Emoţii în rândul elevilor de clasa a VIII-a / A început Evaluarea Naţională!

0
322

Săptămână de foc pentru elevii care aspiră să obţină un loc la unul din liceele de top din Craiova. Ieri, aceştia au susţinut prima probă din cadrul Evaluării Naţionale, cea de Limba şi literatura română. Pentru această probă, a fost extrasă varianta de subiect numărul unu, care a cuprins o poezie a autorului Ion Minulescu – “Rânduri pentru Anul nou” – şi cerinţe pe baza acesteia, o compunere despre empatia dobândită prin lectură şi impresii în urma întâlnirii cu un scriitor contemporan. Acesta este primul an în care notele obţinute de elevi la Evaluarea Naţională vor avea o pondere de 75% în media de admitere la liceu.

Peste 5.200 de elevi doljeni s-au înscris pentru a susţine primul examen important din viaţă. Prima probă a Evaluării Naţionale s-a desfăşurat după aceleaşi reguli ca şi în anii trecuţi. Candidaţii au avut la dispoziţie două ore pentru rezolvarea subiectelor, iar din sălile de clasă nu au lipsit camerele video de supraveghere. Măsurile antifraudă nu s-au oprit însă aici. Pe lângă supravegherea video, în fiecare sală de clasă, câte doi profesori, de altă specializare decât cea corespunzatoare disciplinei la care s-a susţinut proba, au avut grijă ca examenul să se desfăşoare conform regulilor stabilite de Ministerul Educaţiei Naţionale. Elevii au intrat în sală la ora 8.30, înainte cu 30 de minute să înceapă examenul. Practic, proba de limba şi literatura română a început la ora 9.00, odată cu deschiderea plicurilor sigilate care conţineau varianta de subiecte multiplicată. În fiecare sală în care s-a susţinut proba, elevii au fost aşezaţi câte unul în bancă în ordine alfabetică, pe clase. Pe uşa fiecarei săli, înainte de examen, se găsea lista nominală cu elevii repartizaţi în acea clasă. Regula este ca elevii care intră în sală cu materiale ajutătoare sau cu mijloace electronice de calcul şi comunicare să fie eliminaţi din examen şi să li se acorde nota 1, chiar dacă au copiat sau nu. Conform normelor în vigoare, la proba de ieri, fiecare elev a primit o coală de hârtie tipizată, pe care să îşi scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate şi să completeze lizibil celelalte date de pe colţul ce a fost lipit. Această ultimă operaţiune a avut loc numai după ce subiectele au fost distribuite în săli, iar profesorii-asistenţi au verificat completarea corectă a tuturor datelor şi au semnat în interiorul porţiunii care a fost apoi sigilată.

Fără eliminaţi, dar cu absenţi

În judeţul Dolj, sunt organizate 157 de centre de examen. Din cei 5.231 de candidaţi doljeni înscrişi la Evaluarea Naţională, ieri, la prima probă au absentat 240. Nu s-a înregistrat, în schimb, niciun eliminat din examen. Elevii care au absentat la prima probă au pierdut dreptul de a mai susţine Evaluarea Naţională în această sesiunea. Din momentul în care au fost distribuite subiectele, niciun elev nu a mai putut intra în sală şi niciun elev nu a mai putut părăsi sala, decât dacă a predat lucrarea scrisă şi a semnat de predarea acesteia. Conform regulilor, doar în cazuri excepţionale, dacă un elev se simte rău şi solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoţit de unul dintre asistenţi, până la înapoierea în sala de clasă. În această situaţie, timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit. “Prima probă din cadrul Evaluării Naţionale 2014 – la Limba şi literatura română – s-a desfăşurat fără probleme în toate cele 157 de centre organizate în judeţul Dolj. S-au înscris 5.231 de candidaţi, dar la examen au participat 4.991 de elevi. Din fericire nici un candidat nu a fost eliminat din examen şi nu am întâlnit nici o situaţie specială. Urmează proba la Matematică, miercuri, 25 iunie, când elevii trebuie să fie prezenţi în centrul de examen până la ora 8.30. Se vor respecta aceleaşi reguli. Rezultatele obţinute vor reflecta gradul de pregătire al elevilor noştri. Având în vedere că anul acesta notele obţinute de elevi la Evaluarea Naţională vor avea o pondere de 75% în media de admitere la liceu, sperăm că sunt mult mai motivaţi pentru a obţine un loc la un liceu bun”, a declarat Luminiţa Popescu, inspector şcolar general adjunct.

Varianta număru unu, cu noroc pentru unii

În cadrul examenului de ieri, la subiectul I, elevii au primit un fragment din poezia “Rânduri pentru Anul nou”, de Ion Minulescu, pe baza căruia, la punctul A, au avut de rezolvat cinci cerinţe. La subiectul I.B, aceştia au avut de redactat o compunere în care să-şi prezinte opinia privind semnificaţia mesajului poeziei menţionate. Al doilea subiect a prezentat un text non-literar, iar elevii au avut de scris despre empatia dobandită prin lectură. Au avut de rezolvat cinci cerinţe, referindu-se la acest text. Punctul B de la al doilea subiect a fost o compunere din care să reiasă impresiile avute în urma unei întâlniri cu un scriitor contemporan, desfăşurate la şcoală. “Nu mi s-au părut atât de grele subiectele, chiar cred că a picat o variantă uşoară şi mulţi dintre colegii mei au aceeaşi părere. Mă aştept să iau măcar 9.50 şi sper să avem acelaşi noroc şi la matematică, să ne pice o variantă uşoară. Eu sunt deja hotărât să rămân tot în Carol şi cerd că media mă va ajuta”, a spus Ianis Stroe, unul dintre candidaţii la Evaluarea Naţională.

Rezultatele finale vor fi afişate pe 1 iulie

Conform calendarului întocmit de reprezentanţii Ministerului Educaţiei, astăzi, în cadrul Evaluării Naţionale se desfăşoară proba de Limba şi literatura  maternă, urmând ca mâine să aibă loc proba scrisă la Matematică. Primele rezultate vor fi afişate pe 27 iunie, până la ora 16.00. Tot în aceeaşi zi se vor putea depune contestaţiile, până la ora 20.00. Rezolvarea acestora se va face între 28 şi 30 iunie, urmând ca rezultatele finale să se afişeze pe 1 iulie. Modul de calculare a mediei de admitere la liceu s-a schimbat din acest an. Dacă până acum, media celor patru ani de gimnaziu avea o importanţă de 50%, ponderea acesteia scade la 25%. În schimb, evaluarea naţională pentru liceu va avea un impact mai mare, adică 75%, faţă de vechea metodă de calcul cu 50%. Anul trecut, în Dolj, din totalul de 5.089 de candidaţi, peste 3.600 de elevi au obţinut la Evaluarea Naţională medii peste cinci, iar aproximativ 1300 de candidaţi au obţinut medii sub cinci.