Lecţie de astronomie pentru liceeni, la Muzeul Olteniei

0
545

muzeu 1Sâmbătă, 25 martie, la ora 20.30, toată omenirea va sărbători în mod simbolic Ora Pământului (Earth Hour), un eveniment organizat cu scopul conştientizării globale despre impactul negativ asupra mediului înconjurător cauzat de consumul exagerat de resurse energetice. Ora Pământului va fi marcată şi la Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei, prin activitatea didactică „Pământul, planeta cu viaţă a Sistemului Solar”, desfăşurată în colaborare cu Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu”. Aceasta continuă seria manifestărilor înscrise în cadrul proiectului cultural-educativ „Muzeul – o şcoală altfel” şi are loc astăzi, începând cu ora 11.30, sub coordonarea muzeograf dr. Olivia Cioboiu.

muzeu 2«Activitatea cultural-educativă complexă se adresează elevilor de liceu şi propune un dialog interactiv. Ne vom axa pe realizarea unui itinerariu în expoziţia „Universul şi Sistemul nostru Solar”, în care un loc aparte este rezervat planetei Pământ şi satelitului său natural Luna (evoluţia Pământului, mişcările de rotaţie şi revoluţie, structura internă, tectonica plăcilor, caracteristici şi explorarea satelitului natural). De asemenea, vor avea loc videoproiecţii realizate de elevii claselor a IX-a – a XI-a de la Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu”, cu teme privind originalitatea Pământului în Sistemul Solar şi folosirea surselor alternative de energie electrică, care au un impact scăzut asupra mediului, îndrumaţi de profesorii de specialitate Claudia Grigorescu şi Luminiţa Radu Militaru. Totodată, liceeni vor viziona documentarul intitulat „Planetele”, în cadrul  Planetariului», menţionează reprezentanţii Secţiei de Ştiinţele Naturii, într-un comunicat de presă.

Ora Pământului se sărbătoreşte în România din anul 2009, iar la nivel internaţional, din anul 2007, când World Wide Fund for Nature (WWF)  Australia a organizat prima ediţie a acestui eveniment. Se întâmpla pe 31 martie 2007, la Sydney, când 2 milioane de case şi sedii de companii australiene au stins luminile timp de o oră. La 10 ani, cea mai mare mişcare de mediu din istorie este gata să unească din nou milioane de oameni din întreaga lume, pe 25 martie a.c. Intervalul orar rămâne acelaşi, 20.30-21.30, timp în care oameni şi construcţii emblematice vor stinge lumina, gest-simbol în lupta împotriva schimbărilor climatice. România se va alătura, astfel, altor peste 7.000 de oraşe din mai mult de 160 de ţări, pentru a arăta că doreşte mai multă determinare şi acţiuni concrete din partea decidenţilor în privinţa problemelor din ce în ce mai acute de mediu.