Sănătatea, educaţia şi mediul cultural fac casă bună la Pleniţa

0
466

Puiu Calafeteanu, primarul comunei Pleniţa: “Ca în majoritatea aşezărilor din mediul rural, ocupaţia de bază a oamenilor din Pleniţa este agricultura. Există trei fabrici de panificaţie care deservesc şapte localităţi din jurul localităţii. Avem doi mari fermieri care au angajat aproximativ 40 de muncitori din zonă. În proporţie de 65%, oamenii de aici sunt pensionari, iar pe lângă faptul că se întreţin ei din aceşti bani, mai au în spate şi copiii fără locuri de muncă sau alte surse de venit”.

Cu fiecare an, localitatea doljeană Pleniţa îşi îmbogăţeşte panoplia de realizări şi îşi schimbă înfăţişarea în pas cu cerinţele pe care le implică statutul de comună dezvoltată. Vestită pentru rezervaţia naturală de bujor sălbatic – Poiana Bujorului amenajată în pădurea din apropiere, Pleniţa se numără printre comunele mari ale Doljului, dar şi printre cele mai prospere din judeţ. O mulţime de proiecte care vor contribui considerabil la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale locuitorilor Pleniţei şi satului adiacent Castrele Traiane sunt gata să fie implementate în această vară, în timp ce altele, în curs de execuţie, se află în faza de finalizare. Potrivit primarului comunei Pleniţa, Puiu Calafeteanu, odată duse la bun sfârşit, amplele lucrări care au necesitat investiţii însemnate “vor da o altă conotaţie aspectului general al localităţii”.

Următoarea perioadă se anunţă una cu investiţii mari la Pleniţa, acolo unde trebuie să înceapă lucrările la sistemul de alimentare cu apă şi canalizare în satul Castrele Traiane, la care se adaugă cele pentru îmbunătăţirea infrastructurii şi nu numai. “Localitatea Pleniţa are două proiecte mari în desfăşurare, pe Măsura 322. Este vorba de unul pentru satul Castrele Traiane – o investiţie de 2,5 milioane de euro care se referă la introducerea canalizării şi alimentarea cu apă în toată localitatea, la asfaltarea a 3,6 kilometri de drum, construirea unui centru social şi modernizarea căminului cultural”, a afirmat primarul de la Pleniţa, Puiu Calafeteanu. Cu aceste dotări, locuitorii din Castrele Traiane se aliniază la standardele îndeplinite deja de comuna Pleniţa, acolo unde sistemul de alimentare cu apă este finalizat în proporţie de 99 %. „Avem în desfăşurare proiectul de alimentare cu apă în Pleniţa, care e realizat în proporţie de 99%. Lucrarea a fost demarată în anul 2007 şi mai sunt câteva sute de metri până la finalizarea ei. Sperăm că până la sfârşitul acestei luni, reţeaua de apă să fie dată în funcţiune, astfel ca toţi plenicenii să aibă apă la robinete. În această lucrare am investit aproximativ 1 milion de euro”, a explicat edilul. Acesta a mai vorbit şi despre proiectul comun al celor două localităţi vecine – Pleniţa şi Caraula. „O altă investiţie de anvergură, de aproximativ 5 milioane de euro, este o asociaţie de Dezvoltare – Pleniţa – Caraula, care constă în introducerea canalizării în comuna Pleniţa şi Caraula, alimentare cu apă în comuna Caraula, asfaltare de drumuri, câte opt kilometri în fiecare din cele două localităţi, realizarea unui centru social în localitatea Caraula şi modernizarea căminului cultural în Pleniţa. Sunt nişte investiţii foarte mari, care vor da o altă conotaţie aspectului general al localităţii pe care o conduc”, a precizat Puiu Calafeteanu.

