Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” – pepinieră a performanţei

1
1578

301 premii la olimpiadele din acest an şcolar

Zi festivă, ieri, la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova. Au fost premiaţi elevii şi dascălii cu performanţe la olimpiadele derulate de la începutul anului şcolar. Rezultatele sunt răsunătoare: s-au obţinut nici mai mult, nici mai puţin de 301 premii, iar 64 de elevi s-au calificat la fazele naţionale. Olimpicii au fost recompensaţi cu bani şi diplome, înmânate de doi dintre absolvenţii de renume ai colegiului – prof. univ. dr. Irinel Popescu şi prof. univ. dr. Radu Constantinescu.

Premiera elevilor cu performanţă a devenit deja tradiţie a Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti”, fiind nu numai o recompensă, ci şi o modalitate de a-i stimula în timpul anului şcolar. «În fiecare an, înainte de faza naţională se face premierea olimpicilor, a profesorilor şi a elevilor. În comparaţie cu anul trecut, numărul premiilor şi menţiunilor este mai mic, pentru că s-au acordat mai puţine locuri I, II şi III. La unele discipline a fost numai câte un premiu, iar numărul de menţiuni a fost redus cu 10% din numărul participanţilor. Cu toate acestea, am reuşit să avem cu 10 candidaţi mai mult la fazele naţionale. Avem 64 de calificaţi, 56 de premii I, 46 de premii II, 37 de premii III, 3 premii speciale şi aproximativ 159 de menţiuni. Prin urmare, şi „recolta” de anul acesta este foarte bogată. Pentru asta vă felicit pe toţii profesorii şi elevii, dar şi pe părinţii voştri care v-au creat condiţii să învăţaţi şi să obţineţi rezultate foarte bune», au fost cuvintele de încurajare rostite de Zamfirică Petrescu, directorul colegiului.

Mircea Dan Mirea

Recompensă în funcţie de premii

Răsplata pentru elevi a fost în funcţie de numărul premiilor. Astfel, pentru o calificare la naţională s-a acordat suma de 100 lei, premiul I la judeţeană a însemnat alţi 100 de lei, premiul al II-lea – 80 de lei, premiul al III-lea a fost de 70 de lei, premiul pentru calificarea la olimpiadele internaţionale a fost de 400 de lei. Fondul de premiere a fost asigurat de Fundaţia „Fraţii Buzeşti” şi s-a ridicat la valoarea de 22.000 de lei. 31 de elevi olimpici ai colegiului s-au remarcat prin performanţe la mai multe discipline şi premiile s-au acumulat, astfel că cea mai mare sumă acordată unui elev a fost de 600 de lei. Prin aceste rezultate, „«liceul continuă să rămână o emblemă a Craiovei, o emblemă a şcolii naţionale pentru că, practic, „Buzeştiul” a fost întotdeauna în elita liceelor naţionale şi continuă să rămână aşa», după cum subliniat prof. univ. dr. Irinel Popescu.

De trei ori olimpic la clasa a VI-a

Drumul elevilor către succes este deschis de cadrele didactice de la clasă. Succesul poate fi cunoscut de la vârste fragede. Este şi cazul lui Ciprian Ştefan, elev în clasa a VI-a. În acest an şcolar s-a calificat la Olimpiada Naţională de  Informatică, dar a obţinut menţiune atât Fizică, cât şi Matematică.

A început să facă performanţă de când a ajuns la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”. „M-am transferat de la o şcoală de cartier modestă, în clasa a V-a. M-am pregătit cu profesorii de la clasă şi am obţinut aceste premii. Mă gândesc să particip şi anul şcolar următor…” a precizat Ştefan Ciprian. Deşi este la o vârstă fragedă, elevul îşi face planuri să urmeze liceul la profil de Matematică- Informatică – intensiv.

