Noi medalii de aur pentru cercetarea ştiinţifică a Universităţii din Craiova

0
743

Echipele de cercetători ştiinţifici ai Universităţii din Craiova, participanţi Salonul Internaţional de Invenţii şi Inovaţii „Traian Vuia”, 13-15 iunie 2018 s-au întors acasă cu trei medalii de aur şi un premiu special.

Astfel, o medalie de aur a fost obținută pentru invenția „Pâine fără gluten pe bază de făină de orez cu făină de năut și pudră de roșcove și procedeu de obținere a acesteia”,  avându-i ca autori pe Violeta Nour, Mira Elena Ionică, Felicia Tuțulescu, Alexandru Radu Corbu (Universitatea din Craiova), Petru Bogdan Cristian Hurezeanu (S.C. ISIS PAN S.R.L.)

Cea de-a doua medalie de aur a fost ibţinută de invenţia „Rețetă furajeră pentru obținerea de ouă cu conținut ridicat de acizi grași polinesaturați omega 3 și carotenoizi”, avându-i drept autori pe Tatiana Dumitra Panaite, Rodica Diana Criste, Margareta Olteanu, Mariana Ropotă, Petru Alexandru Vlaicu – IBNA Baloteşti, Violeta Nour, Alexandru Radu Corbu – Universitatea din Craiova.

Cea de-a treia medialie de aur, precum şi Premiul special acordat de Asociaţia Antreprenorilor din Balcani (Muntenegru) au mers către invenţia „Semifabricat biocompozit în stare crudă şi instalație manuală de formare a acestuia”, avându-i drept autori pe Teişanu Cristina-Alina, Sima Gabriela, Pisc Marian Eugen, Ciurezu Gherghe Leonard Marius, Gîngu Oana.

În cele ce urmează, prezentăm detalii despre rezultatele excepţionale ale cercetătorilor craioveni:

  • Medalie de aur la Salonul Internaţional de Invenţii şi Inovaţii „Traian Vuia”, 13-15 iunie 2018, Timişoara

Titlu invenţie:            Pâine fără gluten pe bază de făină de orez cu făină de năut și pudră de roșcove și procedeu de obținere a acesteia

Titular invenţie:         Universitatea din Craiova şi S.C. ISIS PAN S.R.L.

Autori:                        Violeta Nour, Mira Elena Ionică, Felicia Tuțulescu, Alexandru Radu Corbu (Universitatea din Craiova), Petru Bogdan Cristian Hurezeanu (S.C. ISIS PAN S.R.L.)

Invenţia se referă la rețeta și procedeul de obținere a unui produs de panificație de tip pâine fără gluten realizat pe bază de făină de orez și amidon de cartofi, cu adaos de făină de năut și pudră de roșcove. Acesta are o structură asemănătoare pâinii din făină de grâu, fiind destinat atât persoanelor care au intoleranță la gluten cât și celor care își propun să adopte o dietă sănătoasă, lipsită de gluten și care doresc să-şi îmbunătăţească starea de sănătate. Produsul exercită efecte benefice asupra sănătății datorită conținutului ridicat de compuși antioxidanți, substanțe minerale și fibre, în principal ca urmare a adaosului de pudră de roșcove și făină de năut, având ca efect îmbunătățirea digestiei, prevenirea constipației, creșterea senzației de sațietate, reducerea nivelului colesterolului, reducerea riscului de boală coronariană, obezitate și diabet.

 

  • Medalie de aur la Salonul Internațional de Invenţii şi Inovaţii „Traian Vuia”, 13-15 iunie 2018, Timişoara

 Titlu invenţie: Rețetă furajeră pentru obținerea de ouă cu conținut ridicat de acizi grași polinesaturați omega 3 și carotenoizi

Titulari:    Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală

IBNA Balotești şi Universitatea din Craiova

Autori:     Tatiana Dumitra Panaite, Rodica Diana Criste, Margareta Olteanu, Mariana Ropotă, Petru Alexandru VlaicuIBNA Baloteşti

Violeta Nour, Alexandru Radu Corbu – Universitatea din Craiova

A fost elaborată o rețetă furajeră îmbogățită în acizi grași polinesaturați omega-3 și carotenoizi prin includerea în furajul găinilor ouătoare a semințelor de in și a subproduselor de la procesarea tomatelor. Folosirea acestor furaje în alimentația găinilor ouătoare reprezintă o cale naturală de obținere a ouălor cu gălbenuș de culoare portocalie, atractive pentru consumatori și îmbogățite din punct de vedere nutrițional cu acizi grași omega-3 și carotenoizi, componente esențiale pentru activitatea lor antioxidantă și imunomodulatoare și pentru efectele lor benefice asupra sănătății. Rețeta furajeră propusă a îmbunătățit utilizarea furajelor și a avut efecte favorabile asupra dezvoltării organismului animal datorită conținutului ridicat în compuși bioactivi. Implementarea invenției permite valorificarea unor deșeuri ale industriei alimentare pentru obținerea oului de consum cu proprietăți nutriționale îmbunătățite.

 

  • Medalie de aur la Salonul Internaţional de Invenţii şi Inovaţii „Traian Vuia”, 13-15 iunie 2018, Timişoara (România)
  • Premiu special acordat de Asociaţia Antreprenorilor din Balcani (Muntenegru)

 

Titlu invenţie: Semifabricat biocompozit în stare crudă şi instalație manuală de formare a acestuia

Titular: Universitatea din Craiova

Autori: Teisanu Cristina-Alina, Sima Gabriela, Pisc Marian Eugen, CiurezuGherghe Leonard Marius, Gingu Oana

Invenția constă în fabricarea de dispozitive medicale tip grefă osoasă („os artificial”) pentru reconstrucţie osoasă de mici dimensiuni şi geometrie complexă. Grefa osoasă se realizează din materiale compozite avansate pe bază de hidroxiapatita şi titan, biocompatibile, iar geometria complexă este asigurată prin operaţia de injecţie a materiilor prime într-o matriţă ale cărei formă şi dimensiuni redau fidel defectul osos al pacientului care solicită reconstrucţia osoasă. Instalaţia manuală de injecţie a fost realizată în cadrul unui proiect naţional de cercetare. Avantajele invenţiei sunt de natură:

  • medicală, grefa osoasă având formă „personalizată” şi, în urma unui tratament termic special (invenţie medaliată cu aur la Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii PRO INVENT, 2018, Cluj-Napoca, România) poate fi livrată unităţilor sanitare specializate în reconstrucţie osoasă. Se evită, astfel, listele de aşteptare pentru obţinerea unei grefe de os din bănci de oase, de la donatori în viaţă sau decedaţi.
  • tehnico-economice, instalaţia de injecţie operând în condiţii avantajoase din punct de vedere tehnic (utilizarea de temperaturi şi presiuni reduse de injecţie faţă de procedeul convenţional de injecţie; eliminarea operaţiei de granulare/peletizare a materiei prime pentru injecţie) şi economic (utilizarea de matriţe de injecţie cu preţ redus de fabricaţie, coroborat cu posibilitatea transferului tehnologic pentru producţie de serie mare şi de masă).