Vot în CLM Craiova: un alt colac de salvare la Water Park!

0
322

Water Park-ul a primit un nou termen de finalizare, care ar trebui să fie şi ultimul: 30 octombrie 2017. După îndoielile pe care şi le-au exprimat consilierii opoziţiei şi o explicaţie de aproape o jumătate de oră a primarului interimar al Craiovei, aleşii locali au votat prelungirea investiţiei cu încă 180 de zile. Autorităţile i-au liniştit pe consilieri spunându-le că Water Parkul nu mai prezintă acum nici un risc major, trecând cu bine de expertiza la structura de rezistenţă a obiectivului 3 (încadrat în clasa RS 3).

water parcDe la bun început, consilierii PNL au spus că nu sunt de acord cu această prelungire şi că nu vor vota proiectul de hotărâre, ceea ce s-a şi întâmplat. În luările de cuvânt, aceştia au acuzat administraţia craioveană că este vinovată de toate întârzierile de la Warter Park, întrucât nu a urmărit, din scurt şi cu atenţie, execuţia pe teren.

Consilierul Marian Vasile a arătat că investiţia de la Water Park a avut parte deja de trei prelungiri până acum şi şi-a exprimat neîncrederea că a patra ar mai ajuta cu ceva, după ce şantierul a stat blocat cu aproape un an.

 „Acest contract a fost deja prelungit de trei ori până acum, cauzate, din punctul nostru de vedere, incompetenţei administrative. Însă această prelungire nu o mai înţelegem. De un an de zile, şantierul Water Park este blocat de Primăria Craiova. Anul trecut, pe 9 martie, s-a revocat autorizaţia de construcţie. Am încercat să caut şi să înţeleg acest lucru, cred că este un caz unic în România, ca o autorizaţie să fie dată pe 3 martie şi să fie revocată pe 9 martie. În ciuda numeroaselor interpelări, atât ale mele, cât şi ale colegilor, nici până în ziua de azi nu am înţeles de ce s-a dat o autorizaţie greşită şi de ce s-a revocat?”, a întrebat consilierul PNL Marian Vasile.

Liberalii spun că proiectul nu se va finaliza la termen

Chiar dacă Agenţia de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia şi organismele abilitate vor păsui proiectul cu încă 180 de zile, asta nu înseamnă că lucrările se vor şi termina. Pe cale de consecinţă, consilierii liberali au solicitat Primăriei să se gândească, mai degrabă, să asigure bani în buget pentru returnarea fondurilor către UE. „Propunerea noastră este să analizaţi cu mare atenţie bugetul pe care îl vom vota la începutul acestui an, pentru că sunt şanse 90% ca noul primar care va fi ales în vară va trebui să plătească 24 milioane de lei. Noi nu vom vota, ca semn de alarmă că ne trebuie mult mai multă responsabilitate. Trebuie să avem grijă de banii craiovenilor”, a solicitat Marian Vasile.

Liberalul Flavius Sirop şi-a susţinut colegul, spunând că, după ce s-a pierdut mult timp cu acest proiect, acum se vor pierde şi banii. „Mi se pare absolut aberant, s-a pierdut foarte mult timp cu acest proiect şi se vor pierde şi foarte mulţi bani. Consider că noi, consilierii şi craiovenii, am fost minţiţi”, a declarat Flavius Sirop.

Primăria Craiova: DNA a întârziat proiectul!

Ajutându-se de o agendă cu notiţe, timp de o jumătate de oră, primarul interimar al Craiovei, Mihai Genoiu, le-a explicat consilierilor de ce se solicită această amânare.

Din start, acesta a combătut ideea lansată de consilierii PNL conform căreia administraţia ar fi întârziat proiectul şi a pus tergiversarea lucrărilor pe seama anchetei DNA, care s-a desfăşurat la Water Park şi care a ţinut în loc lucrările o perioadă de timp. „Tot ce a ţinut pe loc nu au fost probleme de urmărire în şantier a activităţii de către personalul Primăriei, ci au fost probleme de fraudă care fac obiectul unui cercetări penale, instrumentate de DNA – Serviciul Teritorial Craiova şi a unui dosar penal, trimis în instanţă la Tribunalul Dolj. Acest dosar penal incriminează o singură persoană din cadrul Primăriei Craiova pentru neglijenţă în serviciu, şi nu incriminează sub nici o formă autoritatea publică. Toate amânările de care s-a vorbit şi toate termenele au început cu luna martie 2015, când DNA a descins şi a constatat acele fraude la obiectivul 3. Din momentul acela, a devenit incertă realizarea acestei investiţii. S-au dispus şi s-au sistat lucrările, au fost mai multe expertize”, a arătat Genoiu.