Raluca Călinoiu

Liceenii îşi aleg olimpiadele naţionale la care vor participa

Performanţe multiple s-au obţinut şi la liceu. Mihnea Găman, elev în clasa a XI-a, a obţinut premiul al II-lea la Fizică, premiul al III-lea la Limba engleză şi la Ştiinţele Pământului şi premiul I la Economie. A depus o muncă asiduă. „Participarea la patru olimpiade nu înseamnă să înveţi doar la patru discipline, pentru că Ştiinţe ale Pământului, olimpiada la care am obţinut locul al III-lea şi m-am calificat la naţională, include patru materii: Geografie, Chimie, Biologie şi Fizică”, spune elevul. În urma rezultatelor, a obţinut calificări la faza naţională pentru Ştiinţe ale Pământului, Fizică şi Economie. La faza naţională de la Fizică nu poate participa, pentru că se suprapune cu cea de la Ştiinţele Pământului.

Visul lui Mihnea este să plece în America să îşi facă o carieră în domeniul Ştiinţelor Pământului sau al Medicinei. La toamnă va aplica pentru una dintre universităţile americane, până atunci însă se va pregăti pentru a-şi îmbogăţi palmaresul premiilor.

Pe aceeaşi linie de succes se află şi Mircea Dan Mirea, elev în clasa a IX-a, care a obţinut premiul al III-lea la Fizică, premiul al II-lea la Ştiinţele Pământului, premiul I la Biologie şi menţiune la Limba engleză. Şi el este calificat pentru naţională la primele trei discipline. Cel mai important premiu pentru el este cel de la Biologie, dar intenţionează să participe şi la Olimpiada de Ştiinţe ale Pământului. Pentru aceeaşi olimpiadă se va pregăti şi eleva Elena Dobrica, din clasa a X-a, care va participa şi la Olimpiada Naţională de Chimie, pentru care se pregăteşte intens. „La laborator muncesc cinci ore pe zi, dar lucrez şi acasă”, ne dezvăluie Elena. Adolescenta s-a calificat şi la faza naţională a Olimpiadei de Fizică, dar a renunţat la participare pentru că se suprapune cu Chimia, o disciplină pe care o va folosi în formarea carierei.

Mihnea Găman

Profesori răsplătiţi pentru performanţele elevilor

Pentru rezultatele elevilor, conducerea colegiului a recompensat şi cadrele didactice. Au fost premiaţi, astfel, profesorii care au elevi calificaţi la faza naţională a olimpiadelor şcolare atât în anul şcolar 2010-2011, cât şi în 2011-2012. Pe lista premianţilor s-au aflat 22 de dascăli: Claudia Balaci – Istorie, Mihai Brânduşoiu – Chimie, Tina Călin – Socio-umane, Cornelia Cerăceanu – Chimie, Mihaela Curcan – Geografie, Delia Dafina – Limba germană, Nicuşor Dimieru –Geografie, Marinela Dochia – Informatică, Ioana Drăguţ – Geografie, Maria Ionescu – Matematică, Aurelia Mihăilă – Biologie, Ion Nanu –  Matematică, Marius Nicoli – Informatică, Oprea Pandia – Istorie, Angela Petrescu – Limba latină, Zamfirică Petrescu, Roşu Vasile – Fizică, Genelia Petrescu – Biologie, Argentina Popa – Limba română, Dorina Popi – Limba franceză, Doina Riza – Limba franceză, Oana Şerban – Fizică şi Lucian Tuţescu – Matematică. Premiul pentru aceste cadre didactice a fost de 100 de lei pentru primul elev şi 50 de lei pentru fiecare alt olimpic.

Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova a fost premiat de Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti pentru proiectul „Colegii centenare”. Premiul a constat într-o diplomă şi o recompensă de 1.200 de lei, bani care au fost utilizaţi pentru achiziţionarea unui aparat foto digital. De asemenea, eleva Cristiana Dimulescu a fost premiată tot de colegiul bucureştean cu suma de 300 de lei pentru „pentru contribuţii şi rezultate de excepţie în domeniul educaţional”.

1 COMENTARIU

  1. Olimpiada de Economie se suprapune cu cea de Fizică. Dacă se mai poate, n-ar fi rău să corectaţi mica eroare.

Comments are closed.