Cum au măsurat circumferinţa pământului elevii Şcolii „Sf Dumitru”

0
859

În 21 martie 2016, în ziua echinocţiului de primăvară, când ziua este egală cu noaptea şi Soarele trece deasupra eclipticii, anunţând venirea primăverii în emisfera nordică şi începutul toamnei în cea sudică, mai multe şcoli din lume au reconstituit experimentul Eratostene,  intrând in competiţia lansata de proiectul „Inspiring Science Education”.

          Primul pas a fost înscrierea şcolii într-o bază de date şi  acolo au găsit o  şcoală situată pe acelaşi meridian cu care să schimbe datele. Astfel, 28 de elevi şi doamnele profesoare Tobescu Gabriela şi Pungă Carmen din Școala Gimnazială ”Sf.Dumitru”, au făcut echipă cu Experimental High School Evangheliki of Smyrna  din Atena, Grecia, fiind aproximativ pe acelaşi meridian (23,79 L.E. şi 23,70 L.E.). După o prezentare a experimentului făcută de doamna profesor Tobescu Gabriela, elevii împărţiţi în 3 grupe au realizat propriile măsurători. Am folosit metoda lui Eratostene: la echinocţiu, razele Soarelui cad perpendicular pe Ecuator, deci acolo un băţ vertical nu are umbră. Cele două oraşe, Atena şi Craiova, fiind mai departe de ecuator, vor fi atinse de razele soarelui sub diferite unghiuri. Aceste unghiuri au fost găsite făcând raportul dintre umbra unui băţ lung de 100 cm şi lungimea băţului, în momentul când soarele e cel mai sus pe cer (ora 12 şi 24min, ora locală), în ziua de 21 martie 2016, la echinocţiu. În timp ce la Atena băţul forma o umbră de 75,5cm, la Craiova acelaşi băţ forma o umbră de 95 cm. Cunoscând distanţa dintre cele două şcoli, măsurată cu Google Earth,folosind valorile unghiurilor determinate şi aplicând cunoştinţele de   geometrie pe care le au,elevii au determinat, reconstituind raţionamentul lui Eratostene, circumferinţa aproximativă a Pământului. Astfel, valoarea găsită de echipă este de 40807,1 Km.

Eratostene găsise 250000 de stadii ce echivalează cu 40000-46000 Km. Cu ajutorul navetelor spaţiale care orbitează în jurul planetei noastre, astronomii au măsurat circumferinţa polară a pământului. Rezultatul? 40 008 de kilometri. Aşadar, calculele făcute de Eratostene cu peste 2 000 de ani în urmă sunt aproape identice cu cele actuale, ceea ce e cu adevărat uluitor. Ce precizie extraordinară, dacă ne gândim că acest om de ştiinţă nu s-a folosit decât de un băţ şi de raţionamentul geometric! Astronomii din zilele noastre folosesc şi ei această metodă geometrică de măsurare a distanţelor din afara sistemului nostru solar. Deci, echipa este mulţumită de rezultatul aşteptat cu emoţie.

Şcoala Gimnazială „Sf Dumitru”