Peste 26.000 de elevi doljeni săraci au primit rechizite gratuite

0
320

Peste 680.000 de elevi din medii defavorizate vor primi gratuit rechizite, în anul şcolar 2014 – 2015, în valoare totală de peste 16.600.000 lei, după ce Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a repartizat, în această săptămână, inspectoratelor şcolare sumele destinate acestor achiziţii. Manualele gratuite sunt pentru elevii din medii defavorizate.

Valoarea maximă a fiecărui pachet de rechizite şcolare în anul şcolar 2014 – 2015 este de 25 lei pentru un elev din învăţământul primar şi 30 lei pentru un elev din învăţământul gimnazial. Potrivit MEN, în anul şcolar 2014-2015 vor beneficia de rechizite gratuit 680.260 de elevi, valoarea totală a materialelor fiind de peste 16.600.000 lei. “În judeţul Dolj, în anul şcolar 2013-2014 au beneficiat de rechizite şcolare 26.650 de beneficiari, cei mai mulţi, elevi de clasele I-IV – 11.850, clasa pregătitoare  – 3.300. Pentru anul şcolar viitor, din estimările noastre, aproximativ18.650 de elevi vor beneficia dea ceste rechizite. În acest an, valoarea totală a acestei achiziţii de manuale s-a ridicat la 656.745 de lei. Pachetul cu rechizite va avea conţinut diferenţiat în funcţie de nivelul de studiu”, a precizat profesor Mihăiţă Stoica, purtător de cuvânt la ISJ Dolj.

Cine poate beneficia de rechizite gratuite

Potrivit ordonanţei privind acordarea de rechizite şcolare, dată în urmă cu trei ani, de acest ajutor din partea statului pot beneficia elevii care sunt înscrişi în învăţământul de stat, primar şi gimnazial, care frecventează cursurile de zi şi care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară. Pentru a beneficia de acest ajutor, părinţii doljeni care au posibilităţi materiale modeste trebuie să întocmească dosarele cu documentele cerute de lege, pe care să le depună la secretariatele unităţilor de învăţământ unde învaţă copiii lor. La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizează, inclusiv cele care provin din: indemnizaţia de şomaj creanţe legale convenţii civile de întreţinere aflate în executare indemnizaţii cu caracter permanent alocaţii de stat pentru copii alocaţii de întreţinere pentru copii încredinţaţi sau daţi în plasament burse pentru elevi şi studenţi acordate în condiţiile legii ajutorul care se acordă soţiilor celor care fac serviciu militar obligatoriu. În cazul în care familia are în proprietate terenuri, clădiri, spaţii locative sau alte bunuri, mobile sau imobile pierd acest drept pentru copiii lor.