A început a treia etapă de înscrieri la pregătitoare şi clasa I

0
319

S-a dat stratul celei de a treia etape de înscrieri în clasa pregătitoare şi în clasa I, destinată copiilor ai căror părinţi nu au depus nici o opţiune până acum, dar şi pentru cei cărora le-au fost respinse cererile de la unităţile de învăţământ din afara zonei în care locuiesc. De această dată însă înmatriculările se fac doar la unităţile şcolare de circumscripţie. În ceea ce priveşte locurile disponibile, în Dolj mai sunt 1.450 la pregătitoare şi 1.117 la clasa I. 

Cererile de înscriere la unităţile de circumscripţie se depun până mâine, 25 aprilie. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a dat asigurări că nu vor fi probleme cu numărul locurilor. Toţi copii recenzaţi în circumscripţia unei unităţi de învăţământ au avut locurile rezervate pentru această etapă. Până în prezent, în Dolj la clasa pregătitoare şi clasa I au fost înregistraţi 6.697 de copii în prima etapă şi 1.113 în cea ce de a doua etapă. La nivel naţional în primele două etape, au fost admişi peste 271.000 de copii. Potrivit datelor Institutului de Statistică, ar trebui înscrişi la şcoală aproximativ 400.000 de copii, dar Ministerul Educaţiei a recenzat doar 300.000. Numărul exact de şcolari pentru toamnă va fi stabilit abia după cea de a patra etapă de înscrieri din perioada 2 şi 9 mai, în care părinţii vor depune cereri la şcoala dorită în limita locurilor disponibile.

Tot mai puţini elevi în mediul rural

Înscrierile la învăţământul primar scoate în evidenţă faptul că, în mediul rural, sunt din ce în ce mai multe dificultăţi cu realizarea efectivelor minime pentru o clasă.  În multe comune, clasa pregătitoare, proiect nou pentru învăţământul primar nu poate fi pus în aplicare. La Caraula, Brabova, Carpen, Cârcea, Dioşti şi Galiciuica nu există nici un copil înscris. În alte comune însă, numărul lor este mult prea mic pentru a se putea realiza o clasă. La Mischii, de exemplu, sunt înmatriculaţi 2 copii, la Seaca de Pădure – 6 copii, la Cârna- 6 copii, Cernăteşti – 2 copii, la Coţofenii din Faţă -5 copii. „Pentru realizarea unei clase pregătitoare legea prevede ca media să fie de 20 de copii, dar nu mai puţin de 12 şi nici mai mult de 25. Recomandarea Ministerului Educaţiei este ca aceste clase să funcţioneze se sine stătătoare. La unităţile de învăţământ la care nu se realizează efectivele minime, elevii de la pregătitoare vor învăţa la program simultan cu cei din clasele I şi a II-a”, a precizat inspectorul şcolar Cerasela Cremene. În ceea ce priveşte oraşul Craiova, nu sunt dificultăţi în realizarea efectivelor de elevi. Cea mai puţini s-au înregistrat la Şcoala „Anton Pan” (cunoscută sub denumirea de Şcoala 13) unde s-au înscris doar 13 copii. Potrivit metodologiei elaborate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului la clasa pregătitoare, elevii nu vor fi evaluaţi cu note şi vor învăţa prin prisma jocului.