Vineri, 19 februarie, a avut loc şedinţa Filialei Craiova a Academiei de Ştiinţe Medicale din România prezidată de preşedintele filialei, acad.prof.univ.dr Tudorel Ciurea. Cu această ocazie, a avut loc prezentarea Raportului activităţii pe anul 2020, raport care a scos în evidenţă activitatea meritorie a filialei, precum şi rezultatele obţinute, comparativ cu alte filiale mult ridicate ca amploarea evenimentelor.
Pe parcursul anului 2020, membrii Filiala Craiova a Academiei de Ştiinţe Medicale au desfăşurat multiple activităţi ştiinţifice, academice şi organizatorice, cum ar fi participarea activă la manifestările ştiinţifice online sub formă de webinare sau coordonarea sub redacţia preşedintelui filialei Craiova a ASM, prof.univ.dr Tudorel Ciurea. “Dintre cele mai importante evenimente, menţionăm pe de o parte, organizarea manifestărilor prilejuite de împlinirea a 50 de ani de activitate a Universităţii de Medicină şi Farmacie Craiova, ocazie cu care au fost invitate o serie de personalităţi marcante ale medicinei româneşti şi nu numai. Iar pe de altă parte, Filiala Craiova s-a înregistrat cu o serie de publicaţii bine cotate în lumea medicală. Totodată, în 2020 s-au organizat o serie de conferinţe, în sistem online, de o valoare deosebită”, a explicat acad.prof.univ.dr Corneliu Sabetay, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, filiala Craiova.
Alegerea noului preşedinte, pe agendă
Tot în cadrul şedinţei de vineri, s-a discutat şi despre alegerea noului preşedinte, după decesul profesorului Micea Ifrim, fostul preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, eveniment ce va avea loc, probabil în luna aprilie a.c. “De asemenea s-a mai analizat şi posibilitatea creşterii numărului de membri ai filialei noastre, iar în acest sens, actuala conducere interimară a Academiei propunând filialei noastre un număr de doi membri corespondenţi noi, doi-trei membri de onoare ai Academiei şi transformarea a două posturi de membri corespondenţi în membri titulari, după ce au avut o activitate fructuaoasă timp de cinci ani. S-au mai discutat şi alte probleme pertinente ale filialei, în sensul de a se acorda o atenţie mai mare activităţii de cercetare ştiinţifică, să se încerce organizarea a cât mai multe manifestări ştiinţifice cu participarea şi a altor centre universitare şi perspectiva unor conferinţe care să îmbrace caracterul de altă dată al întâlnirilor faţă-n faţă”, a mai consemnat prof.univ.dr Corneliu Sabetay.
Anul trecut, trei cărţi medicale au văzut tiparul
Anul trecut au fost publicate trei cărţi. Prima, sub redacţia Acad. prof.univ.dr Tudorel Ciurea, Acad, prof.univ.dr Ion Rogiveanu, Craiova, 2020, Editura Medicală Universitară , “Ecografie generală”. Cea de-a doua sub redaţia Acad. Fane Ghelase, Acad. Corneliu Sabetay, Editura Medicală Universitară, “Momente din istoria modernă şi contemporană a chirurgiei în Craiova. 50 de ani de învăţământ medical universitar 1997 – 2020”. Iar cea de-a treia carte, “Istoria chirurgiei pediatrice din Craiova – Oltenia”, editura Revers, Acad.prof.univ.dr Corneliu Sabetay şi Acad.prof.univ.dr Fane Ghelase.
“Actualităţî imunologice în Covid 19 şi vaccinuri dezvoltate”
Tot în 2020, Academiei de Ştiinţe Medicale din România, filiala Craiova, a organizat o serie de sesiuni, congrese şi manifestări ştiinţifice. Cursul “Riscurile clinice asociate medicaţiei psihotrope şi efectele adverse asociate asistenţei medicale psihiatrice induse de medicaţia nonpsihotropă”, coordonat de Acad.prof.univ.dr Dragoş Marinescu, cu susţinerea Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova, ANMCS, UMF Craiova şi a Academiei de Ştiinţe Medicale din România, două sesiuni, iunie – iulie 2020. La finele anului trecut, timp de trei zile, în perioada 17-19 decembrie, la Craiova, s-a organizat webinarul multidisciplinar “Melanomul şi tumorile cutanate non-melanocitare – de la prevenţie la tratement”. Evenimentul a fost organizat prin colaborarea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, a Academiei de Ştiinţe Medicale – Filiala Craiova şi a Colegiului Medicilor Dolj. Iar pe 21 decembrie 2020, sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie Craiova şi Colegiul Medicilor Dolj, s-a organizat un al webinar, “Actualităţî imunologice în Covid 19 şi vaccinuri dezvoltate”.