Preşedintele României, Traian Băsescu: „Nivelul tehnologic atins la Ford se înscrie perfect în Parteneriatul strategic româno-american”

0
154

Preşedintele României, Traian Băsescu, a venit, ieri, la Craiova, după ce luni, 22 aprilie, Ford România a lansat motorul EcoBoost de 1,5 litri. Traian Băsescu a vizitat fabrica din Bănie, a stat de vorbă cu angajaţii şi a susţinut o scurtă conferinţă de presă, ocazie cu care a precizat că a venit în Bănie pentru a vedea cum decurge producţia EcoBoost, acest motor fiind exportat atât în SUA, cât şi în China, dar şi în Europa. Şeful statului a mai spus că uzina de la Craiova este unul din producătorii strategici ai companiei Ford din Europa şi programul pentru această uzină este de dezvoltare continuă, iar nivelul tehnologic atins aici se înscrie perfect în Parteneriatul strategic româno-american.

Preşedintele României, Traian Băsescu, s-a arătat interesat de creşterea producţiei, de valoarea exportului, dar şi păstrarea locurilor de muncă. „Sunt la Craiova pentru că mă interesează creşterea producţiei în România şi, în primul rând, a capacităţilor noastre de export. După cum ştiţi, economia românească reuşeşte în ultimul timp să menţină aproape echilibrată balanţa comerţului exterior şi, în opinia mea, Uzina Ford de la Craiova este unul dintre marii jucători în perioada viitoare pentru ca România să treacă la un sold al comerţului exterior pozitiv. Ce am văzut azi, aici, este încurajator şi am venit să văd chiar în uzină din mai multe motive: ştiu că Ford este într-un proces de restructurare a producţiei sale în Europa, ştiu că sunt ţări în care şi-a încetat sau urmează să-şi înceteze producţia şi am vrut să ştiu care sunt perspectivele uzinei de la Craiova. Ce am aflat comunic public: uzina de la Craiova este unul din producătorii strategici ai Ford din Europa iar programul pentru această uzină este de dezvoltare continuă”, a spus preşedintele Traian Băsescu.

„Eu m-aş bucura dacă anul acesta la Ford s-ar realiza 80.000 – 100.000 de maşini”

Şeful statului a făcut referire şi la cifrele despre care se vorbea iniţial ca investiţie la Craiova ale companiei Ford şi a spus că acestea au fost deja depăşite. „Dacă iniţial s-a discutat de o investiţie de circa 600 de milioane de euro, în prezent s-au depăşit deja 800 de milioane de euro. Prin comparaţie, cea mai mare producţie pe care a atins-o Daewoo când uzina de la Craiova aparţinea grupului coreean a fost de 26.000 de maşini pe an, iar în 2012 Ford a realizat peste 30.000 de maşini într-un an în care înceta să-şi crească producţia. Anul acesta, când realizează 360- 365 de maşini pe zi, înmulţind cu numărul de zile lucrătoare putem ajunge la cifre mult mai mari. Eu m-aş bucura dacă anul acesta la Ford s-ar realiza 80.000 – 100.000 de maşini”, a completat preşedintele Băsescu.

„Ce se întâmplă la Craiova este transferul celei mai înalte tehnologii în construcţiile auto”

Preşedintele României a mai spus că fabrica a atins un înalt nivel de tehnologie care se înscrie perfect în Parteneriatul strategic dintre România şi SUA din punctul de vedere al transferului de tehnologie. „Foarte importantă este şi dezvoltarea fabricii de motoare, pentru că dacă de anul trecut la Craiova se produce motorul de un litru care a fost declarat motorul anului 2012 pe piaţa automobilelor, iată că de ieri aici se produce şi motorul de 1,5 litri. Am vorbit cu oamenii în secţii şi sunt mulţumiţi, mulţi dintre ei au lucrat şi pe vremea când uzina aparţinea Daewoo şi au satisfacţia că acum lucrează într-una din cele mai moderne uzine auto din Europa în care nivelul de dotare din punct de vedere tehnologic este unul de vârf şi am plăcerea să subliniez faptul că nivelul tehnologic atins la Craiova se înscrie perfect în Parteneriatul strategic româno-american pentru secolul al XXI-lea, în care unul dintre puncte este transferul de tehnologie. Ce se întâmplă la Craiova este transferul celei mai înalte tehnologii în construcţiile auto, fie că vorbim de fabrica de motoare, fie că vorbim de fabrica de asamblare a caroseriei, unde sunt peste 360 de roboţi. Totodată, spre deosebire de anul trecut, când erau doar opt IMM-uri care aprovizionau cu diverse componente Uzina Ford, astăzi sunt 42 de societăţi care produc componente ce se asamblează în fabrică şi aceasta reprezintă un procent de integrare de 40%”, a precizat preşedintele Băsescu.


Preşedintele Traian Băsescu: „Eu sper că nu peste foarte mult timp se va începe şi producţia altui tip de maşină decât B-Max, pe care trebuie să vă spun că îl am acasă, dar nu-l conduc, ca să nu fac ce-am făcut cu Loganul zilele trecute. Sper, aşadar, ca nu peste mult timp să mai avem şi alte tipuri de maşină produse de Ford la Craiova. Concluzia mea este că cei care lucrează aici au locuri de muncă sigure. Având în vedere că se simte o uşoară creştere pe piaţa auto, să sperăm că şi UE va ieşi din criza economică, ceea ce va stimula creşterea cererii de autoturisme Ford. Mă bucură foarte mult că motoarele produse la Craiova de Ford se exportă aproape pe toate continentele, în Europa, America Latină, Asia şi să sperăm că în curând uzina de la Craiova va deveni unul din marii furnizori de motoare de 1,5 litri, nu numai de un litru”.

MARGA BULUGEAN şi RADU ILICEANU