Teoretic, fiindcă practic datoriile care trebuie să fie plătite lună de lună sunt ca o secure deasupra capului. Curtea de Apel Craiova a admis planul de reorganizare al SC Termo, însă administratorul judiciar spune că partea grea abia acum urmează, deoarece trebuie să fie achitată către creditori o sumă de aproape 1 milion de euro pe fiecare lună, timp de 3 ani, în caz contrar falimentul poate fi declarat.
Instanţa a dispus ca supravegherea activităţii SC Termo Craiova SRL Craiova să se facă de administratorul judiciar desemnat, Siomax SRL, şi a obligat debitorul, prin administratorul special şi administratorul judiciar, să prezinte comitetului creditorilor rapoarte trimestriale asupra activităţii financiare a societăţii. De asemenea, a obligat administratorul judiciar să prezinte situaţia cheltuielilor efectuate pentru bunul mers al activităţii, în vederea recuperării acestora, care va fi avizată tot de comitetul creditorilor. Cu alte cuvinte, să prezinte dovadă că respectă planul de eşalonare pe care şi l-a asumat, plătind lunar tranşele de bani.
Cei 18 creditori revendică 373 de milioane de lei
SC Termo are 18 creditori cărora trebuie să le plătească o datorie totală de aproximativ 373 milioane de lei, în cei trei ani cât durează planul de reorganizare. Conform calculelor, furnizorul de căldură are de plătit, în acest an, o sumă de 49.787.377 de lei, aceasta fiind tranşa care a fost stabilită pentru primul an, din cei trei ani cât durează reorganizarea. Această sumă propusă va fi împărţită în rate lunare care vor fi achitate creditorilor. După cum a stabilit instanţa, administratorul judiciar, firma Siomax – care a fost propusă de creditorul principal, CEO – este obligată să prezinte situaţiile de plată creditorilor.
CEO are cea mai mare sumă de recuperat
Sumele pe care SC Termo trebuie să le plătească sunt, aşadar, mari şi nu pot fi ocolite ca până acum. Numai către Complexul Energetic Oltenia (CEO) tranşa din primul an este de 32.717.633 lei, sumă care va fi împărţită în 12 rate lunare şi achitată conform acestui grafic de plăţi. Potrivit administratorului judiciar, Mariana Somnea, debitul total către CEO se ridică la valoarea de 119.024.808 lei, restul urmând să fie plătiţi în următorii doi ani.
La această sumă se adaugă şi valoarea facturilor curente, respectiv contravaloarea pentru energia termică primită de la CEO pentru căldura din calorifere, dar şi agentul termic necesar pentru prepararea apei calde.
Falimentul atârnă de ultimul leu
Tot în acest an, o tranşă de 12.500.438 de lei o are de plătit SC Termo către Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova, care este un alt creditor al său. Conform listei creditorilor, stabilită de Siomax, datoria totală către Fisc este de 60 milioane de lei.
Pe lista celor 18 creditori se mai află şi Primăria Craiova, căruia furnizorul de căldură trebuie să-i plătească, în primul an, o sumă de 2.401.536 de lei, acesta fiind doar prima tranşă care i-a fost calculată dintr-o datorie totală de 8,5 milioane de lei.
Administratorul judiciar, Mariana Somnea, a declarat că sumele vor fi mari – de aproximativ 4,1 milioane de lei pe fiecare lună –, dar că trebuie să fie plătite până la ultimul leu, altfel instanţa poate declara falimentul.