Liderii UE cer Marii Britanii să iasă rapid din comunitate

0
73

brexit-1Poziţie dură a liderilor UE faţă de Marea Britanie după votul pentru Brexit. Șefii Comisiei, Parlamentului şi Consiliului European cer ieşirea rapidă a Marii Britanii din UE şi anunţă că nu sunt dispuşi la o renegociere a acordului din februarie. Poziţionarea lor, printr-o declaraţie comuna, vine la scurt timp după ce premierul demisionar David Cameron a spus că guvernul nu va face o notificare formală a UE până în octombrie, când va fi ales succesorul său. Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, Mark Rutte (premierul Olandei, care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE) şi Jean-Claude Juncker, şeful Comisiei Europene, au cerut Marii Britanii să pună „rapid” în practică decizia cetăţenilor, „oricât de dureroasă ar fi”. Mai mult, oficialii UE spun că „orice întârziere ar prelungi incertitudinea”.

Liderii europeni mai spun că UE nu este dispusă să renegocieze acordul semnat între Marea Britanie şi UE în februarie a.c., acord prin care europenii cedau în fata pretenţiilor ridicate de Londra.

Aceeaşi poziţie a exprimat-o şi şeful diplomaţiei franceze, Jean-Marc Ayrault, care a spus că este „urgentă” iniţierea procedurii de plecare a Marii Britanii din Uniunea Europeană, pentru a evita o perioadă de incertitudine cu efecte negative pentru toate părţile implicate. „Urgenţa astăzi este sa respectam votul poporului britanic”, a spus acesta, la sosirea în Luxemburg, unde participă la o reuniune informală a liderilor socialişti europeni. „O spun pentru că unii cred că este haosul. Nu este haos (…) deoarece tratatul european prevede în Articolul 50 condiţiile de plecare”, potrivit AFP.