Primăria Craiova remodelează zona „statuii cu cai”

1
396

Kitsch-ul de la intrarea în Parcul „Romanescu” va fi corectat: „statuia cu cai” va fi așezată pe un soclu nou, cu proporțiile regândite astfel încât să existe un echilibru între postament și monumentul în sine. În plus, după mulți ani de așteptare, statuia care a devenit aproape o ruină va fi integrată în peisaj, autoritățile plănuind o reconfigurare a întregii zone.

Craiovenii se mândresc cu Parcul „Nicolae Romanescu”, fiind întotdeauna primul obiectiv pe listă atunci când oaspeți străini ne vizitează orașul. Frumusețea naturală a acestui loc este știrbită, de mulți ani, de modul în care se prezintă una dintre intrările sale. „Statuia cu cai”, care decorează poarta secundară în parc, este o piesă de artă extrem de valoroasă, dar care, din păcate, a căzut pradă nepăsării. Plăcile de granit s-au dezlipit de pe soclu, fără ca nimeni să le mai înlocuiască. Locul a început, cu timpul, să capete un aspect neîngrijit, iar la un moment dat se punea problema să se renunțe cu totul la acest monument, care ar fi urmat să cedeze spațiul unei parcări.

Licitație pentru studiu de fezabilitate

Statuia rămâne pe loc, ba chiar va fi reamenajată întreaga zonă din care face parte. Autoritățile au lansat recent licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate, documentația pe baza căreia urmează să se facă intervenția. „Am cerut să se facă un studiu de fezabilitate cu lărgirea pieței. Este cam înghesuială acolo, mașinile se parchează haotic și nu este deloc în concordanță cu interiorul parcului, iar din acest motiv am preferat să o luăm de la zero. Să ni se ofere o variantă pentru o amenajare serioasă a zonei respective”, a explicat primarul Craiovei, Mihail Genoiu, într-o conferință de presă.

Soclul statuii va fi schimbat

În primul rând, se va renunța la soclul statuii, care va fi înlocuit cu un postament adecvat, arhitecții orașului reclamând, în repetate rânduri, că este nepotrivit pentru un monument așa de înalt. Apoi, va fi remenajată toată zona din jur. Autoritățile au în vedere, lucrul acesta fiind specificat și în documentație, o reconfigurare a spațiului, care trebuie să fie în armonie cu parcul: se vor crea spații verzi, combinate cu mobilier urban pentru relaxare, se vor monta corpuri de iluminat. La final, tot perimetrul cel nou trebuie să arate ca o tranziție între parc și zona stradală, care va avea în centru statuia cu cai, semnată de Ion Jelea.

Supărarea arhitecților

Arhitecții din Craiova au arătat mult timp cu degetul spre acest monument al orașului, pe care l-au considerat „o monstruozitate”, cerându-i, de fiecare dată, corectarea urgentă de către municipalitate. Criticii de artă au scos în evidență greșeala pe care au comis-o autoritățile din mandatele trecute, atunci când au decis ca statuia să fie translatată, pur și simplu, de pe hipodrom la intrarea în parc. Peste noapte, statuia a fost cocoțată pe un soclu care nu fusese construit pentru aceasta, ci pentru un grup statuar de dimensiuni mult mai mari și, în felul acesta, „statuia cu cai” a lăsat tot timpul impresia unei îmbinări forțate.

1 COMENTARIU

Comments are closed.