Închisoare cu suspendare pentru agentul de poliţie Durău

0
167

Agentul de poliţie Cristian Denis Durău, trimis în judecată pentru luare de mită după ce, la sfârşitul anului trecut, a luat şpagă de la doi şoferi, a fost condamnat de judecătorii de la Tribunalul Dolj la o pedeapsă de 8 luni închisoare, cu suspendare. Hotărârea, pronunţată miercuri de instanţă, poate fi atacată cu apel atât de inculpat, cât şi de procurori.

Reamintim că agentul de poliţie Cristian Denis Durău, de 33 de ani, din Craiova, care îşi desfăşura activitatea în cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Nr. 4 Coşoveni, a fost arestat preventiv pe 30 decembrie 2011, după ce un şofer a sunat la 112 şi a anunţat că acesta l-a oprit în trafic, în comuna Malu Mare, şi i-a cerut şpagă ca să nu-l amendeze şi să nu-l lase fără permisul de conducere pentru o depăşire neregulamentară. Conform rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, pe 29 decembrie 2011, seara, la ora 18.40, A. B. (şoferul denunţător), a sunat la 112 şi a povestit că, în aceeaşi seară, în timp ce circula cu autoturismul său, un Mercedes înmatriculat în Italia, prin comuna Malu Mare, a fost oprit de un echipaj de poliţie format din doi agenţi. Cel care l-a oprit, Constantin Florescu, i-a solicitat documentele şi i le-a înmânat colegului său, Cristian Denis Durău. Durău i-a spus şoferului că a efectuat o depăşire neregulamentară, pe linia continuă, faptă pentru care urmează să fie sancţionat cu amendă în valoare de 1.200 lei şi să îi fie reţinut permisul de conducere pentru trei luni. Poliţistul i-a explicat apoi şoferului oprit că, dacă vrea să scape cu o sancţiune mai blândă şi să nu rămână fără permis, “pot rămâne prieteni”… însă contra sumei de 300 de euro sau 1.000 de lei. După ce au mai negociat, poliţistul şi şoferul au căzut de acord asupra sumei de 200 lei, denunţătorul propunându-i agentului să îl însoţească în localitatea Rojişte, unde locuiesc părinţii săi, pentru a-i da banii. O parte din discuţii au fost şi înregistrate de şofer cu telefonul, devenind probe în anchetă. Colegul de patrulă al lui Durău, agentul Florescu, ce conducea maşina de serviciu, nu s-a împotrivit deplasării la Rojişte, deşi cunoştea motivul pentru care urma să ajungă acolo. Pe drumul de la Malu Mare la Rojişte, A. B. a sunat pe 112 şi a povestit ce i se întâmplase. Ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) au ajuns în comuna Malu Mare, i-au identificat pe cei doi poliţişti şi i-au dus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, unde, pe 30 decembrie 2011, s-a mai prezentat un şofer care “cotizase” cu două sticle de whisky. Cristian Denis Durău a fost arestat preventiv pe 30 decembrie 2011 şi eliberat pe 16 ianuarie 2012 cu interdicţia de părăsire a localităţii de domiciliu, în timp ce faţă de agentul Constantin Florescu s-a dispus, prin rechizitoriu, scoaterea de sub urmărire penală şi aplicarea unei amenzi în valoare de 1.000 lei.

Miercuri, 22 februarie a.c., magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa în dosar şi l-au condamnat pe Durău la 8 luni de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei pe perioada unui termen de încercare de 2 ani şi 8 luni. Decizia instanţei poate fi atacată cu apel, în termen de 10 zile, atât de inculpat, cât şi de procurori.