Platforma online de învăţare ChildHub, promovată la Craiova

0
583

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, Fundaţia Terre des hommes – Elveţia, Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali – Filiala Dolj şi Universitatea din Craiova – Facultatea de Ştiinţe Sociale, au organizat ieri, la Hotelul Ramada Plaza din Craiova, evenimentul de Informare şi Conştientizare asupra importanţei Serviciilor Publice de Asistenţă Socială active şi foarte bine organizate prin contractarea asistenţilor sociali, existenţa la nivel local a echipei multi-disciplinare şi facilitarea accesului membrilor acestora la resurse care le sprijină intervenţiile specializate. În cadrul acţiunii a fost promovată platformei online de învăţare ChildHub.

                 Acţiunea a fost organizată cu ocazia Zilelor Asistenţei Sociale în România şi îşi propune să creeze un spaţiu de dezbateri între autorităţile şi specialiştii de la nivel judeţean şi local. Iniţiativa vizează îmbunătăţirea la nivel local a activităţilor de prevenire pentru copiii expuşi diverselor situaţii de risc – separarea de părinţi, abuz, trafic şi delicvenţă, etc., prin consolidarea reţelei de protecţie a copilului şi implementarea de măsuri adecvate nevoilor copiilor şi familiilor lor şi nu în ultimul rând, promovarea platformei online de învăţare ChildHub – https://childhub.org/ro. „Platforma pentru Protecţia Copilului este o iniţiativă regională care promovează îmbunătăţirea continuă a practicilor de protecţie a copilului şi politicilor din Europa de Sud-Vest printr-o abordare participativă şi o comunitate de practici. Dezvoltăm cooperarea regională prin interacţiune şi împărtăşire de idei atât online, cât şi offline, prin platforma noastră : www.childhub.org”, a subliniat Laura Sava-Ghica, coordonator de programe pentru Protecţia Copilului&Responsabil Advocay, Fundaţia Terrre des hommmes – Elveţia.

„Dorim să avem servicii cât mai multe şi cât mai diversificate”

           În cadrul evenimentului au fost prezentate aspecte legate pe de o parte, de promovarea profesiei de asistent social şi sublinierea importanţei acestei profesii în contextul respectării demnităţii umane; iar pe de altă parte, implicarea factorilor de decizie judeţeni şi locali în ameliorarea bunăstării sociale a comunităţilor vulnerabile. „În ceea ce priveşte strategia la nivelul judeţean, am să spun câteva cuvinte, ea porneşte de la nevoile identificate în judeţul nostru şi dorim să avem servicii cât mai multe şi cât mai diversificate şi cât mai aproape de cetăţean. În acest context, ne-am propus să dezvoltăm servicii punctuale şi să înfiinţăm în toate oraşele servicii cu asistenţă de zi. Avem ceva la Filiaşi, la Băileşti, în Craiova avem aproape toate tipurile de servicii care pot exista în România şi vrem să dezvoltăm pentru zona Calafat-Poiana Mare un centru de asistenţă pentru persoanele adulte cu handicap şi cu suportul Primăriei Călăraşi vrem să facem şi acolo un centru zonal de asistenţă pentru persoanele adulte cu handicap, care va asigura nevoile pentru zona de sud-est a judeţului nostru…”, a precizat Florin Stancu, director general – Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj. Tot de la DGASPC Dolj a ami fost prezentă la acest eveniment şi directorul adjunct, Violetas Manea.

Aduce împreună aproape 1000 de profesionişti

            Platforma online de învăţare ChildHub este o platformă interactivă care aduce împreună aproape 1000 de profesionişti în protecţia copilului din Europa şi nu numai, făcând schimb de experienţe şi cunoştiinţe, învăţând unul de la celălalt, oferind şi primind sprijinul necesar. „Te invităm să devii membru, să participi, să împărtăşeşti şi să înveţi să faci această comunitate de practici şi mai puternică şi mai influenţabilă pentru buna protecţie a copiilor”, a mai spus Laura Sava-Ghica.

         Înfiinţată în 1960 în Elveţia şi activă în peste 35 ţări ale lumii, Fundaţia Terre des hommes a avut o prezenta neintrerupta in Romania incepand din anul 1992, contribuind la îmbunătăţirea sistemului de protecţie a copilului, reforma asistenţei sociale şi facilitarea participării copiilor la dezvoltarea propriei comunităţi. Misiunea Terre des hommes este de a oferi ajutor imediat copiilor exploataţi sau în situaţii de risc şi de a schimba societatea în beneficiul generaţiilor viitoare. În fiecare an, Terre des hommes România, prin echipa sa de specialişti în protecţia copilului, psihologi, sociologi şi experţi organizaţionali, implementează programe şi proiecte în beneficiul a mii de copii.

***

            La eveniment au mai onorat cu prezenţa : Lavinia Bucur, președinte – Colegiul Național al Asistenților Sociali, Filiala Dolj; Mihaela Chiran, vicepreședinte – Colegiul Național al Asistenților Sociali Filiala Dolj; Constantin Crăiţoiu, prodecan – Universitatea din Craiova, Facultatea de Științe Sociale; Paul Bercea, Child Protection Adviser Europe – Fundația Terre des hommes – Elveția; dr. Ludmila Prunariu, director executiv – Direcția generală de asistență medicală și sănătate publică Dolj; Mariana Arnăutu, specialist educație – Manager Programe, Organizația World Vision România; Marius Simcelescu, director general – Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială; Ioana Stoian, director executiv – Direcția Publică Comunitară de Asistență Socială; Geta Ungureanu, manager zonal – World Vision Romania; Sorin Boboc, director de programe – Asociația Vasiliada; Andreea Niţă, președinte – ACCES Oltenia; Alina Dascălu, director – Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Dolj; Mihaela Stăncele, coordonator de programe – Salvați Copiii, filiala Dolj şi Gheorghe Epure, primar – Primăria Polovragi, judul Gorj.