Neonatologia de la „Filantropia”, modernizată complet

0
609
Secția de Neonatologie a Spitalului Filantropia a fost inagurată, ieri, după ce lucrările de reabilitare, finanțate de municipalitate, au fost încheiate. Investiția se ridică la 1 milion de lei, fonduri locale cu care au fost modernizate toate saloanele și a fost asigurată dotarea corespunzătoare cu aparatură medicală.
Încă o secție a Spitalului Filantropia, aflat în subordinea Primăriei Craiova, a fost reabilitată și dată în folosință ieri, în condiții foarte moderne. Lucrările au costat 1 milion de lei, iar banii au fost alocați în totalitate de la bugetul local. „Așa cum am promis, continuăm seria investițiilor în sănătate. Avem bucuria și plăcerea să inaugurăm astăzi (n.r. ieri) Secție de Neonatologie din Spitalul Filantropia, care a fost reabilitată la cel mai înalt nivel din punct de vedere al igienei, al dotărilor”, a afirmat primarul Mihail Genoiu, care a inspectat, ieri, toate saloanele, alături de viceprimarul Adrian Cosman, cel care răspunde de acest spital.
Secția de Neonatologie a fost mutată temporar
Amenajarea saloanelor de la Secția de Neonatologie a fost demarată în cursul anului trecut. După ce autoritatea locală a asigurat finanțarea, conducerea spitalului a luat decizia de a muta activitatea medicală într-o altă locație a spitalului, pentru a le asigura muncitorilor un front de lucru liber. „Planurile au mers conform programului stabilit, secția a fost renovată prin închiderea temporară a ei, suspendarea activității și mutarea într-o altă locație din spital. Lucrul acesta ne-a permis să facem și lucrările de care era nevoie, nu doar o simplă igienizare”, a menționat dr. Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului Filantropia.
O șansă la viață pentru copiii născuți prematur
Potrivit conducerii spitalului, o simplă igienizare la pereți și podele nu ar fi condus la îmbunătățirea semnificativă a serviciilor medicale care le sunt oferite acum copiilor de la Secția de Neonatologie. „Cel mai mult s-a investit în aparatura și tehnica medicală din terapia intensivă neonatală. Acolo, au fost schimbate instalațiile termice, electrice, gaze medicinale, au fost aduse aparate noi, specifice terapiei intensive neonatale, care este o ramură foarte mică, costisitoare, dar compartimentul care salvează copii”, a menționat directorul Lorena Dijmărescu. Medicii spuneau ieri că, dacă s-ar naște într-o altă instituție medicală, șansa la viață a copiilor născuți prematur ar fi mult diminuată. „Am ajuns cu dotările la standardele care se cer, standarde în care putem spune că putem salva acești copii. Sunt copiii care s-au născut la 600 de grame și care au fost recuperați complet tocmai datorită pregătirii personalului, investițiilor făcute în tehnică, pentru că una fără cealaltă nu ar duce la rezultate reale”, a apreciat directorul medical de la Filantropia.
Peste 2.000 de copii, aduși pe lume la Filantropia
Neonatologia este considerată o secție vitală spitalului, datorită faptului că aici funcționează o maternitate foarte mare. Potrivit conducerii medicale, în anul 2018, au fost aduși pe lume 2.154 de copii, un număr care este sensibil egal cu cel al nașterilor de la maternitatea spitalului județean. „Deși suntem de un grad inferior spitalului județean, prin tehnica pe care o avem, putem să oferim servicii acestor copii. Față de anul trecut când, în terapie intensivă, au fost îngrijiți 331 de copii – 219 copii născuți la termen și 112 copii născuți prematur – din ianuarie și până acum, s-au îngrijit 129 de copii în terapie intensivă – 88 de copii eutrofici și 41 de copii născuți prematur. Deci, se vede din start că aceste investiții au fost mai mult decât necesare”, a arătat conducerea spitalului, precizând că rata de copii născuți prematur este de 9%, ceea ce înseamnă că nu este mai mare decât procentul la nivel național.
Șantiere deschise și la alte spitale
Lucrări finanțate cu fonduri de la bugetul local se află în derulare și la alte spitale craiovene. Potrivit primarului, se lucrează intens și la Secția de Hematologie a Spitalului Filantropia, acolo unde reprezentanții municipalității au efectuat, tot ieri, și o vizită pe șantier pentru a se convinge că lucrările merg bine. Primarul Mihail Genoiu a anunțat, de asemenea, că se lucrează la ultimele detalii ale Studiului de Fezabilitate (SF) al Ambulatoriului de la Filantropia, urmând ca după finalizarea proiectării să fie lansată și licitația de execuție a lucrărilor de modernizare. Municipalitatea a anunțat fonduri și pentru remedierea unor probleme care există la Pediatrie, precum și urgentarea procedurii de achiziție a instalației de climatizare pentru blocul operator. „Nu ne vom opri aici, vom merge în continuare cu amenajarea încăperii unde va fi montat aparatul de RMN, pe care ministerul îl va da Spitalului Filantropia, primăria continuând, astfel, investițiile în sănătate”, a subliniat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.