Preşedintele Consiliul Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, s-a întâlnit, ieri, cu reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Giurgiu, însoţiţi de omologii acestora din localitatea Ruse (Bulgaria), interesaţi de un proiect implementat de autorităţile doljene pe un program cu finanţare europeană, privind managementul situaţiilor de urgenţă cauzate de calamităţile naturale şi poluările accidentale, în regiunea transfrontalieră Dolj, Vidin, Vratsa şi Montana.
“Noi credem că ne-am făcut destul de bine lecţiile în privinţa fondurilor europene, din acest punct de vedere Doljul aflându-se între primele judeţe din România. Numai în ultimii ani Consiliul Judeţean Dolj a implementat proiecte în valoare de circa 400 de milioane de euro. Dacă ţinem cont că înainte de a intra în Uniunea Europeană investeam echivalentul a circa 5 milioane de euro, înseamnă că judeţul Dolj s-a ridicat cu câţiva zeci de ani. Proiectul pentru care aţi venit dumneavoastră şi pentru care vreau să vă felicit că vă interesaţi ne-am bătut foarte mult pentru a-l putea implementa, deoarece noi am trecut printr-o mare încercare. Mai precis, în 2006 Dunărea a depăşit un nivel-record, înregistrând nişte inundaţii catastrofale. Toate cele 17 localităţi situate pe malul Dunării au fost afectate, iar una dintre acestea, comuna Rast, a trebuit să fie strămutată. Împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dolj am aplicat la acea vreme pentru primul program cu finanţare europeană care ne-a apărut şi prin care am putut să obţinem fonduri pentru a dota fiecare dintre cele 17 localităţi cu sisteme de alarmare. Prin acest proiect a fost prevăzut şi un punct de comandă care se leagă de municipiul Craiova şi mai departe de judeţele vecine Olt şi Mehedinţi, dar şi de cele trei districte din Bulgaria – Vidin, Vratsa şi Montana, astfel încât, dacă se produce o calamitate naturală sau o poluare accidentală, să poată fi alarmată şi înştiinţată toată lumea”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.
“Am venit să învăţăm de la dumneavoastră”
În cadrul Programului Phare CBC 2005, Consiliul Judeţean Dolj a implementat proiectul „Creşterea capacităţii de management şi de reacţie a regiunii transfrontaliere în cazul producerii de calamităţi naturale”, în valoare totală de 975.000 de euro. Proiectul şi-a propus crearea unui sistem comun şi armonizat de monitorizare, informare şi alarmare în ceea ce priveşte managementul situaţiilor de urgenţă datorate calamităţilor naturale şi poluărilor accidentale, în regiunea transfrontalieră Dolj, Vidin, Vratsa, Montana. În acest scop, a fost constituit un Centru de Monitorizare, Alarmare şi Intervenţie în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj, dotat cu un sistem de echipamente şi tehnologii novatoare. Instituţiile implicate în proiect au, pe de o parte, rolul de transmitere a informaţiilor relevante în cazul calamităţilor naturale şi, pe de altă parte, de receptori, în cazul celor ce trebuie să ia măsuri urgente de intervenţie.
„Vreau să vă mulţumesc în numele Consiliului Judeţean Giurgiu şi al ISU, pentru ospitalitatea dumneavoastră şi pentru sprijinul pe care ni-l oferiţi în derularea unui proiect similar. Am venit să învăţăm de la dumneavoastră, din acest proiect pe care Consiliul Judeţean Dolj, deja, l-a implementat”, a declarat şeful centrului operaţional din cadrul ISU Giurgiu, colonel Ion Drîsdaru.