Prof. univ. dr. Gabriel Andreescu inaugurează la Craiova proiectul „Amicul libertăţii”

0
414

Un nou proiect al Casei de Cultură „Traian Demetrescu” este inaugurat astăzi, fiind prilejuit de împlinirea, în 2017, a 130 de ani de când Traian Demetrescu înfiinţa (în 1887), la Craiova, ziarul „Amicul libertăţii”. Invitat la prima întâlnire cu publicul este prof. univ. dr. Gabriel Andreescu, de la Școala Naţională de Studii Politice şi Administrative Bucureşti, care va susţine conferinţa cu titlul „Libertatea de exprimare, dreptul de aur al demnităţii umane”. Evenimentul se desfăşoară astăzi, de la ora 18.00, în Salonul Medieval, avându-l moderator pe Cornel Mihai Ungureanu, şi este urmat de o dezbatere cu publicul pe tema libertăţii de exprimare.

Gabriel AndreescuReferindu-se la noul proiect, reprezentanţii Casei de Cultură „Traian Demetrescu” precizează că „demersul îşi propune, prin organizarea unei serii de conferinţe lunare, să realizeze un arc peste timp şi să conecteze acest deziderat al lui Traian Demetrescu, prietenia cu libertatea, la actualitate”. Invitaţii, personalităţi naţionale ale vieţii culturale sau civice, vor oferi, în prelegerile lor şi în dialogul cu publicul, răspunsuri pertinente despre ce înseamnă astăzi libertatea de gândire şi de expresie, drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, despre etică şi morală în societate, în educaţie, în economie, în sănătate, în alte domenii ale vieţii sociale, despre egalitatea de gen şi egalitatea de şanse etc. Fiecare conferinţă va fi urmată de o dezbatere asupra temei, oferind perspective diverse, socio-umane, filosofice, religioase asupra libertăţii şi contribuind la dezvoltarea culturii civice, a culturii dialogului în rândul publicului.

Primul invitat, Gabriel Andreescu (n. 8 aprilie 1952, Buzău), a absolvit Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Bucureşti, în 1976, iar din 2003 este doctor în Știinţe Politice, cu teza „Sistemul european al protecţiei minorităţilor naţionale”, susţinută la Școala Naţională de Studii Politice şi Administrative. A publicat 28 de cărţi, peste 100 de studii şi circa 1.000 de articole, a participat la cercetări şi programe internaţionale, dar şi la elaborarea şi promovarea legislaţiei şi politicilor publice. A luat parte la simpozioane şi conferinţe internaţionale privind drepturile omului, democraţia, etica memoriei, istoria comunismului, combaterea discriminării etc. în numeroase ţări ale lumii, dar şi la proiecte de cercetare-dezvoltare. Este, între altele, director la „Noua Revistă de Drepturile Omului” (din 2005), preşedinte al Fundaţiei Centrul pentru Conştiinţă Critică (din 2007), membru al Asociaţiei Române de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Activitatea sa a fost răsplătită cu premiul revistelor „Contemporanul” (2015), „Observator cultural” (2016), „Mozaicul” (2012), Ziaristul European – desemnat de delegaţia Comisiei Uniunii Europene (1996), Ordinul Naţional „Steaua României”, Cavaler – Preşedinţia României (2000).