Primăria Craiova preia în administrare Grădina Botanică

2
361

Posomorâtă acum din cauza vremii, dar și mai tristă când vremea se încălzește din cauza gropilor din alei, a băncuțelor ruginite și a lacului plin de alge, Grădina Botanică are șanse să respire un aer mai curat în această vară. Primăria Craiova o preia, din nou, în administrare cu gândul de a o reabilita.  

Pe ordinea de zi a ședinței CLM de joi se află un proiect de hotărâre prin care se propune preluarea în administrare a Grădinii Botanice de la Universitatea din Craiova. În raport se specifică faptul că municipalitatea dorește să preia grădina deoarece urmează să o reamenajeze. Predarea efectivă a terenului de pe strada „Iancu Jianu”, nr. 9, pe care este amenajată Grădina Botanică, se va face prin încheierea unui protocol de predare-primire care să cuprindă strict suprafaţa de teren afectată de reamenajare, fiind vorba de 118.038 de metri pătrați. Restul de teren pe care sunt amplasate construcţiile rămâne în administrarea Universităţii din Craiova.

Vor fi preluați și salariații

O altă condiție, pe lângă cea legată de teren, este și aceea a personalului care deservea până acum această Grădină. Conducerea Universității din Craiova a făcut o adresă municipalității prin care i-a pus în vedere că un număr 10 angajați ar rămâne, în aceste condiții, fără loc de muncă. Drept urmare, autoritățile locale le propun consilierilor municipali să analizeze și posibilitatea ca acești salariați să fie preluați de către primărie atâta timp cât deține în administrare grădina. Potrivit adresei universitarilor, la Grădina Botanică lucrează cinci ingineri, trei biologi, un tehnician și un muncitor, care, dacă vor fi preluați, vor fi plătiți cu bani de la bugetul local.

Ghinion la fonduri europene

Grădina Botanică s-a mai aflat în administratea Primăriei Craiova între anii 2009 și 2012. Municipalitatea a preluat-o ultima dată de la Universitatea din Craiova cu intenția de a o reabilita printr-un proiect cu finanțare europeană. La scurt timp, Grădina Botanică a fost, într-adevăr, prinsă într-un proiect comun pentru amenajarea parcurilor și grădinilor din municipiu. Proiectul respectiv a fost depus pe Axa 1 a POR (Programul Operațional Regional) și s-a cerut o finanțare de 85% fonduri comunitare. În luna martie 2011, Primăria Craiova a primit un răspuns negativ, în sensul că proiectul nu a mai prins finanțare și a fost trecut pe lista de rezervă.

Un potențial redescoperit

În 2012, Universitatea din Craiova a cerut din nou să-și primească Grădina înapoi. Universitarii au motivat, la vremea respectivă, că au mare nevoie de aceasta pentru a-și instrui studenții. Autoritățile locale au acceptat târgul și, printr-o ședință de consiliu, Grădina Botanică și-a schimbat administratorul. Anul următor însă, Craiova a intrat în competiția pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021 și autoritățile au descoperit, din nou, potențialul pe care îl are această oază de verdeață unică, aflată în mijlocul orașului. Profitând și de faptul că starea deplorabilă în care se află acum grădina – pentru că Universitatea din Craiova nu a investit nimic în alei și bănci – a făcut valuri în presă și a stârnit criticile consiliului, primarul Lia Olguța Vasilescu a promis că o va cere înapoi în administrare pentru o reabilitare.

O reabilitare în regie proprie

În proiectul de hotărâre nu se precizează în ce vor consta reabilitările pe care Primăria Craiova și le propune acolo. În același timp, lucrările care se vor face în Grădina Botanică nu au fost evidențiate ca și costuri în proiectul de buget pe 2015. Lucrul acesta a fost sesizat de unul dintre consilierii municipali, însă primarul Olguța Vasilescu a explicat, la momentul respectiv, că grădina nu are nevoie de un capitol separat de finanțare. Potrivit edilului, firma Delta, cu care autoritatea locală are în vigoare un contract-cadru de asfaltare, va primi sarcina de a reface toate alei. RAADPFL-ul va monta bănci noi și, începând din luna martie, se va ocupa și de partea florală.

2 COMENTARII

  1. In sfarsit se face ceva ptr acest loc candva minunat!Acolo si-au facut loc diferite gasti de golani de iti este frica sa te mai plimbi pe alei.

Comments are closed.