Servicii medicale 24 de ore din 24

La capitolul „Sănătate”, plenicenii se pot considera norocoşi. Autorităţile locale s-au angajat să asigure spaţiul şi dotările necesare funcţionării unui centru de permanenţă, de serviciile căruia oamenii din Pleniţa se bucură la ora actuală. Totodată, aici funcţionează un centru medico-social, o secţie a Ambulanţei Craiova care preia urgenţele din zonă, precum şi un laborator de analize medicale din cadrul Spitalului de la Calafat. „Avem un spital medico-social cu un număr de 50 de paturi care nu a fost afectat de problema comasării. Localul este complet renovat, dotat şi utilat după standarde, cu încălzire centrală şi deserveşte problemele sociale. De asemenea, avem un centru de permanenţă, care îşi desfăşoară activitatea 24 de ore din 24 cu medicii de familie din toată zona. Nouă medici primesc şi fac tot posibilul să rezolve toate cazurile din zonă. O secţie a Ambulanţei Craiova, dotată cu patru salvări îşi desfăşoară serviciul 24 de ore din 24 preluând toate cazurile deosebite de pe raza de acţiune. Centrul de permanenţă şi unitatea de primiri urgenţe se află într-un stadiu de renovare în proporţie de 70%. Vorbind de sănătate, trebuie să amintim şi despre laboratorul de analize medicale – o secţie a Spitalului Calafat, care este funcţional”, a spus primarul de la Pleniţa.

Primăria Pleniţa

Toate unităţile de învăţământ au fost reabilitate şi modernizate

Pentru că şi educaţia este un factor important în procesul de dezvoltare, elevilor din Pleniţa le-au fost asigurate condiţiile optime pentru a învăţa. Unităţile de învăţământ, şase la număr, au beneficiat de reabilitare completă, apreciată „chiar şi de bulgari”. „În localitate sunt trei şcoli generale – două în Pleniţa şi una în satul Castrele Traiane, un Grup Şcolar Industrial cu specializări pe meseriile de: electrician auto, tâmplar, faianţar şi constructor, meserii care chiar se caută acum. Aproximativ 450 de elevi învaţă aici. Alţi 600 sunt înscrişi la şcolile generale, în timp ce la grădiniţe merg aproape 150 de copii. Toate aceste unităţi şcolare sunt reabilitate complet şi modernizate între anii 2007-2008. Condiţiile de învăţământ sunt chiar foarte bune, de curând fiind apreciate şi de către o delegaţie venită din Bulgaria, cu care localitatea noastră are un parteneriat. Noi pe asta am insistat mereu, am dorit ca unităţile şcolare să fie foarte bine dotate şi chiar pot spune că sunt excelente. Sănătatea, educaţia şi mediul cultural fac casă bună la Pleniţa”, a afirmat cu convingere, edilul plenicean.

Vechea unitate militară – posibil penitenciar pentru deţinuţii repatriaţi

Clădirile unităţii militare de pe raza localităţii Pleniţa îşi vor găsi în scurt timp o nouă destinaţie, existând două ipoteze în acest moment, aceea de centru social sau penitenciar pentru deţinuţii repatriaţi. „Sperăm că demersurile pe care le-am întreprins în ultima perioadă privind darea în folosinţă a vechii unităţi militare, încă sub patronajul Ministerului Apărării, să nu fie lipsite de finalitate. Am făcut toate demersurile necesare pentru a fi preluată şi avem două posibilităţi – Mitropolia Olteniei şi-a manifestat dorinţa de a face un centru social în această zonă şi pe de altă parte, am ajuns la Ministerul Justiţiei, pentru că un număr de 15 unităţi militare din România vor trebui reabilitate pentru că în anul 2012, cei 12.800 de deţinuţi români care se află pe teritoriul altor state vor fi repatriaţi şi vor trebui să fie preluaţi de România. Deja patru unităţi militare din Moldova au fost acreditate în acest sens, unitatea militară de la Caracal, şi am făcut şi noi toate demersurile necesare pentru a vedea dacă putem adopta soluţia asta. Acest aspect este o chestiune stringentă pentru mine, întrucât va îngloba un număr foarte mare de locuri de muncă. Sper să fiu şi sprijinit în acest sens”, şi-a exprimat Puiu Calafeteanu speranţa.

În jur de 1.700 de pleniceni sunt plecaţi în străinătate la muncă, însă faţă de alte comune care rămân pustii după plecarea oamenilor peste hotare, Pleniţa îşi cheamă localnici înapoi. De la lună la lună se vede o creştere a numărului de construcţii în localitate, pentru că oamenii strâng bani acolo, şi vin să mai înalţe câte o casă sau să-şi modernizeze vechile locuinţe. Aproape în fiecare curte vezi câte un şantier în lucru şi asta te duce cu gândul la o comunitate prosperă cu oameni gospodari.

LAVINIA ILINA ŞI ALINA DRĂGHICI