Un dosar important pentru România: Fondul pentru tranziție justă

0
436

         Parlamentul a adoptat în sesiunea plenară de săptămâna trecută un dosar important pentru România: Fondul pentru tranziție justă (JTF). Ideea înființării unei astfel de scheme de sprijin pentru industria extractivă aparține PPE, delegațiilor poloneză și română.

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu  a precizat în Explicația de vot asupra raportului KEFALOGIANNIS REGI Just Transition Fund, sesiunea plenară a Parlamentului European, mai 2021, că primele idei despre acest fond le-a împărtășit cu ani în urmă cu colegul său polonez, Jerzy Buzek, care a devenit ulterior și raportor al comisiei ITRE în acest dosar. “Dintre toate statele UE, Polonia, Germania și România au exploatări miniere de cărbune cu un aport extrem de important în mixul energetic național. Polonia poate cel mai mult, căci peste jumătate din cei aproximativ 230.000 de oameni care lucrează în industria cărbunelui din Europa sunt din Polonia. Fondul de tranziție justă este gândit ca un instrument de asistența pentru regiunile dependente de cărbune și industriile conexe. Propunerea inițială a Comisiei Europene s-a ridicat la  7,5 miliarde euro, o sumă infimă față de nevoile reale.  Parlamentul european a presat și s-a ajuns acum la 17,5 miliarde, prin o suplimentare din Instrumentul de redresare și reziliență al UE. Consider că JTF este, chiar și așa, subfinanțat”, a explicat deputatul european.

Accesul la finanțare a fost limitat la 50% pentru statele membre

Marinescu mai susţine în documentul respectiv şi faptul că a fost introdus și așa numitul Mecanism de recompensare ecologică, la inițiativa raportorului, membru PPE Manolis Kefalogiannis. Acest nou mecanism va acorda recompense statelor membre care reduc emisiile cel mai rapid, dar doar atunci când sunt disponibile finanțări suplimentare. “Totuși, accesul la finanțare a fost limitat la 50% pentru statele membre, care nu s-au angajat încă să atingă neutralitatea climatică până în 2050 la nivel național (Polonia deocamdată).  Acestea vor putea să recupereze parțial alocarea financiară  dacă își modifică ulterior poziția. Am votat acest raport pentru că față de propunerea Comisiei a fost revizuit și îmbunătățit sprijinul pentru întreprinderi, creștere economică, locuri de muncă și incluziune socială, energie regenerabilă și restaurarea terenurilor”, a mai consemnat eurodeputatul liberal.

A fost introdus  totodată şi sprijin pentru universități și instituții publice de cercetare, inovare digitală, mobilitate durabilă, tehnologie de stocare a energiei și eficiență energetică. Pentru a accesa banii, regiunile trebuie să prezinte planuri care să detalieze modul în care intenționează să gestioneze închiderile minelor și să recalifice lucrătorii.