Dinel Nuţu, eliberat … dar încă după gratii

0
189

Dinel Nuţu, fost Staicu, a obţinut anularea sentinţei prin care a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru devalizarea Băncii Internaţionale a Religiilor. Asta după ce, miercuri, Curtea de Apel Craiova a admis contestaţia în anulare depusă de afaceristul craiovean. Deşi instanţa a dispus punerea în libertate a bărbatului, acesta nu va părăsi Penitenciarul Rahova, unde este încarcerat, întrucât este arestat preventiv într-un alt dosar, aflat pe rolul Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti, vizând fraudarea patrimoniul S.C. Transgaz S.A Mediaş cu peste 11 milioane de euro.

Curtea de Apel Bucureşti a admis, miercuri, 22 februarie, contestaţia în anulare depusă de Dinel Nuţu, fost Staicu, şi a dispus desfiinţarea hotărârilor prin care acesta a fost condamnat pentru fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor. Este vorba despre sentinţa penală nr. 1240 din 15 iunie 2010 pronunţată de Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, de decizia penală nr. 802 din 16 decembrie 2010 pronunţată de Tribunalul Bucureşti şi, în final, de decizia penală nr. 741 din 4 aprilie 2011 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti prin care Dinel Nuţu era condamnat la 7 ani de detenţie. Drept urmare, instanţa a anulat mandatul de executare a pedepsei emis pe numele contestatorului şi a dispus punerea de îndată în libertate a acestuia. Potrivit reprezentanţilor Curţii de Apel Bucureşti, decizia a fost luată pe motiv că “există autoritate de lucru judecat”, mai exact, o persoană nu poate fi trasă la răspundere de mai multe ori pentru aceeaşi faptă. Iar din câte se pare, Curtea de Apel Craiova a dat o hotărâre definitivă prin care a menţinut rezoluţia procurorilor DNA Craiova de neîncepere a urmăririi penale faţă de Dinel Nuţu (Staicu).

Săptămâna trecută s-a menţinut măsura arestării preventive

Chiar dacă a scăpat de condamnarea la cei 7 ani de puşcărie, Dinel Staicu rămâne, în continuare, în Penitenciarul Rahova, întrucât pe 13 aprilie 2011, pe numele lui a fost emis un mandat de arestare preventivă în dosarul prejudicierii companiei Transgaz. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată pe Dinel Nuţu (Staicu), alături de alte opt persoane, pentru mai multe infracţiuni prin care au fraudat patrimoniul S.C. Transgaz S.A Mediaş cu peste 11 milioane de euro. Cele nouă persoane sunt acuzate de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave. Potrivit unui comunicat al DNA, din probele administrate în faza de urmărire penală, s-a stabilit că, în perioada august 2000 – iulie 2001, Aurel-Gabriel Coconea, în calitate de director general al SNTGN Transgaz S.A. Mediaş (avand, în această funcţie,  atribuţii de ordonator de credite şi reprezentare a societăţii în relaţiile cu terţii), a încheiat, cu încălcarea normelor legale, 14 Convenţii de plăţi cu cinci societăţi cu capital integral de stat. Prin încheierea acestor convenţii, spuneau procurorii, Coconea ar fi interpus în circuitul financiar dintre societaţile de stat transportatoare, distribuitoare şi respectiv beneficiare de gaze naturale patru societaţi private: S.C. BDJ S.A. Craiova, S.C. Padogaz S.A. Bucureşti, S.C. Sironex S.A. Craiova, S.C. Dumimpex SM S.R.L. Bucureşti, toate controlate de Dinel Staicu şi cărora le-a asigurat finanţarea, în mod fraudulos. Cele patru societăţi comerciale controlate de Dinel Staicu, reprezentate de Cornel Volintiru şi Vlad Rebega, Carmen-Ioana Popescu, Tudorica şi Iulian Siclitaru, nu au avut activitate comercială, nu prezentau credibilitate din punct de vedere financiar şi nu au avut relaţii comerciale cu societăţile implicate în încheierea actelor de compensare, iar sumele de bani astfel încasate ar fi fost direcţionate către firmele din grupul controlat de Dinel Staicu şi ar fi ajuns în conturile personale ale inculpaţilor sau în conturile altor societăţi în care aceştia erau implicaţi, de unde au fost retrase în numerar, după cum explicau procurorii.

Dosarul este pe rolul Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti, instanţă care săptămâna trecută, pe 15 februarie, a menţinut măsura arestării preventive a lui Dinel Nuţu.