Ashton: UE „va face tot posibilul” pentru susţinerea planului de pace al lui Poroşenko

0
341


Uniunea Europeană „va face tot posibilul” pentru susţinerea planului de pace iniţiat de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko pentru reglementarea situaţiei din sud-estul Ucrainei, a dat asigurări, ieri, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, la sosirea sa la Luxemburg, unde are loc reuniunea miniştrilor de Externe europeni. „Subiectul nostru principal de astăzi este analizarea situaţiei din Ucraina pe baza informaţiilor pe care ni le va prezenta ministrul (de Externe ucrainean, Pavlo) Klimkin. UE intenţionează să facă tot posibilul pentru susţinerea planului de pace al preşedintelui Poroşenko”, a spus Catherine Ashton, potrivit ITAR-TASS. Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate a menţionat că, în cursul zilei de astăzi, urmează să discute evoluţiile din Ucraina cu secretarul de stat american John Kerry, în cadrul unei întâlniri pe care o va avea cu acesta la Bruxelles. Noul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, a prezentat, vineri, un plan de pace în 14 puncte, menit să pună capăt insurecţiei separatiste proruse din estul ţării. Planul prevede, între altele, dezarmarea miliţiilor separatiste şi amnistierea celor care au depus armele şi nu au comis crime de război, garantarea unui coridor pentru ca mercenari ruşi şi ucraineni să poată părăsi teritoriul ucrainean, precum şi crearea unei zone tampon de 10 km la frontiera dintre Ucraina şi Rusia. Rusia, în schimb, consideră că este necesar să se obţină „o încetare a focului durabilă” în estul Ucrainei pentru a putea fi lansat un dialog între autorităţile de la Kiev şi insurgenţii din regiune, a informat Ministerul rus de Externe, în urma unei convorbiri telefonice pe care şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, a avut-o cu omologul său german Frank-Walter Steinmeier, potrivit unui comunicat preluat de ITAR-TASS. Agenţia de presă rusă precizează că discuţia dintre cei doi miniştri de Externe, rus şi german, a avut loc duminică, în contextul unei alte convorbiri telefonice, între preşedintele rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande. În cadrul acestei convorbiri, preşedintele francez şi cancelarul german i-au cerut liderului de la Kremlin să înlesnească negocierile din Ucraina şi să controleze frontiera cu această ţară, pentru a împiedica intrarea de armament pe teritoriul ucrainean.

Ordinul de încetare a focului decretat, vineri, în mod unilateral, de către Kiev, în regiunile estice Doneţk şi Lugansk a fost încălcat de peste 20 de ori în 24 de ore, a afirmat preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, într-o convorbire telefonică purtată cu şefa Executivului german, Angela Merkel, tot duminică, după cum informează agenţia de presă Ria Novosti. Cu ocazia acestei convorbiri telefonice, liderul ucrainean a îndemnat-o pe Angela Merkel să se implice personal în rezolvarea conflictului din estul Ucrainei, relevă site-ul oficial al preşedinţiei de la Kiev. Poroşenko a subliniat, totodată, importanţa realizării proiectelor comune cu Germania privind reconstrucţia infrastructurii distruse în timpul violenţelor în regiunile Doneţk şi Lugansk, dintre armata ucraineană şi insurgenţi proruşi înarmaţi. Implicarea lui Merkel şi a altor lideri mondiali în rezolvarea conflictului în partea de est a Ucrainei este „extrem de importantă”, a mai subliniat şeful statului ucrainean.

În paralel cu aceste discuţii telefonice, 14 vagoane ale unei garnituri de tren, aparţinând Căilor Ferate Ruse (RJD), care transporta substanţe chimice, au deraiat duminică seara în regiunea Doneţk (estul Ucrainei), în urma unei explozii de origine necunoscută, relatează agenţia de presă Ria Novosti. „Duminică, 22 iunie, o explozie a distrus şinele tronsonului Ilovaisk-Kuteinikovo (calea ferată Doneţk) în momentul trecerii unui tren de marfă al RJD”, se menţiona ieri într-un comunicat al companiei ruse. Nu s-au semnalat victime umane.