Târgul etnografic „Ouă încondeiate”, în aer liber, la Casa Băniei

0
356

Ateliere demonstrative, sâmbătă şi duminică, pentru craiovenii de toate vârstele!

O serie de obiecte tridimensionale specifice temelor şi simbolurilor practicate la încondeiatul ouălor îşi vor face apariţia, zilele acestea, în Piaţa Prefecturii, pe esplanada Teatrului Naţional, în părculeţul din zona Casa Băniei – Catedrala Mitropolitană „Sf. Dumitru”, dar nu numai, anunţând, într-o manieră inedită, un nou eveniment marca Muzeul Olteniei. Este vorba despre Târgul etnografic „Ouă încondeiate”, organizat de instituţie cu prilejul sărbătorilor pascale, ce va cuprinde – pe parcursul a două zile, 27 şi 28 aprilie – activităţi specifice, precum workshop-uri de încondeiat ouă pentru cei mici şi pentru adulţi, proiecţii cu filme dedicate încondeiatului ouălor etc.

Iniţiat de specialiştii Secţiei de Etnografie, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj şi în parteneriat cu Consiliul Local şi Primăria municipiului Craiova, proiectul vine în completarea strategiei culturale a Muzeului Olteniei de a promova patrimoniul cultural naţional prin expoziţii şi activităţi inedite. El se adresează diferitelor categorii de vârste, anunţându-se atractiv, deopotrivă, pentru cei mici şi cei vârstnici, din punct de vedere ştiinţific, dar nu numai.

Descoperiţi semnificaţia motivelor de pe ouăle încondeiate specifice zonelor etnografice Oltenia şi Muntenia!

Târgul etnografic „Ouă încondeiate” se va desfăşura în parcul Casei Băniei, lângă Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dumitru” (strada „Matei Basarab” nr. 16), pe parcursul zilelor de sâmbătă, 27, şi duminică, 28 aprilie, între orele 10.00-12.30 şi 14.30-18.00. „Urmând seria de proiecte şi activităţi inedite, sunteţi aşteptaţi, cu mic cu mare, la atelierele demonstrative de încondeiat ouă, unde sunteţi provocaţi să descoperiţi semnificaţia motivelor de pe ouăle încondeiate, specifice zonelor etnografice Oltenia şi Muntenia”, este invitaţia muzeului la această manifestare cultural-educativă, adresată tuturor categoriilor de vizitatori.

„Prin acest proiect, Muzeul Olteniei propune noi căi de înţelegere a tradiţiilor şi meşteşugurilor româneşti şi doreşte să ajute la redescoperirea sensurilor şi simbolurilor sărbătorilor pascale, punând într-o lumină nouă tradiţionalul meşteşug al încondeierii ouălor de Paşti”, a menţionat Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei.

 

«Simbolurile, mai precis motivele de pe ouăle încondeiate, nu au totdeauna o spaţializare definitivă; putem regăsi un motiv în tot arealul românesc sau doar într-un sat. Regăsirile, în zone foarte largi, ţin de un fond comun determinat atât de cuprinderile simbolice şi spirituale, cât şi de circulaţia unor motive, fenomen des întâlnit în cultura populară. Restrângerile motivice şi simbolice se datorează unor împrumuturi din alte zone, fie unor stilizări, fie unor inovaţii. În cadrul evenimentului „Ouă încondeiate – târg etnografic”, Muzeul Olteniei – Secţia de Etnografie va prezenta o selecţie de 14 motive specifice zonelor etnografice Oltenia şi Muntenia».

 

Asineta Gascan

Şi ieri Casa Băniei a devenit, pentru câteva ore, spaţiul în care elevi de la Liceul Tehnologic Transporturi CF şi Colegiul Naţional „Ştefan Velovan” din Craiova au „exersat” arta încondeierii ouălor, cu motivele ei tradiţionale. Au deprins meşteşugul de la un artist cu har, Asineta Gâscan – colaboratoare apropiată a Muzeului Olteniei şi cunoscută craiovenilor de la numeroase expoziţii şi demonstraţii de artă tradiţională, unde creaţiile sale s-au bucurat de foarte mare apreciere. Întâlnirea tinerilor cu meştera în încondeierea ouălor cu motive specifice Olteniei a avut loc în cadrul manifestării „Patrimoniul imaterial al popoarelor francofone”. De altfel, în spaţiul interactiv de la Casa Băniei se desfăşoară, în această perioadă, ateliere de ouă încondeiate, de olărit, iconărit pe lemn şi pe sticlă, bijuterii şi origami, sub îndrumarea unor specialişti, toate adresate copiilor şi tinerilor.