Trei proiecte sub sloganul: „Crezi în tine, crezi în Universitatea din Craiova!”

0
1015

Universitatea din Craiova organizează în perioada următoare trei proiecte, unul mai important ca celălalt, într-un parteneriat deja tradiţional cu Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Dolj, Centrul de Consiliere şi Orientare Profesională, Convenţia Organizaţiilor Studenţeşti şi Casa de Cultură a Studenţilor, toate sub sloganul „Crezi în tine, crezi în Universitatea din Craiova!”. Proiectele „Cupa Universităţii din Craiova pentru liceele Olteniei”, „Studenţii noştri pot mai mult” şi „Zilele Porţilor Deschise” vor antrena elevi din toate liceele Olteniei, studenţi şi cadre universitare.

universitate-craiovaProf. univ. dr. Cezar Spânu, rectorul Universităţii din Craiova, a precizat ieri, în cadrul unui conferinţe de presă, că mediul academic este pregătit pentru începerea a trei proiecte de o mare anvergură, fiind vorba de o conlucrare perfectă între elevi, studenţi şi cadre didactice. Anul acesta există şi un slogan sub care se vor desfăşura manifestările şi este legat de prima dezbatere prezidenţială care a avut loc deja la Craiova. „Aşa cum aminteam acum câteva săptămâni începem trei proiecte importante. De data aceasta sub un nou slogan „Crezi în tine, crezi în Universitatea din Craiova” şi nu  este ales întâmplător, pentru că nici prima dezbatere prezidenţială „România educată!”,  nu a desfăşurat în mod întâmplător prima sa conferinţă  la Craiova. Craiova este cel mai important factor de dezvoltare a regiunii şi Oltenia, prin Universitatea din Craiova trebuie să se ocupe de viitorul acestei regiuni, trebuie să-şi redescopere resursa sa esenţială şi anume, educaţia. Noi încercăm împreună cu colegii noştri, împreună cu studenţii, dar mai ales împreună cu mediul socio-economic să redescoperim Universitatea din Craiova de cea mai tonică şi inteligentă instituţie din regiune. Proiectele din această perioadă anunţă tocmai acest parteneriat care încercăm să-l creăm între management şi cadre didactice, între studenţi şi cadre didactice şi cel mai important, între mediul academic şi mediul socio-economic.spanu

„Cupa Universităţii din Craiova pentru liceele din Oltenia”

Proiectele sunt cu tradiţie, dar şi cu impact. Este o împletire a educaţiei cu sportul, un schimb de experienţă cu elevii din Oltenia şi o analiză aprofundată a ofertei educaţionale. „Aşa cum s-a amintit sunt trei proiecte care au devenit tradiţie. Ele au fost enumerate în ordine cronologică. „Cupa Universităţii din Craiova pentru liceele din Oltenia” este un proiect cu tradiţie pe care l-am construit în urmă trei ani de zile, împreună cu DJTS. Am încercat să le arătăm viitorilor noştri studenţi, că la Universitatea din Craiova se face carte foarte bună, dar se face şi sport. Încercăm prin acest proiect să aducem în câmpurile universităţii un număr  cât mai mare de elevi. Ei vor fi cazaţi în cămine studenţeşti, vor mânca la cantina Universităţii, vor fi tot timpul în contact cu grupuri de studenţi care se vor ocupa de fiecare echipă în parte. Cu ajutorul COS-ului noi încercăm să realizăm această punte între elevi şi studenţi pentru că din experienţa pe care am avut-o, am constatat că se realizează legături mult mai strânse între elevi şi studenţi decât între cadre didactice şi elevi. Avem deja un program stabilit pentru aceşti elevi. Sunt în jur de 70 de elevi care vor participa la această acţiune”, a subliniat rectorul Universităţii din Craiova.

