Închisorile secrete ale CIA, un mister la aproape zece ani de la dezvăluirea existenţei lor

0
74

Declaraţiile fostului preşedinte Ion Iliescu pentru Der Spiegel readuc în atenţie subiectul închisorilor secrete ale CIA de pe teritoriul unor ţări est-europene, inclusiv România, care, în pofida numeroaselor anchete desfăşurate, rămân un mister la aproape zece ani de la dezvăluirea existenţei lor.

După ce a negat ani la rând existenţa unei închisori secrete a CIA pe teritoriul României, fostul preşedinte Ion Iliescu a recunoscut, miercuri, pentru cotidianul german Der Spiegel, că a aprobat o “locaţie” a CIA în România. El a afirmat că a aprobat “în principiu”, în perioada 2002-2003, o solicitare a SUA privind crearea unui centru al CIA în România, fără a şti că urma să fie vorba de vreo unitate pentru detenţie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpeş, la acea vreme şef al Administraţiei Prezidenţiale. Am considerat că era un gest de acomodare înaintea aderării noastre la NATO“, a susţinut Ion Iliescu, preşedinte al României în perioada decembrie 1989-1992, 1992-1996 şi 2000-2004. “Noi nu am avut nicio interferenţă asupra activităţilor desfăşurate de Statele Unite în acea locaţie“, a explicat fostul preşedinte. “În acel moment, mie, ca preşedinte, acea solicitare nu mi s-a părut mare lucru. Eram aliaţi (…), nu am intrat în detalii. Dacă aş fi ştiut ce se putea face acolo, răspunsul nu ar fi fost pozitiv”, a subliniat Iliescu.

O declaraţie similară, care confirmă indirect prezenţa unei închisori CIA pe teritoriul Poloniei, a fost făcută în decembrie 2014 de către fostul preşedinte polonez în perioada 1995-2005, Aleksander Kwasniewski. Intervievat la postul de radio TOK FM, la o zi după publicarea unui raport al Senatului american privind tehnicile dure de interogare ale CIA în perioada 2001-2009, Kwasniewski a afirmat că, la început, Polonia nu ştia despre actele de tortură. Era vorba, în opinia sa, doar despre înfiinţarea unor facilităţi secrete. “Faptul că americanii desfăşoară aceste activităţi într-un mod atât de secret a generat îngrijorări. Astfel că autorităţile poloneze au acţionat pentru a le pune capăt şi aceste activităţi au încetat, la presiunea Poloniei”, declara el.

Subiectul închisorilor secrete ale CIA a fost iniţiat de cotidianul american Washington Post, care, într-un articol publicat la 2 noiembrie 2005, susţinea că, după atentatele de la 11 septembrie 2001, CIA a înfiinţat o reţea secretă de închisori pe teritoriul unor ţări din estul Europei şi din alte zone, pentru interogarea unor membri importanţi ai reţelei al-Qaida.