Ionel Vlad: Academia a pregătit o strategie pe termen lung pentru România; o dorim asumată de clasa politică

0
334

academiaAcademia Română a pregătit o strategie pe termen lung pentru România, document care se vrea asumat prin consens de întreaga clasă politică, a declarat vineri preşedintele instituţiei, academicianul Ionel Vlad. “La întrebarea pe care o puneţi: ‘Europa încotro?’, aş putea ca să răspund cu o afirmaţie — Europa de Vest ştie unde. Noi ştim, dar nu îmi este suficient să aflu că am semnat un Tratat de aderare acum 10 ani, (…) dar că acest Tratat de aderare şi-a schimbat tot timpul conţinutul. (…) La Academia Română lucrăm la o strategie pe termen lung şi avem în momentul de faţă terminată această lucrare importantă. (…) Fiind o strategie pe termen lung cuprinde vreo patru sau cinci cicluri electorale, automat, iese din sfera politică, Academia nu face politică, ci este, dacă vreţi, rezultatul experienţei unor cercetători, a unei munci ştiinţifice care, sigur, este importantă şi care ar vrea în acest moment să facă ce s-a întâmplat acum 10 ani de zile şi să aducă din nou o speranţă. (…) Acum 10 ani am semnat aderarea noastră la Uniunea Europeană”, a spus Ionel Vlad, la Parlament, în cadrul dezbaterii “Europa încotro?”, moderată de europarlamentarii Norica Nicolai şi Mircea Diaconu.

El a reamintit că şi atunci a fost elaborat un document, sub coordonarea academicianului Tudorel Postolache, privitor la o strategie pe termen lung a ţării noastre la care toate forţele politice interne de la acea vreme au aderat.

“Deci a existat acest consens extrem de important. N-a fost perfect, ştim acum, nu a fost perfect nu numai din cauza Guvernelor noastre şi politicii noastre interne, nu a fost perfect, să zicem, şi din cauza faptului (…) că s-au schimbat foarte multe lucruri. Există documente internaţionale care schimbă bornele, care ne tot pun alte şi alte piedici în calea unor lucruri care păreau fireşti la un anumit moment dat. Nu ştiu dacă Schengen-ul va mai exista sub această formă”, a arătat academicianul.

Acesta a punctat că strategia la zi privitoare la viitorul României cuprinde 13 proiecte care se găsesc spre lectură şi pe site-ul Academiei Române.