Se întâmplă în Craiova! Vila de la bloc, demolată cu picamărul

2
669

Deşi locuieşte la bloc, un craiovean şi-a amenajat din cele două apartamente ale sale o mică vilă cu două etaje. Lucrarea este realizată pe verticală şi este o construcţie-unicat în Craiova, autorităţile recunoscând că nu au mai văzut aşa ceva în ultimii ani. Proprietarul, muzician de profesie, a recunoscut că a exagerat şi că nici măcar nu a făcut o casă frumoasă. Angajaţii RAADPFL Craiova au intrat, ieri, cu picamărul în această extindere, dar a fost nevoie să acţioneze cu mare grijă pentru a nu afecta şi mai mult rezistenţa blocului. 

Craioveanul Alexandru Pârlea locuia, în urmă cu mulţi ani, într-un apartament obişnuit, compus din trei camere şi situat la parterul blocului S2, scara 1, de pe Aleea Castanilor, din cartierul Craioviţa Nouă. Între timp, omul şi-a extins proprietatea, cumpărând încă un apartament, tot cu trei camere, dar la etajul unu. Craioveanul s-a gândit apoi să-şi unească proprietăţile şi a construit o anexă pe exteriorul blocului. În extinderea de la parter şi-a mutat bucătăria, iar la etaj a creat un living. Omul a vrut să profite însă de tot spaţiul pe care l-a avut la dispoziţie şi s-a apucat să amenajeze şi un balcon. Terasa a fost plasată la etaj şi a fost împrejmuită cu stâlpi ornamentali, apoi acoperită cu o prelată. După ce s-au terminat toate amenajările, craioveanul şi-a instalat fata la etaj, iar parterul l-a păstrat pentru el şi soţie.

Arteziana făcea toţi banii

„Am fost şi eu prin străinătate şi am văzut ce se poartă. Am construit casa asta pentru mine şi pentru familie, dar şi pentru oamenii care vin şi se plimbă pe aici. Să ştiţi că mulţi o admiră”, spunea, ieri, proprietarul despre vila pe care, încetul cu încetul, şi-a amenajat-o pe verticala blocului. „Dar să ştiţi că cel mai rău îmi pare de fântâniţa asta… Era frumoasă, eu am comandat-o şi dădea bine aici în faţa blocului. Îi plăcea la multă lumea de ea”. Pentru că îi plac construcţiile, Alexandru Pârlea şi-a comandat şi o fântână arteziană, pe care a aşezat-o chiar sub geam. Graţie faptului că e destul de mare, ar fi putut să fie aşezată chiar într-un parc din oraş. Unde mai pui că e împodobită cu scoici culese de mâna proprietarului de pe ţărmul Mării Mediterane!

Operaţiune delicată

Această piesă a fost prima luată pe lama unui încărcător, ieri, când autorităţile locale au descins la proprietar acasă. În urma unei dispoziţii de primar, vilişoara de pe bloc a fost demolată bucată cu bucată. Pentru a nu atenta la structura de rezistenţă a blocului, şi aşa destul de afectată, angajaţii RAADPFL Craiova s-au văzut obligaţi să lucreze cu multă migală, folosind doar picamere, şi nu buldozere. „Acum demolăm această monstruozitate şi poate o să avem probleme cu structura de rezistenţă. De aceea, e o operaţiune delicată. O să lucrăm probabil mai mult de o zi faţă de termenele pe care le aveam noi anterior, pentru că încercăm să executăm demolarea cât mai uşor cu putinţă, ca să nu afectăm blocul, adică fără buldozere, dar cu picamărul”, a declarat Radu Preda, directorul RAADPFL Craiova.

Rezistenţa blocului ar putea fi afectată

Potrivit acestuia, construcţia, care se află de peste 10 ani pe domeniul public, nu a avut autorizaţie şi nici un fel de documente legale, iar proprietarul ei nu a plătit niciodată nici un fel de taxe pentru aceste extinderi. „Totuşi, au centrală termică, apă curentă, fântână arteziană în faţa blocului, loc de parcare privat. Autorităţile, în loc să intervină, l-au lăsat să facă această construcţie şi noi ne întrebăm dacă nu cumva blocul este acum pus în pericol”, a mai spus Preda. La una dintre amenajări proprietarul a recurs la spargerea unor bucăţi din pereţii exteriori pentru a-şi construi aici o bucătărie cu bar. Muncitorii l-au atenţionat, ieri, pe proprietar că, după demolare, va rămâne descoperit în câteva locuri şi că va trebui să-şi refacă, din nou, apartamentele.

Vecinii şi-au dat acordul, însă Primăria nu

Artist instrumentist la Filarmonica „Oltenia” şi profesor de Muzică la Liceul de Artă „Marin Sorescu”, Alexandru Pârlea spunea, ieri, că a investit foarte mulţi bani în extinderi, pe care i-a împrumutat de la CEC. Înainte să înceapă construcţia, cu mulţi ani în urmă, proprietarul susţine că a luat declaraţii scrise de la toţi vecinii şi a mers cu ele la notar. Pe baza acestor acorduri, a solicitat autorizaţie de construire de la Primăria Craiova, dar niciodată nu i s-a dat. „Eu am dat Primăria de două ori în judecată pentru că nu mi-a eliberat autorizaţie. După aceea, am fost amendat eu de două ori. Am plătit câte 20 de milioane de lei de fiecare, eu şi soţia mea”. Muzicianul a recunoscut că, de data aceasta, a primit somaţia de demolare de la Primăria Craiova, dar a motivat că nu a avut timp să dezafecteze singur.

O urâţenie, în descrierea proprietarului

Radu Preda

„A ieşit o urâţenie, nici nu mai vreau să o văd! Nu mi se pare normal ceea ce am făcut. Dar asta e, am greşit. Şi eu, la şcoală, când greşeşte elevul, îi dau notă mică, aşa că acum mi se pare corectă decizia Primăriei”, a recunoscut însă proprietarul. Directorul RAADPFL, Radu Preda, a precizat că acesta va trebui să suporte toate costurile operaţiei de demolare. După finalizarea acţiunii, municipalitatea craioveană va emite o factură, cu toate cheltuielile care s-au făcut, şi ea va fi înmânată proprietarului Alexandru Pârlea. „El trebuie să suporte rigorile legii. Noi ne adresăm instituţiilor în drept şi va plăti cheltuielile de demolare”, a mai spus Preda. Întrebat dacă va plăti, proprietarul vilei lipite pe bloc a menţionat că va suporta toate aceste costuri.

2 COMENTARII

  1. Radu Demolatorul ar trebui sa faca ceva constructiv, dar asa este cand te pune nasa Olguta in functie, pentru ca nu a dat nici un examen pentru acel post si il ocupa pe voturile noastre, ale prostilor. Multe succesuri! Radu Preda [Demolatorul,Rambo]

  2. dar , la constructia neautorizata, delanga Institut cea a lui Florentin Gust , acum instrainata , am inteles ca fiicei lui Enceanu, cand se ajunge , D-na Primar??

Comments are closed.