», spune prof. Nicolae Dumitru, referent în cadrul C.J.C.P.C.T. Dolj.

Organizată cu susținerea Consiliului Județean Dolj, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Municipal Craiova, cea de-a II-a ediție a Festivalului de datini și obiceiuri „Tradițiile verii” va aduce la Craiova cinci ansambluri folclorice: „Cununa” din Agnita (Sibiu), „Roua” din Cloșani-Padeș (Gorj), Liliacul” din Baia de Aramă (Mehedinți), „Alunelul” din Pielești (Dolj) și „Dor Călător” din Craiova. Spectacolul va avea loc în aer liber, în Piața Prefecturii, în prezentarea Laurei Pumnea.

 „Sânzienele” și „Paparudele” vin din Mehedinți și Gorj

Artiștii vor aduce în fața publicului datini și obiceiuri păstrate și azi în lumea satului. Spre exemplu, ansamblul folcloric care poartă nume de floare, din Baia de Aramă – condus de cunoscuta şi îndrăgita solistă de muzică populară Elena Mimiș-Trancă – va prezenta „Obiceiul de Sânziene”, un obicei popular care se mai performează în zona de nord a Mehedinţilor, dar şi câteva cântece şi jocuri populare reprezentative pentru acest ţinut cu un farmec aparte.

Cu „Obiceiul de Sânziene” şi „Paparuda” vine și Ansamblul gorjean „Roua”, fondat ca secţie externă a Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu, de Carmen Sarcină, instructor de tradiţii şi obiceiuri. Grupul are în componenţă aproape 40 de membri, cu vârste între 7 şi 35 ani, și a participat la peste 150 de spectacole şi festivaluri, atât în judeţ, cât şi în ţară.

Obiceiuri populare care însoțesc secerișul și suite de dansuri de pe Valea Hârtibaciului

În Festivalul „Tradițiile verii”, un grup al prestigiosului Ansamblu „Dor călător” va prezenta obiceiul popular „Sfințirea de colac”, dedicată primului aluat din recenta recoltă de grâu obţinută în urma secerişului abia încheiat. Ansamblul s-a format cu mai bine de zece ani în urmă, sub îndrumarea cunoscutei interprete de folclor Aurelia Popescu Preda.

De ritualul facerii pâinii ne amintește și Ansamblul Folcloric „Cununa” al Casei de Cultură „Ilarion Cocişiu” din Agnita, judeţul Sibiu, care va aduce în fața spectatorilor obiceiul „Cununa de grâu” însoţit de o suită de dansuri de pe Valea Hârtibaciului. Înființat în anul 1975, ansamblul a fost prezent, până în 1990, la toate festivalurile naţionale mai importante, câştigând valoroase premii şi diplome, iar apoi a participat la manifestări culturale internaţionale în Belgia, Grecia, Germania, Spania și Franţa.

„Alunelul” aduce pe scena festivalului tradiții din satele doljene

În fine, Ansamblul „Alunelul” ne va aduce aminte că în această lună, mai exact pe 20 iulie, s-a sărbătorit Sf. Ilie, prilej cu care în satele româneşti se împarte „porumb fiert”. Totodată, va prezenta şi un scurt program artistic cu cele mai importante momente ale repertoriului său foarte bogat şi variat. Ansamblul a fost înfiinţat în anul 2004, la iniţiativa Marinelei Daniela Paciurea, directorul Căminului Cultural Pieleşti. Sub conducerea coregrafei Margareta Chiurtu, 25 de copii din formaţia de juniori şi încă 25 de tineri dansatori oferă spectatorilor o diversă gamă de jocuri populare specifice regiunilor folclorice ale ţării.