Sărbătoarea tradiţiilor populare, de Zilele Craiovei

0
465

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Dolj participă la cea de-a XXI-a ediţie a Zilelor Craiovei (29 mai – 4 iunie) cu spectacole folclorice, în cadrul evenimentului organizat împreună cu Muzeul Olteniei „Satul românesc în zi de sărbătoare”, cu o expoziţie-concurs de pictură, muzică şi poezie la Galeriile „Cromatic” şi cu Alaiul Căluşului Oltenesc, ajuns la cea de-a XIX-a ediţie.

calusariPotrivit reprezentanţilor instituţiei, spectacolele folclorice vor avea loc în zilele de 29, 30 şi 31 mai, între orele 16.00-18.00, pe esplanada Casei Băniei. Luni, 29 mai, vor evolua Ansamblurile folclorice „Rozele Calafatului” din Calafat şi „Hora Desnăţuiului” din Bârca, iar marţi, 30 mai – „Bârsăncuţa” de la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” din Craiova, „Oltenaşii” din Scăeşti, „Mlădiţele” de la Școala Gimnazială din Coţofenii din Dos şi „Bobocica” din Băileşti.

Miercuri, 31 mai, pe scenă se vor afla Fanfara „Trâmbiţaşii Domnului” de la Desa şi Ansamblul folcloric „Izvoraşul” din Bratovoeşti. Tot miercuri, dar de la ora 12.00, la Galeriile „Cromatic” ale Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj vor avea loc expoziţia-concurs de pictură, recitare de poezie şi audiţii muzicale „Tradiţie şi culoare”, organizate împreună cu Școlile cu clasele I-VIII „Ion Creangă” şi „Sfântul Dumitru”.

Pe 4 iunie, în Duminica Rusaliilor, de la ora 10.00, craiovenii sunt aşteptaţi în Piaţa „Mihai Viteazul”, la Alaiul Căluşului Oltenesc – ediţia a XIX-a. «Participanţii vor putea porni alături de cetele de căluşari spre Parcul „Nicolae Romanescu”, unde acestea vor face dovada măiestriei dansului ritualic, vor oferi pelin şi sănătate celor ce vor avea răgazul să se lase vrăjiţi de această poveste scrisă sub ochii noştri an de an», precizează reprezentanţii CJCPCT Dolj.