Ziua Forţelor Terestre, sărbătorită la Craiova

0
120

Într-o atmosferă de sărbătoare, militarii craioveni au marcat, ieri, Ziua Forţelor Terestre la comandamentul Batalionului 20 Infanterie „Scorpionii Negri”, printr-un ceremonial militar-religios. Şi pentru că a fost Ziua Porţilor Deschise, în curtea unităţii a fost amenajată o expoziţie de tehnică militară, astfel încât vizitatorii – majoritatea elevi şi copii din grădiniţele craiovene – să aibă ocazia să vadă îndeaproape echipamentele de luptă.

Respectând tradiţia, şi militarii craioveni au sărbătorit, ieri, de Sfântul Gheorghe, considerat protectorul Forţelor Terestre din Armata României. Nu oricum, ci invitându-i pe craioveni să le fie alături la manifestări. Mai întâi, la ceremonialul militar-religios, apoi la expoziţia de tehnică militară amenajată în curtea Batalionului 20 Infanterie „Scorpionii Negri”. De asemenea, au fost prezentate standuri cu tehnică militară şi exerciţii militare demonstrative.

Ziua a început cu intonarea Imnului Naţional al României, urmată de oficierea unui serviciu religios de către preotul unităţii, chiar în curtea comandamentului Batalionului 20 Infanterie „Scorpionii Negri”, în memoria eroilor ce şi-au dat supremul sacrificiu în teatrele de operaţiuni din Angola, Irak sau Afganistan. Apoi, militarii craioveni le-au oferit vizitatorilor un spectacol de tip „drill show”, iar Muzica Militară a garnizoanei Craiova a susţinut un program muzical aniversar.

Craiovenii, încântaţi să vadă tehnica de luptă

Curiozitatea, dar şi dorinţa de a fi alături de ostaşi i-au determinat pe craioveni să accepte invitaţia de a fi prezenţi în curtea unităţii militare. Cei mai mulţi au fost încântaţi să vadă tehnica de luptă: pistoale şi puşti mitralieră, veste antiglonţ, binoclu, busole şi o piesă modernă de apărare antiaeriană. Toţi ochii s-au îndreptat, apoi, către cele două transportoare blindate, unul de tip Piranha, care se găseşte şi în teatrele de operaţiuni.

Tot în programul de ieri a fost inclus un simpozion la Cercul Militar din Craiova, dedicat Zilei Forţelor Terestre Române, eveniment la care au fost invitaţi veterani de război, cadre militare în activitate, rezervă şi retragere.

Ieri, în toate garnizoanele din ţară s-au desfăşurat ceremonii militare de omagiere a jertfelor militarilor căzuţi la datorie şi de evocare a tradiţiilor de luptă ale unităţilor, precum şi adunări festive, simpozioane, evocări, expoziţii de carte şi foto, ziua porţilor deschise, competiţii sportive şi aplicativ militare.