Universitatea din Craiova şi-a deschis porţile pentru viitorii studenţi

0
372

Universitatea din Craiova şi-a deschis, ieri, porţile pentru a le prezenta absolvenţilor de liceu oferta educaţională. Evenimentul, intitulat sugestiv “Zilele Porţilor Deschise – 2013”, se desfăşoară inclusiv astăzi, până la ora 17.00, în Holul Central al instituţiei de învăţământ superior. În acest fel, elevii din anii terminali au posibilitatea să afle mai multe detalii despre modul în care va fi organizată admiterea la facultatea aleasă, de ce documente au nevoie pentru a-şi întocmi dosarul de înscriere, precum şi numărul de locuri, taxele de înscriere şi de studiu. De asemenea, reprezentanţii Universităţii din Craiova le oferă viitorilor studenţi şi detalii referitoare la cum arată campusurile în care vor fi cazaţi sau posibilităţile de angajare după absolvirea facultăţii. Toţi cei acre au trecut sau vor trece pragul Universităţii din Craiova astăzi vor intra în posesia unor materiale informative, menite să le ofere informaţii detaliate cu privire la oferta educaţională a fiecărei facultăţi.

Prezent, ieri, la deschiderea evenimentului, rectorul Universităţii din Craiova, Dan Claudiu Dănişor, a spus că instituţia de învăţământ superior pe care o conduce concurează cu multe universităţi, atât la nivel naţional, cât şi internaţional, în ceea ce priveşte calitatea ofertei educaţionale. “Universitatea din Craiova a început astăzi (n.r. – joi, 23 mai) acţiunea intitulată «Zilele Porţilor Deschise». În acest fel încercăm să le arătăm elevilor ce studii universitare pot urma în cadrul instituţiei noastre de învăţământ. Universitatea din Craiova este cea mai mare şi cea mai performantă instituţie de învăţământ superior din regiune şi concurează cu succes, atât la nivel naţional, cât şi internaţional, în ceea ce priveşte calitatea ofertei educaţionale. Este complexă şi oferă toate specializările din nomenclatorul aprobat prin hotărâre de guvern, mai puţin specializarea Medicină pentru că în Craiova există o Universitate distinctă de Medicină şi Farmacie”, a afirmat Dan Claudiu Dănişor.

“Încercăm să oferim un învăţământ de bună calitate”

Rectorul Universităţii din Craiova a făcut şi o trecere în revistă a realizărilor, precum şi a proiectelor de viitor pe care le are pentru menţinerea instituţiei de învăţământ superior pe primele locuri. “Facilităţile de educaţie pe care le oferim sunt în plină expansiune. Am reuşit să construim un nou sediu al Facultăţii de Drept, de care o să profite specializările de la Ştiinţe Sociale, mai întâi în ceea ce priveşte biblioteca, apoi în ceea ce priveşte spaţiile de învăţământ. Totodată, am reuşit consolidarea clădirii Facultăţii de Mecanică, am restaurat o parte din clădirea Facultăţii de Agronomie. Suntem pe punctul de a extinde programele de licenţă şi masterat ale Universităţii din fonduri europene. Urmează să construim o clădire de 4.600 mp pentru facultăţile tehnice, în special pentru cea de mecanică. Suntem, de asemenea, pe punctul de a finaliza un proiect european de realizare a infrastructurii de cercetare în ingineria aplicată de care vor profita şi studenţii universităţii – un proiect care urmează să se finalizeze la sfârşitul lunii septembrie în acest an, care a însemnat o investiţie de 16 milioane de euro din fonduri europene dedicate cercetării ştiinţifice. Am început scrierea unei cereri de finanţare şi suntem convinşi că vom reuşi să realizăm un laborator integrat pentru mediu, care va folosi cercetătorilor şi studenţilor de la facultăţile de Ştiinţe Exacte, Agronomie, Inginerie Electrică, Drept şi Ştiinţe Sociale. În ceea ce priveşte facilităţile de cazare, Universitatea a reuşit în anii trecuţi să modernizeze jumătate din cămine, anul acesta am reuşit să le igienizăm şi să le facem funcţionale pe celelalte. Urmează ca acest proces de modernizare a facilităţilor de cazare să continue. Încercăm să oferim un învăţământ de bună calitate, orientat către calităţile practice”, a mai spus rectorul Universităţii din Craiova.

“Am solicitat 2.900 de locuri pentru Licenţă”

Totodată, Dan Claudiu Dănişor a precizat că până în acest moment nu a fost stabilit numărul de locuri pentru fiecare specializare în parte. De asemenea, acesta a explicat că admiterea se va face pe domenii: “Oferim nu diplome şi cunoştinţe, ci experienţă pentru viaţă, încercăm să facem din studenţii noştri oameni care să reuşească să-şi construiască o carieră. Nu cred că trebuie să mai facem un învăţământ decis din turnul de fildeş, trebuie să ne coborâm de acolo către parteneri şi studenţi, pentru ca acolo să realizăm acele programe de care ei au nevoie, nu de care noi avem nevoie pentru a ne face normele didactice. Universitatea va fi în aceste condiţii una care oferă studenţilor, şi apoi absolvenţilor, şansa de a reuşi în viaţă. În acest moment, numărul de locuri a fost decis la nivel naţional, dar nu a fost repartizat universităţilor. Noi am solicitat acelaşi număr ca şi anul trecut – 2.900 pentru licenţă. Nu vom avea fluctuaţii majore. Examenul de admitere se face pe domenii, nu pe specializări”.

 

Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova: «Universitatea din Craiova are mai mult de 500 de studenţi străini la cursuri în acest moment. Încercăm să diversificăm oferta educaţională în limbi străine, de aceea conducerea universităţii a dispus realizarea unui program de perfecţionare în limbi străine a cadrelor didactice care vor preda viitoarele masterate care vor fi oferite în limbile engleză, franceză germană, program care va fi demarat începând cu luna iunie a acestui an. În ceea ce priveşte deplasarea studenţilor noştri la universităţi partenere din spaţiul european, programele ERASMUS funcţionează foarte bine. Începând cu anul universitar 2013-2014, Universitatea oferă o bursă ERASMUS de 595 de euro studenţilor care pleacă în programele europene de mobilitate».

Evenimentul “Zilele Porţilor Deschise – 2013” se va derula şi în cadrul Centrului Universitar Drobeta-Turnu Severin, în zilele de 30-31 mai 2013, în intervalul orar orele 9.00 – 17.00.