Spitalul de Boli Infecţioase, la limită cu stocul de vaccin antirabic

0
279

După ce, pentru o bună perioadă de timp, Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova a rămas fără vaccin antirabic, săptămâna aceasta reprezentanţii unităţii sanitare au reuşit să achiziţioneze în regim de urgenţă 125 de doze de vaccin. Nu se ştie însă pentru cât timp acestea vor rămâne pe rafturile farmaciei, întrucât în fiecare zi, la spital se prezintă pacienţi muşcaţi de câinii fără stăpân. 

Pentru a primi cât mai rapid cu putinţă dozele de vaccin antirabic, atât de necesare într-un oraş ce numără peste 5.000 de câini fără stăpân, reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Craiova au recurs la o achiziţie în regim de urgenţă. Unitatea sanitară a primit 125 de doze, iar medicii speră ca acestea să fie suficiente până pe 6 iunie a.c., atunci când la spital ar urma să fie adus încă un transport de vaccinuri. „Deocamdată avem în stoc 125 de doze de vaccinuri. Sperăm să ne ajungă până pe 5-6 iunie, atunci când ar trebui să mai primim. Oamenii care sunt muşcaţi de câini trebuie să ajungă la spital pentru o investigaţie medicală. Însă pacienţii trebuie să ştie că nu pentru orice muşcătură este necesară administrarea vaccinului antirabic. Acesta se impune mai ales în cazul persoanelor care au fost muşcate de animale necunoscute”, a declarat conf. dr. Iulian Diaconescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Craiova .

Dozele de vaccin, aşteptate în toată ţara

  De vină pentru întreaga situaţie creată în ultimele săptămâni este criza de vaccinuri care a cuprins întreaga ţară după ce Institutul „Cantacuzino” a rămas fără dozele de acest tip. Institutul bucureştean şi depozitele de medicamente nu mai pot onora nici o comandă în momentul de faţă. În acelaşi timp, numărul persoanelor muşcate de câini a crescut îngrijorător. Deşi administrarea vaccinului antirabic este importantă, mai ales în cazul persoanelor care au fost muşcate de animale necunoscute, stocul de vaccinuri este în continuare la limită. Şi nu este singurul pe care reprezentanţii unităţii sanitare îl nominalizează când vine vorba de probleme de aprovizionare. Ar mai fi şi cel împotriva tetanosului, însă medicii spun că urgenţa o reprezintă vaccinul antirabic. Medicii au căutat şi alte soluţii apelând la farmacii, de unde pacienţii să-şi achiziţioneze apoi vaccinul, însă până acum soluţia nu s-a dovedit a fi una viabilă.

Recent, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii anunţau că au primit asigurări din partea producătorului francez Sanofi-Pasteur cu privire la distribuţia vaccinului. În luna iunie a.c. este programat un transport de 30.000 de doze de antirabic. Distribuţia vaccinului se face prin distribuitorii autorizaţi ai Sanofi-Pasteur, direct, către centrele unităţilor sanitare, astfel încât pacienţii să primească tratament profilactic corespunzător şi în timp util.

Craiovenii, muşcaţi zilnic de câini

Problema este cu atât mai gravă cu cât, în fiecare lună, peste o sută de doljeni ajung la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova după ce sunt muşcaţi de câinii maidanezi. Tratamentul este gratuit şi obligatoriu în acest caz pentru că, în urma unei simple muşcături, victima poate contacta rabia, o boală extrem de gravă, care, dacă nu e tratată, duce la deces. Sunt însă destul de puţine cazurile diagnosticate în ultimii ani. În schimb, aproape în fiecare zi, în Craiova, se înregistrează atacuri ale maidanezilor. Iar cele mai bune argumente în acest sens sunt datele concrete pe care ni le oferă medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, cei care îi primesc, direct din stradă, pe cei care vin cu muşcături urâte provocate de câini. Conform evidenţelor medicale ale acestora, lunar, se acordă îngrijiri medicale pentru peste 100 de persoane. Specialiştii spun că vorbim deja de un număr extraordinar de mare.