Ministerul Culturii și Identității Naționale a lansat cel mai important program de finanțare a sectorului cultural din România

0
322

Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) a lansat, săptămâna trecută, programul RO-CULTURA, cel mai important program de finanțare a sectorului cultural din România, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Programul RO-CULTURA, pentru care Unitatea de Management a Proiectului (UMP) din cadrul MCIN are calitatea de Operator de Program, dispune de un buget total de peste 29.000.000 euro și va cuprinde 7 apeluri de proiecte ce vor fi lansate în următorii 3 ani. RO-CULTURA are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.

„Sectorul cultural nu este doar o valoare în sine, ci și un factor care generează creștere economică, locuri de muncă și nu în ultimul rând, inovare. Mai mult, sectoarele culturale și creative joacă un rol fundamental în promovarea incluziunii sociale și a unui simț al comunității, contribuind astfel la promovarea valorilor de solidaritate și coeziune între oameni”, a declarat E.S. doamna Lise Nicoline Kleven Grevstad. La eveniment au participat peste 200 de operatori culturali din România (ONG-uri, autorități publice, instituții de cultură, instituții de educație, persoane fizice), interesați de oportunitățile de finanțare disponibile în cadrul Programului RO-CULTURA.

Cu această ocazie, a fost anunțată și lansarea primului apel pentru relații bilaterale, începând cu data de 2 iulie a.c. Fondurile disponibile vor putea fi accesate în vederea identificării de organizații partenere din Statele Donatoare – Norvegia, Islanda și Liechtenstein – pentru pregătirea de proiecte în parteneriat. Persoanele interesate pot afla mai multe detalii despre Programul RO-CULTURA la adresa www.ro-cultura.ro.

Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția financiară acordată de Norvegia, Islanda și Liechtenstein pentru reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și pentru consolidarea relațiilor cu 15 state membre ale Uniunii Europene.

Valoarea totală a contribuției financiare aferente Granturilor SEE și Norvegiene 2014 – 2021 este de 2,8 miliarde de euro. România beneficiază de un buget total de 500 de milioane de euro, a doua cea mai mare alocare financiară dintre cele 15 State Beneficiare.