Investiţia, trecută prin mai multe expertize

Ca şi alte dăţi, reprezentantul Primăriei Craiova a vorbit despre cele două expertize care au decurs din această anchetă: una solicitată de procurorii DNA, pe parte financiară, şi cea de-a doua cerută de Primăria Craiova pe partea de construcţii, în speţă la obiectivul 3 – sala piscinelor acoperite. În rezumat, Genoiu a arătat că tot anul 2015 a fost ocupat cu aceste expertize. În 2016, a intervenit altceva. În urma incendiului din clubul Colectiv, s-a modificat legislaţia de autorizare ISU şi a fost nevoie de „modificare de temă” pe durata execuţiei lucrărilor. Altfel spus, tot ceea ce se lucrase trebuia pus în concordanţă cu toate modificările făcute în noua lege. Însă autorităţile spun că au descoperit atunci altceva.

„S-a constatat că această modificare de temă nu punea în legalitate ceea ce se întâmplase la obiectivul 3. Risca să nu se poată finaliza recepţia şi s-a cerut intrarea în legalitate. Această intrare în legalitate a întârziat şi din cauza faptului că, în decembrie 2015, Legea 50 a fost modificată şi procedura a fost mult îngreunată. Nu am vrut să vin cu cărucioare, dar vă garantez că documentaţia este enormă, zeci şi sute de planşe cu tot ceea ce înseamnă acum la Water Park”, a mai spus Genoiu.

Documentaţia, luată la mână de Urbanism şi ISC

În acest moment, susţin autorităţile, situaţia de la Water Park se desfăşoară pe trei fronturi de lucru. Pe de o parte, se lucrează încă la documentaţie de avizare ISU. Pe de altă parte, Direcţia de Urbanism a Primăriei verifică şi ea întreaga documentaţie, având în vedere că, la recepţie, ce este pe teren trebuie să fie identic cu ce este în planşe. Totodată, un exemplar al documentaţiei Water Park-ului a fost trimis şi Inspectoratul de Stat în Construcţii. „Aceste verificări sunt motivul pentru care v-am solicitat, în şedinţa de azi, prelungirea termenului din 30 aprilie la 30 octombrie. Este prima dată când se merge cu o documentaţie la ISC, nu pot să garantez cât durează. În ceea ce priveşte Direcţia de Urbanism, nu voi depune niciodată presiune să verifice mai repede aceste planşe. Nu vreau decât un singur lucru: să le verifice corect, să nu existe nici un fel de suspiciune”, a menţionat Mihail Genoiu.

Genoiu: „Vă garantez că vara aceasta vom face baie la Water Park!”

În schimb, Primăria Craiova a garantat că tot ceea ce ţine de constructor este realizat „la nivel de zile de executat”, cu alte cuvinte complexul de distracţii este aproape gata. „În proporţie de 99,9%, vă garantez că vara aceasta vom face baie la Water Park. Dacă la vremea respectivă, vă spun cu minte de inginer meticulos, cu calcule, nu l-aş fi promovat, la ora aceasta, cu mintea de funcţionar de administraţie, pot să vă spun că este cel mai important şi mai necesar lucru pentru Craiova. Am făcut şi străzi, pasaje, multifuncţionale, dar oraşul chiar suferă de o bază de agrement, mai ales când temperaturile ajung la 45 grade”, a promis Mihail Genoiu.

Water Park-ul nu prezintă risc la cutremure

Ca o concluzie, noutăţile în istoria întortocheată a acestui proiect care s-au desprins ieri sunt următoarele: s-a depus documentaţia parcului şi la Inspectoratul de Stat în Construcţii, iar Primăria Craiova a deschis un cont la CEC în care va intra suma de 2,3 milioane de lei, prejudiciu ce îi revine în urma anchetei DNA, după ce s-a constituit parte în proces. Cea de-a treia noutate este, de fapt, o recunoaştere a riscului major în care s-a aflat Water Park-ul, risc despre care s-a vorbit abia ieri. Primarul interimar Mihail Genoiu a recunoscut că un singur lucru ar fi putut să oprească proiectul şi să determine Primăria Craiova să returneze toată finanţare la UE: dacă se constata că structura de rezistenţă a obiectivului 3 (piscinele acoperite) nu mai corespundea din punct de vedere tehnic. Se ştie că acolo procurorii DNA suspectează că s-au folosit mai puţine cantităţi de materiale, ceea ce ar fi putut să afecteze structura de rezistenţă. Genoiu a dat citire concluziei expertului Mircea Eremia, care susţine că nu este nici o problemă.