Reţetele medicale intră în era electronică

0
453

Începând cu luna iunie a.c., reţetele medicale pe hârtie ar putea deveni doar o amintire, lăsând locul celor în format electronic. Odată cu trecerea la acest tip de prescripţie se aşteaptă o schimbare profundă în sistemul de sănătate, care în România se bazează, în momentul de faţă, aproape în totalitate pe „hârtii scrise de mână”.

În ceea ce priveşte mecanismul de funcţionare a noului sistem bazat pe tehnologii informatice, s-a stabilit că medicul va putea prescrie reţeta direct în format electronic, datele fiind transmise online către farmacie. Apoi, orice farmacie atunci când intră în sistem, vizualizează reţeta şi eliberează medicamentul. Asiguratul va putea achiziţiona tratamentul de la farmacie doar prezentând actul de identitate, de pe care farmacistul îi va citi codul personal.

„Începând cu luna iunie se preconizează trecerea la prescripţia electronică, adică la completarea electronică a reţetelor care vor fi vizibile în sistemul informatic al farmaciilor, renunţându-se astfel la reţetele scrise de mână. Actualele reţete tipizate vor dispărea”, a precizat Daniela Gheorghe, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Dolj.

Reţete pe suport de hârtie, doar în zonele izolate

Practic, după spusele reprezentanţilor Casei de Asigurări de Sănătate, reţete pe suport de hârtie nu vor mai fi fi acordate decât în zonele izolate, acolo unde nu se poate accesa sistemul. În cazul în care medicul nu are conexiune la Internet atunci când dă reţeta, o va printa pe o coală de hârtie A4. Pe această reţetă va exista un cod de bare care va putea fi citit de scanerele farmaciştilor, reţeta fiind introdusă mai târziu în sistem.

Printre avantajele pe care specialiştii le preconizează odată cu introducerea prescripţiei electronice se numără creşterea gradului de siguranţă a tratamentului şi reducerea riscului de complicaţii prin evitarea erorilor de prescriere şi acurateţea informaţiei. De asemenea, noul sistem ar putea permite monitorizarea cu atenţie a consumurilor, asigurând astfel o eficientizare a cheltuirii banului public pe medicamente. Reţetele în format electronic vor permite şi o mai bună predictibilitate a consumului de medicamente.

La nivelul judeţului Dolj, în anul 2012, bugetul pe medicamente reprezintă 34% din bugetul pentru asistenţă medicală al judetului.