201 ani de “Lege şi onoare”, Ziua Poliţiei Române, 25 martie, sărbătorită la Craiova

0
1237

Pe 25 martie 1822, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica, domnitor al Ţării Româneşti, înmâna Agăi Mihăiţă Filipescu, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Bucureşti, primul drapel al Agiei. Pentru toţi poliţiştii români, această zi are o mare însemnătate, fiind strâns legată de semnificaţia sărbătorii de Bunavestire, care se află pe primul steag al Agiei, simbol ce a fost preluat pe actualul drapel al Poliţiei Române. La Craiova, festivităţile de astăzi au debutat cu o şedinţă festivă desfășurată în amfiteatrul de la sediul Inspectoratului, în care au fost avansaţi în gradul profesional următor înainte de împlinirea stagiului minim 32 de poliţişti, dintre care 11 ofiţeri şi 21 de agenţi de poliţie, pentru merite deosebite în activitate. Un moment deosebit a fost cel în care un fost poliţist craiovean, în vârstă de 98 de ani, a fost omagiat de mai tinerii lui colegi.

De asemenea, alţi 40 de ofiţeri şi 129 agenţi de poliţie au fost avansaţi în gradul profesional următor la îndeplinirea stagiului minim. Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj a acordat diplome de excelență polițiștilor care s-au remarcat în mod exceptional în activitatea profesională, astfel: agent principal Zmarandache Corneliu Florin – Poliția Oraș Dăbuleni, agent șef principal Petcu Silviu – Secția 5 Poliție Craiova, agent șef principal Mîndrilă Costel – Post Poliție Șimnicu de Sus, comisar șef Stroe Bogdan Florin – Poliția Mun. Băilești, comisar șef Stancu Victorel – Poliția Oraș Filiași. Totodată, au fost distinse cu plachete de excelență, două structuri cu o contribuție esențială în gestionarea fenomenului infracțional, și anume, Poliția Mun. Craiova, prin comisar șef Tițoiu Marius, și Unitatea Teritorială de Analiză a Informațiilor Craiova, prin comisar șef Rădulescu Dragoș. Au fost prezenți polițiști din cadrul Direcției Regionale de Poliție Vidin, Republica Bulgaria, care au transmis mesajul dumnealor de felicitare cu ocazia Zilei Poliției Române.

Moment deosebit: un poliţist de excepţie, în vârstă de 98 de ani, distins cu o plachetă de onoare

Un moment foarte frumos a fost oferit de poliţiştii doljeni, iar comunicatul emis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj redă evenimentul: ” A fost acordată o atenție deosebită și am fost onorați să îi avem alături de noi pe foștii colegi polițiști, actualmente în rezervă sau în retragere, printre care și pe decanul de vârstă al polițiștilor doljeni, dl. colonel (r) Serafim Dumitru, în vârstă de 98 de ani, fost polițist in cadrul Politiei Mun. Craiova, Biroul Judiciar, care a fost distins cu o plachetă de onoare pentru o viață dedicate slujirii comunității”. Distincţia a fost înmânată de comisar – şef de poliţie Laurenţiu Dumitrescu, inspector – şef al IPJ Dolj.  În aceeași ședință, au fost premiaţi atât poliţiştii în activitate cât și colegii în rezervă, care au participat la competiţiile sportive organizate cu această ocazie, respectiv fotbal, tenis, tenis de masă, tir şi şah. Un moment special l-a constituit premierea polițiștilor componenți ai echipei de fotbal a IPJ Dolj, multiplii campioni naționali și internaționali. Activitățile au continuat cu un ceremonial religios şi de comemorare a eroilor poliţişti căzuţi la datorie la Monumentul ridicat în memoria acestora, amplasat la intrarea în sediul Inspectoratului, fiind depuse coroane de flori în semn de omagiu și de preţuire pentru devotamentul acestora faţă de munca de poliţie. Tot astăzi, în foaierul Amfiteatrului „General Ion Eugen Sandu” a fost vernisată Expoziția „Instantanee din Istoria Poliției Doljene”, realizată prin contribuția deosebită a d-lui colonel (r) Cherbel Victor și care cuprinde fotografii sugestive cu momente din activitatea polițiștilor doljeni din perioada interbelică până în prezent. Cu ocazia Zilei Poliţiei Române, poliţiştii doljeni adresează sincere mulţumiri tuturor cetățenilor județului Dolj, precum și instituțiilor partenere în asigurarea unui climat de siguranță publică în județul nostru și transmitem salutul nostru călduros tuturor polițiștilor români.