Taxa auto, amânată cu un an

0
143

Ministrul Mediului a cerut reanalizarea legii

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a propus coaliţiei ca taxa auto de primă vânzare pentru maşinile înmatriculate înainte de ianuarie 2007 să fie suspendată pentru circa un an, interval în care să fie achitată doar taxa de poluare auto, redusă cu 25%, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale.

Propunerea a fost avansată în şedinţa de ieri a coaliţiei şi ar urma să fie introdusă prin ordonanţă de urgenţă. „Ministrul a cerut reanalizarea legii privind taxa auto şi amânarea cu aproximativ un an, până la 1 ianuarie 2013, a articolului care impune plata taxei de prima vânzare pentru maşinile înregistrate înainte de 1 ianuarie 2007. Motivul invocat a fost că, deşi noua taxă a fost anunţată cu mai multe luni în urmă, proprietarii de maşini vechi nu au înţeles complet sistemul şi nu au avut, astfel, timp suficient să îşi vândă autovehiculele. Un alt argument a fost acela că foarte multe persoane vor să vândă maşinile vechi, însă taxa pe care trebuie să o achite cumpărătorul depăşeşte de multe ori valoarea autovehiculului”, au afirmat sursele citate. Propunerea a fost prezentată coaliţiei în contextul în care una dintre revendicările formulate în timpul protestelor organizate în ultimele zile în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării vizează eliminarea taxei auto.

Taxa de primă vânzare pentru maşinile vechi a fost introdusă la cerinţa Comisiei Europene. Noua lege a taxei auto, aprobată de Guvern în luna septembrie, adoptată de Senat în octombrie şi de Camera Deputaţilor la jumătatea lunii decembrie, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 10 ianuarie şi aplicată începând cu 13 ianuarie 2012.

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, proprietarii de maşini să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.

Începând cu acest an, pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare trebuie achitată de cumpărător la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor.

 

„Amânarea taxei auto pentru maşinile înmatriculate înainte de anul 2007 este bună pentru tranzacţiile cu vehicule second-hand, dar nu atât de bună pentru piaţa auto”, a declarat, ieri, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), Ernest Virgil Popovici. Potrivit acestuia, este dificil de spus care va fi efectul de ansamblu al deciziei de amânare a taxei.

 

Amânarea cu un an a taxei auto în cazul autovehiculelor înmatriculate înainte de ianuarie 2007 este o decizie „foarte pozitivă”, apreciază directorul executiv al companiei Ford România, Henrik Nenzen. „Am înţeles pe deplin intenţia Ministerului Mediului, care face o treabă foarte bună, dar taxa care a fost propusă era nedreaptă pentru cei care deţineau automobile mai vechi de anul 2007”, a declarat, ieri, oficialul Ford. Pe de altă parte, Nenzen a spus că Ministerul Mediului a lucrat foarte bine, iar programul de înnoire a parcului auto este unul foarte bun, pentru că o maşină veche poluează de cinci ori mai mult decât una nouă. „Ministerul Mediului a lucrat foarte bine în 2011 pentru stoparea importurilor de maşini europene rulate foarte vechi”, a mai spus directorul executiv al Ford România.