O mare familie la Primăria Târgu Jiu

0
2290

Presa gorjeană a dezvăluit în mia multe rânduri cum se fac angajările în sistemul de stat, în mod special în administrație, precum și în regiile din subordinea acesteia. Jurnaliștii ar scrie și despre funcționarii care excelență prin prtofesionalism și conduită, dar din păcate, nu au despre cine să scrie. Site-ul www.gorjnews.ro estima în august 2021 că, de când a preluat funcţia de Primar al municipiului Târgu-Jiu, Marcel Romanescu a angajat peste 30 de consilieri personali pentru el şi cei doi viceprimari, adică oameni aduşi în primărie fără un concurs de angajare, plus alte zeci de persoane care au trecut, mai greu sau mai uşor, prin furcile caudine ale unui „concurs” de angajare.

Ce au în comun o mare parte dintre noii angajaţi? Au rude cu funcţii în diverse alte instituţii publice sau chiar în Primăria Târgu-Jiu. Oricine citeşte declaraţiile de avere postate pe site-ul Primăriei Târgu-Jiu constată cu stupoare câte nume noi apar în fiecare an, câte rude sunt în instituţia respectivă şi ce salarii frumoase au angajaţii comparativ cu cei care lucrează în domeniul privat. Şi mai au ceva în comun: toate concursurile sunt supervizate de Camelia Grecu, șefa de la Resurse Umane, promovată în funcţie de pe vremea lui Florin Cârciumaru şi păstrată aproape de Marcel Romanescu.

 

Tot presa gorjeană a relatat cum a fost angajată în funcția de city manager al municipiului Târgu-Jiu, Ramona Nodea, adusă în primărie în anul 2018 într-un post de consilier al lui Marcel Romanescu, asta după ce nu și-a gîăsit locul prin mai multe firme private. Nodea a promovat prin concurs în funcţia de Şef serviciu şi fără concurs a devenit administrator public sau „city manager”. Bineînţeles datorită rezultatelor extraordinare obţinute în funcţiile publice a fost numită de Marcel Romanescu să managerieze destinele oraşului fără a avea un alt contracandidat cu care să îşi măsoare valoarea într-un concurs sau într-o selecţie publică de dosare.

După ce s-a instalat în noul birou, Nodea nu şi-a uitat nici sora, Daniela Brânzan câştigând în octombrie 2021 un concurs pentru un post de inspector la Direcţia Publică de Venituri din cadrul Primăriei Târgu-Jiu, punctajul obţinut la concurs stârnind comentarii….După scurt timp, Brânzan a fost adusă mai aproape de sora sa, la biroul de contabilitate din primărie.

Lista de favoriți e mai lungă. Raul Chiriac a fost numit director la Investiţii şi Gospodărie Comunitară, iar Marius Ionescu a ajuns şef la Managementul Calităţii şi Parcări Publice. Trebuie spus că aceştia ocupă funcţii de conducere de pe vremea fostului primar Florin Cârciumaru dar au devenit apreciaţi şi apropiaţi şi de Romanescu care le-a creat funcţii şi în noua organigramă aprobată anul trecut. Şi mai trebuie spus că şi partenerele de viaţă ale celor doi lucrează tot la Primăria Târgu-Jiu. Marcel Romanescu nu l-a uitat nici pe vechiul său prieten Sorin Prună, numit recent în Consiliul de Administraţie al societăţii Edilitara S.A. deşi experienţa acestuia în domeniul administraţiei este nulă. Și pentru că familia e celula de bază a societății, soția lui Sorin, Alina Prună, a fost angajată la Primăria Târgu-Jiu la sfârşitul anului 2019, în timpul primului mandat de primar al lui Romanescu.

După ce noua organigramă a fost aprobată, Romanescu l-a păstrat în funcţie şi pe directorul adjunct de la Evidenţa Patrimoniului şi Fond Locativ Mihai Tătaru, soţul Violetei Tătaru directoare la Curtea de Conturi Gorj, instituţie care controlează periodic Primăria Târgu-Jiu.

Angajaţii, „online” pe Facebook!

Aproape 70 de milioane de lei (700 DE MILIARDE LEI VECHI!!!) se duc în anul 2022 pentru plata tuturor angajaţilor din administraţia publică şi instituţiile subordonate, ceea ce este enorm de mult pentru un oraş mic precum este Târgu-Jiul! Alte milioane bune se duc pentru încălzirea şi întreţinerea tuturor clădirilor deţinute de municipalitate, doar funcţionarii trebuie să aibă cele mai bune condiţii ca să aibă spor şi rezultate.

Şi pentru că salariile, încălzirea şi întreţinerea clădirilor secătuiesc bugetul Primăriei Târgu-Jiu, banii alocaţi de la buget pentru investiţii sunt doar cu câteva milioane de lei mai mulţi decât sumele folosite pentru plata salariilor. Mai exact, pe investiții se duc 90 de milioane lei (din care doar EDILITARA primeşte peste 50 milioane lei). Dacă nu ar fi fondurile europene (pentru proiectele deja aflate în execuţie) şi banii primiţi de la Guvern (alţi 10 milioane de lei), mari investiţii nu ar fi finanţate la Târgu-Jiu.

Cetățenii din Târgu Jiu comentează adesea pe paginile de socializare că funcţionarii din Primărie își petrec cam mult timp pe Facebook și se întreabă dacă edilul orașului îi vede și ce măsuri ia cu aceștia.

Ce ar trebui să înțelegem cu toții că promovarea unor persoane slab pregătite profesional nu generează dezvoltarea oraşului şi plus valoare pentru instituţie ci dimpotrivă va afecta nu doar calitatea serviciilor oferite cetățenilor de către administrația publică ci şi pe cei care au favorizat această practică.