Studenţii medicinişti solicită ca rezidenţiatul să se organizeze descentralizat

0
295

Reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor la Medicină din România au cerut conducerii Ministerului Sănătăţii ca anul acesta concursul de rezidenţiat să fie organizat la fel ca în anii trecuţi, decentralizat, în cele şase centre universitare cu tradiţie: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

Reprezentanţii studenţilor s-au întâlnit ieri-dimineaţă cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, pentru a discuta despre modul în care va fi organizat, în toamna acestui an, concursul de intrare în Rezidenţiat pe post şi loc în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie. Pe lângă faptul că au cerut ca şi în această toamnă concursul să aibă loc descentralizat, studenţii au mai solicitat subiecte unice în toate cele şase centre, iar Comisia de elaborare a acestora să fie stabilită la nivel naţional şi alcătuită din membrii celor 6 universităţi. Subiectele vor fi redactate din Compendiul nou aprobat, elaborat de un colectiv multidisciplinar format din cadre didactice de la toate universităţile de medicină şi farmacie, sub coordonarea prof. dr. Victor Stoica şi prof. dr. Viorel Scripcaru.

Tematica de concurs va fi comunicată pe site-ul MS

S-a mai convenit ca tematica de concurs să fie comunicată de Ministerul Sănătăţii pe pagina de web a instituţiei (www.ms.ro) şi prin publicaţia de specialitate Viaţa Medicală, în cel mai scurt timp.

Studenţii i-au mai solicitat ministrului Sănătăţii ca repartiţia concurenţilor să se facă pe fiecare centru, în funcţie de punctajul descrescător şi, după acest proces, aceştia să poată opta şi pentru locurile rămase neocupate la nivel naţional, în urma unei repartiţii conform unui clasament naţional. Ministrul Sănătăţii a fost de acord, în principiu, cu solicitările venite din partea tinerilor medici, dar le-a cerut acestora un document scris cu toate solicitările stabilite în întâlnirea de astăzi. De asemenea, s-a convenit ca, la înscriere, candidatul să semneze o declaraţie prin care îşi exprimă acordul cu privire la noile condiţii de organizare şi desfăşurare a concursului.

La nivel naţional, anul trecut, absolvenţii universităţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie au concurat pe un număr de 3.388 locuri şi posturi pentru medicină, 263 locuri şi posturi pentru medicină dentară, precum  şi 152  locuri şi posturi pentru farmacie.

Din cei 5.777 tineri medici care s-au înscris la concursul de rezidenţiat, 4.302 au optat pentru domeniul medicina, 1.066 pentru domeniul medicină dentară şi 409 pentru farmacie.

În primăvară ar putea fi organizată o sesiune extraordinară a rezidenţiatului

La începutul lunii februarie, Ministerul Sănătăţii a hotărât să organizeze o sesiune extraordinară a concursului de rezidenţiat şi în primăvara acestui an. Decizia a fost luată din dorinţa de a identifica modalităţi şi soluţii pentru asigurarea locurilor de specializare de care să beneficieze un număr cât mai mare de absolvenţi ai universităţilor de medicină. În acest sens, potrivit Ministerului Sănătăţii, au fost organizate consultări cu reprezentanţii federaţiilor studenţeşti, cu reprezentanţi ai absolvenţilor din anii precedenţi, precum şi cu reprezentanţi ai universităţilor de medicină din întreaga ţară.

În urma acestor consultări, cei de la MS au decis că soluţia optimă constă în organizarea unei sesiuni extraordinare a examenului de rezidenţiat în primăvara anului 2016, pentru locurile rămase vacante în ţară. Această sesiune va fi organizată la nivel naţional, va include subiecte unice de examen, în baza bibliografiei utilizate pentru sesiunea din toamna anului trecut. Urmează ca, în scurt timp, să fie anunţată şi data, dar şi modul de organizare a acestei sesiuni extraordinare.