Liberali avertizează: „Din 23 de proiecte cu fonduri europene pe mediu, 18 au probleme”

0
307

Pe perioada protestului din Parlamentul României, parlamentarii USL şi-au propus să nu stea degeaba, şi să tragă semnale de alarmă cu privire la derapajele celor care sunt la putere. În această temă s-a înscris şi conferinţa de presă, de ieri, a deputatului PNL, Ionuţ Stroe. Acesta a punctat mai multe aspecte legate de întreruperea finanţări pe proiectele POSDRU de către Comisia europeană, exprimându-şi speranţa că actuala puetere va fi capabilă sa răspundă acestei situaţii, pentru ca România să nu piardă aceste sume importante.

Ionuţ Stroe

România se confruntă cu o realitatea care nu poate fi negată. Suntem ţara cu cea mai mică absorbţie a fondurilor comunitare din UE. Potrivit datelor prezentate de Ministrul Afacerilor, Leonard Orban, România a absorbit până la data de 10 februarie o sumă de 1.211 miliarde euro, fonduri structurale şi de coeziune care din păcate, nu reprezintă mai mult de 6,3 procente în alocarea obiectivului de convergenţă. “Dacă lucrurile astea au manifestat în decursul vremii şi angajamentul fiecărui guvern în momentul investirii, a fost unul de prioritizare şi încurajare a atragerii de fonduri europene, iată că pentru a doua oară în decurs de câteva luni, ne confruntăm cu o situaţie dramatică”, a declarat Ionuţ Stroe.

„Experţii Comisiei Europene au fost mult mai vigilenţi anul acesta”

Nu era de ajuns că absorbţia fondurilor europene era una foarte mică, au mai fost întrerupe şi plăţile pe fonduri europene prin POSDRU. “Acest program este cel mai accesat din România. Sper să beneficiem în continuare de pe urma celor 3,47 de miliarde de euro care aşteaptă de foarte mult timp şi sper ca această aşteptare să nu mai dureze. Efortul statului român, în cuantum de 612 milioane de euro este într-adevăr o sumă, dar trebuie să fie acoperită pentru că beneficiile sunt din cele mai mari, dar iată că programul a fost întrerupt, la fel cum anul trecut se întâmpla cu Programul Operaţional Regional derulat la vremea respectivă prin Ministerul Dezvoltării şi Turismului. Experţii Comisiei Europene au fost mult mai vigilenţi anul acesta, după ce anul trecut au descoperit foarte multe nereguli în ceea ce priveşte folosirea acestor fonduri la nivelul UE şi au dispus această întrerupere”,a mai declarat Stroe.

„Sperăm să nu se suspende aceste fonduri europene”

Liberalul Ionuţ Stroe a ţinut să precizeze că nu vorbim despre “o întrerupere efectivă”, ci acest lucru înseamnă că pe perioada a şase luni, România trebuie să remedieze toate neregulile semnalate de către experţii UE: “În măsura în care România îşi va face treaba, sperăm să nu se suspende aceste fonduri europene. Blocarea acestor cereri de rambursare către Comisia Europeană înseamnă că finanţatorul nu mai decontează facturile trimise de beneficiari prin aceste programe operaţionale. Din păcate, pentru a doua oară România riscă să piardă din cauza întreruperii acestor fonduri europene, pentru că nu şi-a îndeplinit obligaţiile stabilite foarte clar în misiunile de audit de anul trecut. În cazul POSDRU este vorba de o misiune de audit din anul 2011 care a făcut nişte recomandări, care trebuiau să fie puse în aplicare în ceea ce priveşte atât managementul acestor fonduri, cât şi aciziţiile care s-au făcut pe ele, iar aceste lucruri trebuiau remediate până la un anumit termen”, a spus Ionuţ Stroe.

„În domeniul Transporturilor există o comisie în România, care nu a transmis încă rezultatele”

Deputatul a atras atenţia că misiunile de audit ale Comisiei Europene în România se derulează în continuare, pe proiectele de mediu, şi din 23 de proiecte 18 au probleme. “Până în momentul de faţă, din 23 de proiecte pe mediu verificate, 18 aveau probleme. Sper să nu se întâmple acelaşi lucru care s-a întâmplat şi cu proiectele pe POSDRU, şi autorităţile române să fie suficient de responsabile în a remedia neregulile semnalate. În domeniul Transporturilor există o comisie în România dar nu a transmis încă rezultatele. Este un semnal pe care trebuie să-l tragem”, a conchis Ionuţ Stroe.

ALINA DRĂGHICI şi MARIN TURCITU