„Studenţii noştri pot mai mult”

Universitatea din Craiova încearcă de patru ani de zile să demonstreze comunităţii locale şi nu numai, că studenţii de la acest centru universitar nu sunt buni numai la teorie, ci şi la practică. „Studenţii noştri pot mai mult” este la a  IV-a ediţie. Este un proiect care s-a realizat la iniţiativa studenţilor. Am spus la un moment dat cum a luat naştere acest proiect. În Sala Albastră, acum patru ani de zile, am avut o discuţie cu reprezentanţii studenţilor şi ei au început, fiecare în parte, să povestească. De exemplu, cei de la Facultatea de Automatică au spus „noi facem nişte roboţi şi ar fi bine să-i vadă toată lumea”, apoi cei de la Ştiinţe au spus „noi de la Ştiinţe putem să facem experimente spectaculoase la Chimie  şi a vrea să fie cunoscute de către comunitatea noastră…”. Cam aşa s-a născut acest proiect. Este un proiect important pentru Universitatea din Craiova, iar denumirea i-au dat-o studenţii. Şi pe an ce trece acest proiect este mai vizibil şi aduce din ce în ce o mai mare vizibilitate a Universităţii. Începând cu anul trecut, în zona Centrului Vechi se desfăşoară acest proiect la care vin foarte mulţi craioveni, de toate vârstele, inclusiv, elevii de liceu, care sunt de altfel şi publicul nostru ţintă…”, a precizat prof. univ. dr. Cezar Spânu.parteneriat

„Zilele Porţilor Deschise”

Cel de-al treilea proiect este un proiect aflat la a XIV-a ediţie. Este o prezentare modernă, pe bază de broşuri a ofertei educaţionale. Broşuri care cuprind toate facultăţile din Craiova, cu număr de locuri, cu domenii şi cu multe alte date şi informaţii utile elevilor care se pregătesc să devină studenţi. «Cel de-al treilea proiect, „Zilele Porţilor Deschise”, care reprezintă de fapt oferta noastră educaţională. A ajuns la cea de-a XIV-a ediţie. Nu se mai poate vorbi aici de tradiţie. Anul acesta vor prezenta în holul Universităţii oferta educaţională, pot să vă spun că numărul de locuri de la licenţă este 2800, la buget, iar la masterat, 1620. Aproximativ la fel ca şi anul trecut. Sunt diferenţe foarte mici. Aceste locuri au fost împărţite pe facultăţi, conform legii, iar facultăţile le-au distribuit pe domenii, astfel încât pe acele broşuri, elevii pot să vadă pe fiecare facultate în parte, pe fiecare domeniu în parte, numărul de locuri de la buget, numărul de locuri de la taxă. Aşadar din această săptămână intrăm în linie dreaptă pentru admiterea din iulie….», susţine prof. univ. dr. Cezar Spânu.

 

Raluca Stepan, psiholog, Centrul de Consiliere şi Orientare Profesională:

„Noi ne vom ocupa de buna desfăşurare a evenimentului, de primirea invitaţilor, de stabilirea meciurilor care se vor desfăşura, de realizarea activităţii de premiere, implicit  şi o cină festivă în care ne vom cunoaşte mai bine cu ei. Elevii care nu au domiciliul în Craiova, vor beneficia de cazare în căminele Universităţii şi masa la cantină. Un aspect foarte important pentru că vor vedea exact cum este o zi de studenţie. Avem ca parteneri Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport şi Convenţia Organizaţiilor Studenţeşti, COS fiind partener la toate proiectele noastre…”.

Origen Staicu, director executiv al DJTS Dolj:

„Suntem parteneri de doi ani cu Universitatea din Craiova. S-au desfăşurat două proiecte foarte frumoase. Venim alături de Universitatea din Craiova cu o parte din materialele de premiere şi cu logistica necesară desfăşurării acestui proiect”.

Radu Antohi, preşedintele COS:

„Parteneriatul dintre organizaţiile studenţeşti şi conducerea Universităţii din Craiova reafirmă faptul că la această universitate învăţământul este centrat pe student. Ne-am pregătit pentru aceste proiecte de la începutul anului universitar. Ne bucurăm că relaţia cu noua conducere a Universităţii este cel puţin la fel de bună ca şi cu cea precedentă. Cei 12 preşedinţi ai organizaţiilor studenţeşti sunt foarte entuziasmaţi de desfăşurarea acestor proiecte. Este o ocazie pentru noi de a luat contact cu cei care vor veni şi ne vor continua munca. Acţiunile de voluntariat pe care noi le întreprindem sperăm să-i atragă şi pe viitori studenţi, actualii elevi…”.