Dacă e vineri, sunteţi invitaţi la concertul Filarmonicii „Oltenia”! Unul simfonic, de această dată, avându-i ca protagonişti pe violonista Cristina Anghelescu, în prezent solista Formaţiilor Muzicale Radio, şi pe Modest Cichirdan, care se află la pupitrul Orchestrei Simfonice a instituţiei-gazdă.
Pe cunoscutul dirijor publicul craiovean l-a putut vedea evoluând ultima dată în concertul dedicat aniversării Filarmonicii „Oltenia” din 17 decembrie 2010. Cât despre cele mai recente apariţii scenice, la Craiova, ale violonistei Cristina Anghelescu, acestea au avut loc, în ipostază solistică, pe 13 noiembrie 2009, în deschiderea ediţiei a XXXVI-a a Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală”, şi în recitalul susţinut alături de pianistul Mihai Ungureanu, pe 29 noiembrie 2011, în cadrul aceluiaşi Festival.
Concertul de astă-seară începe, ca de obicei, la ora 19.00, iar un bilet costă 15 lei (pentru elevi, studenţi şi pensionari – 8 lei). Se interpretează Suita simfonică „Poema română”, op. 1, de George Enescu, prilej cu care îşi dă concursul şi Corul de bărbaţi al Filarmonicii craiovene (maestru de cor: Manuela Enache), Concertul nr. 3 în Si minor pentru vioară şi orchestră, op. 61, şi Simfonia a III-a în Do minor, op. 78, de Camille Saint-Saëns.
Cristina Anghelescu a absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti, la clasa prof. Ştefan Gheorghiu, iar în prezent este solista Formaţiilor Muzicale Radio. Este câştigătoarea Concursurilor Internaţionale „Jean Sibelius” – Helsinki (1990), „Alberto Curci” – Napoli (1983), „Dr. Luis Sigall” – Vina del Mar (1985) – Chile şi Andria/Italia (1991) ş.a. A colaborat cu renumiţi maeştri ai baghetei, precum Leif Segerstam, Jukka-Pekka Saraste, Erich Bergel, Yuri Simonov şi cu toţi marii dirijori români, şi a susţinut concerte şi recitaluri în turnee în toate ţările Europei, în Taiwan, America de Sud, America de Nord şi Africa de Sud. A realizat numeroase înregistrări, multe dintre ele apărând pe CD, cuprinzând concertele de Mozart, Ceaikovski, Mendelssohn-Bartholdy, „Anotimpurile” de Vivaldi şi cele două concerte de George Lloyd, alături de renumita London Philharmonic Orchestra.
Născut în anul 1941, dirijorul Modest Cichirdan, licenţiat al Academiei de Muzică din Bucureşti, face parte din pleiada celor mai importanţi şefi de orchestră, cu o activitate artistică intensă pe plan naţional şi internaţional. În cei peste 35 de ani de activitate dirijorală a condus nenumărate concerte la pupitrul tuturor filarmonicilor din ţară şi a întreprins turnee peste hotare – în Italia, Germania, Polonia, fosta U.R.S.S., Japonia, Bulgaria, Cehia, Franţa, Elveţia. A fost director al Filarmonicii „Oltenia” (1986-1990) şi al Teatrului de Operă şi Operetă Craiova (1991-1994), în postura dirijorului de operă, la amintita instituţie, contribuind la succesul unor spectacole cu Bărbierul din Sevilla, Tosca, Madama Butterfly, Trubadurul ş.a. Pentru merite artistice deosebite, maestrul Modest Cichirdan a fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural”, clasa I.